708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Krystian Wieczorek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Krystiana Wieczorka

    Krystian Wieczorek jest aktorem telewizyjnym i teatralnym. Urodził się 5 sierpnia 1975 roku we Wrocławiu. Wychował się w Strzelinie, gdzie ukończył technikum tokarskie.

  2. Kariera

    Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie (Wydział Aktorski we Wrocławiu).

    Na deskach teatru zadebiutował rolą Włodzimierza Smirnofa w „Oświadczynach; Niedźwiedziu” Antoniego Czechowa (w reżyserii Krzysztofa Kulińskiego) na scenie Teatru K2 we Wrocławiu.

    Przez trzy lata (2004–2007) współpracował z Teatrem Polskim  w Bydgoszczy, natomiast od 2007 roku występuje na deskach Teatru Wybrzeże w Gdańsku. Aktor pozostaje znany szerszej publiczności głównie z występów w telewizyjnych produkcjach – zagrał w wielu polskich serialach (m.in. „Plebanii”, „Na dobre i na złe”, „Kryminalnych” czy „Pierwszej miłości”), ale popularność przyniosły mu też role w „Czasie honoru”, gdzie zagrał majora Martina Halbe oraz w „Komisarzu Aleksie”, gdzie wcielił się główną rolę komisarza Piotra Górskiego. Dla większości widzów Krystian Wieczorek na zawsze pozostanie Andrzejem Budzyńskim z „M jak miłość”, którego rolę grał przez prawie 11 lat. Aktor zagrał również w kinowej produkcji pt. „Ambassada” w reżyserii Juliusza Machulskiego, a 2017 roku zadebiutował jako producent filmem „Zbliżenie”, w którym zagrał również główną rolę.

  3. Życie prywatne

    W 2016 roku aktor poślubił Marię Szafirską, z którą poznał się na planie serialu „M jak miłość”. W 2018 roku parze urodziła się córeczka.

  4. Wybrana filmografia

    • 2008–2019 M jak miłość – mecenas Andrzej Budzyński
    • 2008–2010: Czas honoru – major Martin Halbe
    • 2008: Twarzą w twarz – policjant
    • 2009: Dom nad rozlewiskiem – Sławek Maj
    • 2009: Naznaczony – oficer
    • 2010: Apetyt na życie – Mateusz Lesicki
    • 2010: Miłość nad rozlewiskiem – Sławek Maj
    • 2010–2011: Plebania – ksiądz Kuba, wikariusz w Hrubieszowie
    • 2011: Hotel 52 – Aleksander
    • 2011–2012: Julia – Jan Janicki
    • 2011: Życie nad rozlewiskiem – Sławek Maj
    • 2013: AmbaSSada – Ende
    • 2013: Julia 2 – Jan Janicki
    • 2013–2014: To nie koniec świata – Paweł Anuszkiewicz
    • 2015–2016: Blondynka – Andrzej Błażejczyk
    • 2017: Komisarz Alex – komisarz Piotr Górski
    • 2017: Zbliżenie – Samuel

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

72 − 70 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu pl.wikipedia.org. Autorem zdjęcia jest Starscream. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 3.0.