739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Robert Pattinson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Roberta Pattinsona

    Robert Pattinson jest brytyjskim aktorem filmowym i teatralnym. Urodził się 13 maja 1986 roku w Londynie.

  2. Młodość

    Robert już w dzieciństwie przejawiał wiele talentów. Interesował się sportem, a w szczególności piłką nożną. Od najmłodszych lat przejawiał również zdolności muzyczne, czego dowodem jest fakt, że mając zaledwie kilka lat nauczył się grać na pianinie i gitarze. Rodzice zadbali także o ogólne wykształcenie syna, który uczęszczał do prywatnej, londyńskiej Harrodian School. Mimo wielu zainteresowań, to aktorstwo okazało się pasją, która zdominowała jego życie.

  3. Początki kariery aktorskiej

    Swoją przygodę aktorską rozpoczął w wieku 15 lat, wstępując do amatorskiego teatru Barnes Theatre Company, gdzie otrzymał swoją pierwszą rolę w przedstawieniu Thorntona Wildera Nasze Miasto. Zagrał potem w sztukach teatralnych: Wszystko ujdzie w reżyserii Cole’a Portera, Tessa d’Urberville Thomasa Hardy’ego oraz Makbet jako Malcolm.

    Jednocześnie brał udział w castingach do filmów, co wkrótce zaowocowało pierwszymi poważnymi rolami. Zadebiutował w kostiumowym, brytyjsko-amerykańskim melodramacie Vanity Fair: Targowisko próżności w reżyserii Miry Nair. Niedługo potem otrzymał propozycję roli Cedrika Diggory'ego w filmie Harry Potter i Czara Ognia – był to pierwszy międzynarodowy sukces młodego aktora.

  4. Zmierzch

    Przełomowym rokiem w karierze początkującego aktora okazał się 2008. To właśnie wtedy został wybrany do odegrania roli przystojnego wampira w ekranizacji bestsellerowej powieści Stephanie Meyer pt. Zmierzch. Rola przyniosła mu trzy nagrody MTV w kategoriach: Najlepszy Pocałunek, Najlepsza Walka oraz Najlepszy Przełomowy Występ. Kolejne części sagi, czyli Księżyc w nowiu, Zaćmienie, Przed świtem cz. I, Przed świtem cz. II, także skończyły się sukcesem i przepustką do nowych filmowych ról Pattinsona. Występ w serii otworzył Robertowi drzwi do wielkiej kariery, przyniósł mu wielką popularność i rzesze fanek na całym świecie.

  5. Rozwój kariery aktorskiej

    Jeszcze przed premierą pierwszej części Zmierzchu posypały się propozycje współpracy. Już w 2008 roku zagrał główną rolę, w którym gra Salvadora Daliego, w filmie Popiołki w reżyserii Paula Morrisona, a następnie w komedii How To Be. W kolejnych latach grał zarówno w światowych hitach, jak i filmach niezależnych i niszowych. Do najpopularniejszych produkcji z udziałem Pattinsona należą: Twój na zawsze, Woda dla słoni, Cosmopolis, Uwodziciel, Mapy gwiazd czy Włóczęga. Przez kolejne lata aktor otrzymywał różne role filmowe i z każdą kolejną coraz bardziej odcinał się od łatki, jaką nadano mu przez rolę Edwarda Cullena. Z każdą kolejną rolą aktor udowadnia też, że doskonale odnajduje się w różnych gatunkach filmowych, a jego talent jest bardzo wszechstronny. W 2019 roku zagrał w dramacie Lighthouse, za rolę w którym został nominowany do nagrody Independent Spirit w kategorii Najlepszy aktor. Mówi się też, że aktor za swoją rolę ma szansę na nominację do Oscara. W tym samym roku ogłoszono, że Pattinson zastąpi Bena Afflecka w filmie Matta Reevesa The Batman, którego premierę planuje się na rok 2021.

  6. Życie prywatne

    Po premierze pierwszego filmu z sagi Zmierzch Robert Pattinson był podejrzewany o związek z Kristen Stewart. Przez długi czas para nie potwierdzała ani nie zaprzeczała plotkom o związku. Oficjalnie przyznali, że są w związku w 2012 roku. Już rok później para rozstała się, czego powodem miała być romans Stewart z reżyserem filmu Królewna Śnieżka i Łowca, w którym aktorka grała główną rolę.

    W 2014 roku aktor zaczął spotykać się z piosenkarką FKA Twigs. W kwietniu 2015 roku para zaręczyła się, jednak w październiku 2017 roku potwierdziły się wiadomości o ich rozstaniu. Na początku 2018 roku aktor zaczął pojawiać się w towarzystwie modelki Suki Waterhouse.

  7. Wybrana filmografia

    • 2004: Vanity Fair. Targowisko próżności – Rawdy Crawley
    • 2004: Pierścień Nibelungów – Giselher
    • 2005: Harry Potter i Czara Ognia – Cedric Diggory
    • 2008: How To Be – Art
    • 2008: Zmierzch – Edward Cullen
    • 2009: Popiołki – Salvador Dalí
    • 2009: Saga „Zmierzch”: Księżyc w nowiu – Edward Cullen
    • 2010: Twój na zawsze – Tyler Hawkins
    • 2010: Saga „Zmierzch”: Zaćmienie – Edward Cullen
    • 2011: Woda dla słoni – Jacob Jankowski
    • 2011: Saga „Zmierzch”: Przed Świtem – Edward Cullen
    • 2012: Cosmopolis – Eric Packer
    • 2012: Uwodziciel – Georges Duroy
    • 2014: Mapy gwiazd – Jerome Fontana
    • 2014: Włóczęga – Reynolds
    • 2015: Life – Dennis Stock
    • 2016: Zaginione miasto Z – Henry Costin
    • 2017: Good Time – Connie Nikas
    • 2018: High Life – Monte
    • 2018: Damulka – Samuel
    • 2019: The Lighthouse – Ephraim Winslow
    • 2019: Król – Delfin
    • 2020: The Devil All the Time – Preston Teagardin
    • 2021: The Batman – Bruce Wayne / Batman

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

64 + = 65

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest nicolas genin.