1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sylwia Juszczak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sylwii Juszczak

Sylwia Juszczak jest polską aktorką. Urodziła się 17 czerwca 1977 roku we Wrocławiu.

Wykształcenie

W 2002 ukończyła studia na wydziale aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Debiutem filmowym Juszczak była rola Ewy w Zabij ich wszystkich w reżyserii Przemysława Wojcieszka w 1999 roku. Dwa lata później zagrała w kolejnej produkcji tego reżysera zatytułowanej Głośniej od bomb. W następnych latach dorobek filmowy aktorki został zdominowany przez jej występy telewizyjne. Na szklanym ekranie pojawił się po raz pierwszy w 2002 roku na planie serialu Samo życie. Jako stały członek obsady tej produkcji występowała w niej do roku 2010. Również w 2002 roku zaczęła grać w najpopularniejszej polskiej telenoweli - M jak miłość. Innymi produkcjami telewizyjnymi z jej udziałem są: Zostać miss 2, Magda M., Królowie przedmieścia, BrzydUla, Miłość nad rozlewiskiem, Barwy szczęścia, Ojciec Mateusz czy O mnie się nie martw. Oprócz tego na swoim koncie ma rolę w norweskim serialu.

Filmografia aktorki nie obfituje w wiele ról w filmach pełnometrażowych, ale zawiera kilka znanych tytułów. Sylwię można było oglądać na dużym ekranie w takich produkcjach jak: Ki, Piksele, Teraz i zawsze czy Wojna żeńsko-męska.

Inne działalności

W 2015 roku Juszczak wzięła udział w programie Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, gdzie tańczyła z Kamilem Kuroczko. Para zajęła ostatecznie 5. miejsce w show. Rok później aktorka wystąpiła w programie Celebrity Salon, gdzie wcielała się w rolę kosmetyczki i wykonywała zabiegi upiększające na klientkach.

Życie prywatne

Aktorka trzykrotnie wychodziła za mąż. Jej pierwszym mężem, przez 7 lat, był polski projektant Tomasz Pągowski. Mają wspólnie dwóch synów: Nataniela i Vincenta. Drugim partnerem życiowym Juszczak był reżyser Magnus Arnesen, z którym rozwiodła się w 2016 roku. Rok później ponownie stanęła na ślubnym kobiercu, a jej wybrankiem tym razem był aktor Mikołaj Krawczyk. To właśnie dzięki tej relacji o Juszczak zrobiło się w tym czasie głośno w mediach.

Para ma wspólnie córkę Konstancję oraz wychowuje dwóch synów z poprzedniego związku Krawczyka z Anetą Zając. Małżonkowie nie zdradzają szczegółów ze swojego życia prywatnego, ale od czasu do czasu publikują rodzinne zdjęcia w mediach społecznościowych.

Wybrana filmografia

  • 1999: Zabij ich wszystkich – Ewa
  • 2001: Głośniej od bomb – Kaśka, dziewczyna Marcina
  • 2002–2010: Samo życie – Joanna, dekoratorka wnętrz
  • 2002: Moje pieczone kurczaki – blondynka, studentka szkoły filmowej
  • 2002: M jak miłość – Asia
  • 2003: Zostać miss 2 – Jolka, konkurentka Agnieszki
  • 2005: Magda M. – Olga
  • 2006–2007: Królowie śródmieścia – Gabrysia, żona Marcina
  • 2006: Beautiful – Ania
  • 2009: BrzydUla – dziennikarka Anna Brodzka 
  • 2009: Piksele – Iza
  • 2010: Krzysztof – policjantka
  • 2010: Miłość nad rozlewiskiem – Mirka
  • 2010–2011: Barwy szczęścia – Aldona, przyjaciółka Kai
  • 2011: Życie nad rozlewiskiem – Mirka
  • 2011: Wojna żeńsko-męska – lekarka
  • 2011: Ojciec Mateusz – Marta Łuczak
  • 2011: Lęk wysokości – Aneta Koper, urzędniczka ze spółdzielni
  • 2011: Ki – Dorota „Dor” Szwarc
  • 2012: Nad rozlewiskiem – Mirka
  • 2012: Lubię mówić z tobą – prostytutka Sonia
  • 2013: Komisarz Alex – Ewa Jaworska
  • 2013: Prawo Agaty – Olga Rasiak
  • 2014: Cisza nad rozlewiskiem – Mirka
  • 2015: Ojciec Mateusz – Beata Kwiatkowska
  • 2015: O mnie się nie martw – Martyna
  • 2015: Krew z krwi 2 – policjantka Kinga
  • 2015: Komisarz Alex – Maria Horst
  • 2018: Pensjonat nad rozlewiskiem – Mirka
  • 2018: Nielegalni – Sara Korska
  • 2019: Komisarz Alex – Izabela Piasecka, siostra Bertolta

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

98 − = 94

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/