708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michael Douglas życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Michaela Douglasa

    Michael Douglas urodził się 25 września 1944 roku w New Brunswick w New Jersey.

  2. Rodzina i młodość

    Jest synem hollywoodzkiego aktora Kirka Douglasa i Diany Dill.

    Rodzice Michaela rozwiedli się, gdy ten miał sześć lat – zamieszkał wtedy z matką i jej nowym mężem. Uczęszczał do szkoły Eaglebrook w Deerfield w stanie Massachusetts, a lato spędzał z ojcem na planach filmowych. Ma trzech młodszych braci (w tym dwóch przyrodnich z drugiego małżeństwa ojca).

    Został przyjęty na Uniwersytet Yale, ale postanowił studiować na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara. W 1962 roku rozpoczął pracę jako asystent reżysera przy filmie Ostatni kowboj, w którym jego ojciec grał główną rolę.

    Ojciec był zdecydowanie przeciwny kontynuowaniu kariery aktorskiej Michaela, chcąc aby wszyscy czterej synowie trzymali się z daleka od tej branży. Michael był jednak wytrwały i w 1966 roku zadebiutował w filmie ojca Cień Olbrzyma.

  3. Kariera

    Jako producent Michael Douglas zadebiutował w 1975 roku nagrodzonym pięcioma Oscarami Lotem nad kukułczym gniazdem w reżyserii Milosa Formana. Początkowo bardziej rozpoznawalny był jako producent niż aktor, a dopiero rola w filmie Miłość, szmaragd i krokodyl w 1984 roku przyniosła mu popularność. Film okazał się hitem i już rok później powstał jego sequel – Klejnot Nilu. W 1988 roku otrzymał nagrodę Złotego Globu oraz Oscara w kategorii Najlepszy aktor za rolę w dramacie Olivera Stone’a Wall Street. W następnych latach Michael Douglas zagrał w wielu kasowych produkcjach, takich jak Nagi instynkt, Prezydent – Miłość w Białym Domu, Gra czy Morderstwo doskonałe.

  4. Życie prywatne

    W 1977 roku ożenił się z Diandrą M. Luker, z którą rozwiódł się w 2000 roku. W tym samym roku ożenił się z młodszą o 25 lat aktorką Catherine Zetą-Jones, z którą ma dwoje dzieci – syna Dylana i córkę Carys Zetę. Douglas ma również syna z poprzedniego małżeństwa, Camerona.

  5. Wybrana filmografia

    • 1987: Fatalne zauroczenie – Dan Gallagher
    • 1989: Wojna państwa Rose – Oliver Rose
    • 2006: Ja, ty i on – pan Thompson
    • 2006: Strażnik – Pete Garrison
    • 2007: Król Kalifornii – Charlie
    • 2013: Last Vegas– Billy
    • 2013: Wielki Liberace – Liberace
    • 2014: And So It Goes – Oren Little
    • 2014: Pojedynek na pustyni – Madec
    • 2015: Ant-Man – Hank Pym
    • 2018: Ant-Man i Osa – Hank Pym
    • 2019: Avengers: Koniec gry – Hank Pym

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

73 − = 69

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu pl.wikipedia.org. Autorem zdjęcia jest Georges Biard. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0.