1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Cezary Pazura życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Cezarego Pazury

Cezary Pazura jest polskim aktorem. Urodził się 13 czerwca 1962 roku w Tomaszowie Mazowieckim.

Wykształcenie

Ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Na dużym ekranie zadebiutował w 1986 roku w przygodowym filmie Waldemara Podgórskiego zatytułowanym Czarne Stopy. W latach 1988-1991 występował w serialu telewizyjnym Pogranicze w ogniu. W 1989 roku wystąpił w ekranizacji Ferdydurke w reżyserii Jerzego Skolimowskiego, a w dwa lata później w filmie Kroll w reżyserii Władysława Pasikowskiego, za rolę w którym otrzymał Nagrodę Aktorską na Festiwalu w Gdyni. Bardzo szybko jego talent aktorski został dostrzeżony przez największych twórców i producentów w Polsce. Lata 90. były bardzo pracowitym okresem dla Pazury – brał udział w co najmniej kilku, a często nawet kilkunastu produkcjach filmowych rocznie. Przez lata swojej kariery kojarzony był głównie z rolami komediowymi i filmami sensacyjnymi. Pazura ma jednak na swoim koncie role dramatyczne, takie jak w filmach: Pożegnanie z Marią, Pierścionek z orłem w koronie czy Wielki tydzień. W 1993 zagrał epizod w Białym, w tym samym roku pojawił się też w głośnym Uprowadzeniu Agaty. W 1995 wystąpił w roli Adasia w filmie Marka Koterskiego Nic śmiesznego oraz w filmie Tato Macieja Ślesickiego.

To jednak komedia stała się głównym gatunkiem, w którym najlepiej i najczęściej spełniał się ten utalentowany aktor. Największy rozgłos w tym czasie przyniosła mu słynna komedia Juliusza Machulskiego Kiler i jej kontynuacja Kiler-ów 2-óch, w których Pazura wcielał się w tytułową rolę.

Od tego samego roku wcielał się w rolę posterunkowego w bijącym rekordy popularności sitcomie 13 Posterunek.

W 2000 roku pojawił się po raz kolejny u Olafa Lubaszenki w filmie Chłopaki nie płaczą, a później w E=mc². W tym samym roku wystąpił w tytułowej roli w komedii Kariera Nikosia Dyzmy. Kolejne role przynosiły Pazurze coraz większą popularność i ugruntowywały jego pozycję w środowisku aktorskim. W swojej karierze współpracował z najbardziej uznanymi reżyserami i twórcami filmowymi. Pracował także na deskach teatralnych. Jest tez laureatem wielu nagród - między innymi trzykrotnie otrzymał Złotą Kaczkę w kategorii dla najlepszego aktora.

Jako aktor dubbingowy wielokrotnie użyczał swojego głosu do znanych filmów animowanych, takich jak: Zakochany kundel, Epoka lodowcowa czy Rybki z ferajny.

W ostatnich latach Cezary zagrał w kilku ważnych produkcjach: ponownie spotkał się na planie z Władysławem Pasikowskim w filmie Psy 3. W imię zasad, dołączył do obsady głośnego serialu wyprodukowanego przez Netfliksa - Sexify! oraz w komedii romantycznej Gorzko! Gorzko!

Pazura pozostaje jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych aktorów w Polsce, a produkcje z jego udziałem to gwarancja sukcesu komercyjnego.

Życie prywatne

Pazura był trzykrotnie żonaty. Jego pierwszą małżonką, w latach 1989-1994, była Żaneta. Mają wspólnie córkę Anastazję. W 1995 roku Cezary Pazura poślubił Weronikę Marczuk. Małżeństwo to przetrwało 12 lat zanim para postanowiła się rozstać w 2007 roku. Celebryci rozwiedli się w atmosferze skandalu – aktor oskarżał bowiem byłą żonę o wykorzystywanie jego wizerunku i nazwiska w mediach. W 2009 roku poślubił młodszą o 26 lat Edytę Zając. Ich związek od samego początku wzbudzał zainteresowanie mediów i kolorowej prasy, zwłaszcza przez różnicę wieku, jaka dzieli zakochanych. Mimo sceptycznego podejścia i negatywnych komentarzy ze strony mediów Edyta i Cezary są razem do dziś i wspólnie wychowują trójkę swoich dzieci: Amelię, Antoniego i Ritę.

Wybrana filmografia

  • 1986: Czarne Stopy – „Puma”
  • 1989: Deja vu – niemiecki cyklista
  • 1991: Cynga – Polak ratujący Andrzeja w łagrze
  • 1992: Czarne słońca – Jan
  • 1993: Trzy kolory. Biały – właściciel kantoru
  • 1993: Uprowadzenie Agaty – policjant w stogu siana
  • 1994: Oczy niebieskie – Wielki Wódz we śnie
  • 1994: Psy 2. Ostatnia krew – Waldemar „Nowy” Morawiec
  • 1995: Nic śmiesznego – Adaś Miauczyński
  • 1995: Tato – Cezary
  • 1997: Kiler – Jurek Kiler
  • 1999: Kiler-ów 2-óch – Jurek Kiler
  • 2000: Chłopaki nie płaczą – Fred
  • 2002: E=mc² – Ramzes
  • 2002: Kariera Nikosia Dyzmy – Nikoś Dyzma
  • 2010: Skrzydlate świnie – Krzysztof Dzikowski
  • 2011: Sztos 2 – „Synek” Czarnecki
  • 2018: Pitbull. Ostatni pies – Gawron
  • 2019: Diablo. Wyścig o wszystko – Jarosz
  • 2020: Psy 3. W imię zasad – Waldemar „Nowy” Morawiec
  • 2020: Futro z misia – agent Dzik
  • 2020: Sexify! – Marek Nowicki, ojciec Moniki
  • 2021: Gorzko, gorzko! Posępna gęba”
  • 2021: Druga połowa – Zbigniew Biernat

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

8 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta