899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kristen Stewart życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kristen Stewart

Kristen Stewart jest amerykańską aktorką. Urodziła się 9 kwietnia 1990 roku w Los Angeles.

Rodzina

Ojciec Kristen, John Stewart, jest managerem i producentem telewizyjnym, który pracuje dla wytwórni Fox. Jej matka, Jules Mann-Stewart jest scenarzystką pochodzenia australijskiego. Aktorka ma starszego rodzonego brata Camerona i dwóch adoptowanych Dana i Taylora.

Początki kariery

Karierę aktorską Stewart rozpoczęła w wieku ośmiu lat. Jej pierwszą rolą był krótki występ w produkcji Disney Channel pt. The Thirteenth Year. Następnie wystąpiła w niezależnym filmie The Safety of Objects. Pierwszą znaczącą rolę młoda aktorka otrzymała w 2002 roku w hollywoodzkim filmie Azyl, gdzie zagrała córkę postaci granej przez Jodie Foster. Rola Kristen została doceniona przez krytyków i dzięki temu zaproponowano jej rolę w kolejnym thrillerze pt. Cold Creek Manor, gdzie zagrała u boku Dennisa Quaida i Sharon Stone. Pierwszą główną rolę nastolatka zagrała w komedii dla dzieci Łapcie tę dziewczynę w 2004 roku. Jednak lepiej przyjętą rolą Stewart był udział w filmie z tego samego roku pt. Ucieczka w milczenie, w którym zagrała zamkniętą w sobie nastolatkę zmagającą się z traumatycznymi przeżyciami. Jej gra aktorska spotkała się z wielkim uznaniem. Zagrała również w filmach takich jak Dzikie plemię czy Posłańcy. W 2007 roku zagrała nastolatkę w filmie W świecie kobiet, melodramacie z Meg Ryan i Adamem Brodym. W tym samym roku wystąpiła jeszcze w pozytywnie odebranym przez krytyków i widzów filmie Wszystko za życie na podstawie powieści o tym samym tytule autorstwa Jona Krakauera, nominowanym do nagrody Złotego Globu oraz Oscara.

Zmierzch

Przełomowym rokiem w karierze początkującej aktorki okazał się 2008. To właśnie wtedy otrzymała szansę odegrania głównej roli w ekranizacji bestsellerowej powieści Stephanie Meyer pt. Zmierzch. Rola Isabelli Swan, nastolatki zakochanej w przystojnym wampirze przyniosła jej ogromną popularność i rzesze fanów na całym świecie. Kolejne części sagi, czyli Księżyc w nowiu, Zaćmienie, Przed świtem cz. I, Przed świtem cz. II, także skończyły się sukcesem i przepustką do nowych filmowych ról młodej aktorki. Występ w serii otworzył Kristen drzwi do wielkiej kariery, a Stewart stała się jedną z najpopularniejszych aktorek młodego pokolenia

Rozwój kariery

Po sukcesie pierwszej części Zmierzchu posypały się propozycje współpracy. W kolejnych latach zagrała między innymi w: Adventureland, The Runaways: Prawdziwa historia, Witamy u Rileyów. W 2012 roku zagrała tytułową rolę w superprodukcji Królewna Śnieżka i Łowca, za którą otrzymała nominację do wielu nagród przemysłu filmowego. W tym samym roku wystąpiła w filmie W drodze, ekranizacji powieści Jacka Kerouaca o tym samym tytule. Kolejne lata przyniosły jej propozycje ról w filmach europejskich: w 2014 roku zagrała we francuskim dramacie Sils Maria, w którym partnerowała Juliette Binoche, a dwa lata później w thrillerze Personal Shopper. W międzyczasie aktorka grała zarówno w światowych hitach, jak i filmach niezależnych i niszowych. Przez kolejne lata Stewart otrzymywała różne role filmowe i z każdą kolejną coraz bardziej odcinała się od łatki, jaką nadano jej przez rolę zakochanej nastolatki ze Zmierzchu. Z każdą kolejną rolą aktorka udowadnia też, że doskonale odnajduje się w różnych gatunkach filmowych zarówno w rolach dramatycznych, jak i lżejszym repertuarze. W 2019 roku wystąpiła w remake’u filmu Aniołki Charliego. Od 2016 aktorka jest twarzą Chanel, występuje w kampaniach reklamujących kosmetyki oraz perfumy tej marki.

Życie prywatne

Po premierze pierwszego filmu z sagi Zmierzch Kristen Stewart była podejrzewana o związek z Robertem Pattinsonem. Przez długi czas para nie potwierdzała ani nie zaprzeczała plotkom o związku. Oficjalnie przyznali, że są w związku w 2012 roku. Już rok później para rozstała się, czego powodem miała być romans Stewart z Rupertem Sandersem, reżyserem filmu Królewna Śnieżka i Łowca, w którym aktorka grała główną rolę. Aktorka jest osobą biseksualną. Po rozstaniu z Pattinsonem umawiała się z piosenkarką SoKo, Alicią Cargile, a także modelką Stellą Maxwell. Od 2019 roku aktorkę widuje się w towarzystwie stylistki, Sary Dinkin. Życie prywatne Kristen Stewart wciąż wzbudza w mediach spore zainteresowanie. Jednak gwiazda stara się chronić swoje życie prywatne i wielokrotnie podkreślała, że jej seksualność jest jej osobistą sprawą.

Wybrana filmografia

  • 2002: Azyl – Sarah Altman
  • 2003: Cold Creek Manor – Kristen Tilson
  • 2004: Ucieczka w milczenie – Melinda Sordino
  • 2004: Łapcie tę dziewczynę – Maddy
  • 2005: Dzikie plemię – Maya Osbourne
  • 2007: Posłańcy – Jessica „Jess” Solomon
  • 2007: W świecie kobiet – Lucy Hardwicke
  • 2007: Wszystko za życie – Tracy Tatro
  • 2008: Jumper – Sophie
  • 2008: Zmierzch – Bella Swan
  • 2009: Saga „Zmierzch”: Księżyc w nowiu – Bella Swan
  • 2010: Saga „Zmierzch”: Zaćmienie – Bella Swan
  • 2011: Saga „Zmierzch”: Przed świtem – część 1 – Bella Swan
  • 2012: Królewna Śnieżka i Łowca – Królewna Śnieżka
  • 2012: W drodze – Marylou
  • 2012: Saga „Zmierzch”: Przed świtem – część 2 – Bella Cullen
  • 2014: Obóz X-Ray – Amy Cole
  • 2014: Sils Maria – Valentine
  • 2014: Motyl Still Alice – Lydia Howland
  • 2015: American Ultra – Phoebe
  • 2016: Śmietanka towarzyska – Vonnie
  • 2017: Lizzie – Bridget Sullivan
  • 2018: Jeremiah Terminator LeRoy – Savannah Knoop
  • 2019: Aniołki Charliego – Sabina Wilson
  • 2020: Głębia strachu – Norah

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

45 + = 51

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Georges Biard.