818 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rami Malek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ramiego Maleka

Rami Malek jest amerykańskim aktorem pochodzenia egipskiego. Urodził się 12 maja 1981 roku w Los Angeles.

Pochodzenie i wykształcenie

Rami urodził się w Los Angeles w rodzinie egipskich imigrantów. Jego rodzice są członkami ortodoksyjnego Kościoła koptyjskiego. Opuścili Kair w 1978 roku i wyemigrowali do Los Angeles. Rami ma identycznego brata bliźniaka, Samiego i starszą siostrę, Yasmine. Z powodu swojego wyglądu i pochodzenia już w dzieciństwie czuł się wyobcowany, co spowodowało u niego nieśmiałość. Już jako mały chłopiec wiedział, że chce zostać aktorem. W 2003 roku ukończył wydział teatralny na University of Evansville w Evansville w stanie Indiana.

Początki kariery

Aby spłacić kredyt studencki Rami wprowadził się do rodziców i dorabiał jako dostawca pizzy. Nie porzucił jednak marzenia o aktorstwie.

W 2004 roku otrzymał szansę zagrania w jednym odcinku serialu Kochane kłopoty. W tym samym roku zaczął też karierę teatralną, debiutując w spektaklu Johnny Boy w Falcon Theater. W latach 2005–2007 występował w sitcomie Domowy front.

Rozwój kariery

W 2006 roku aktor zaliczył swój debiut kinowy, występując w filmie familijnym Noc w muzeum u boku takich gwiazd jak Ben Stiler czy Robin Williams (w kolejnych latach zagrał też w jego dwóch kontynuacjach).

W 2009 roku zaangażowano go do niezależnego dramatu Przechowywania numer 12, a rok później ze względu na swoją egzotyczną urodę, dostał angaż do ósmego sezonu serialu 24 godziny, gdzie zagrał rolę terrorysty-samobójcy. W 2010 roku został zaangażowany do roli Merriella „Snafu” Sheltona w nagradzanym miniserialu wojennym Pacyfik, którego producentami byli między innymi Steven Spielberg i Tom Hanks. W kolejnych latach grywał mniejsze lub większe role. W 2012 roku partnerował Joaquinowi Phoenixowi i Philipowi Seymourowi Hoffmanowi w dramacie Mistrz.

Kamieniem milowym w karierze młodego aktora okazała się rola Elliota Aldersona, niestabilnego emocjonalnie hakera w serialu Mr Robot. Serial stał się popularny i zdobył szereg nagród, w tym Złoty Glob za najlepszy serial dramatyczny, a sam odtwórca tytułowej roli był dwukrotnie nominowany do Złotego Globu, nagrody Dorian i Satellite Award, a także w 2016 roku otrzymał nagrodę Emmy dla najlepszego aktora pierwszoplanowego w serialu dramatycznym.

Freddie Mercury

Przełomowy w karierze aktora okazał się rok 2018, kiedy to premierę miał biograficzny film opowiadający historię legendarnego zespołu Queen zatytułowany Bohemian Rhapsody. Rami Malek wcielił się w rolę charyzmatycznego wokalisty i lidera grupy, Freddiego Mercury’ego. W ramach przygotowań do roli Malek pracował z trenerami, którzy pomagali mu poruszać się podobnie do piosenkarza, godzinami ćwiczył śpiew i grę na fortepianie, a nad jego wymową czuwał ekspert od akcentów.

Przez długi czas szczegółowo analizował wywiady z Freddiem i nagrania koncertów Queen, aby jak najdokładniej oddawać ruchy, intonację, sposób mówienia i śpiewu wielkiego muzyka.

W lutym 2019 roku podczas 91. gali wręczenia Oscarów, aktor nagrodzony został Oscarem w kategorii Najlepszy Aktor Pierwszoplanowy. Za kreację frontmana zespołu Queen Malek został także uhonorowany Złotym Globem w kategorii Najlepszy Aktor w Filmie Dramatycznym.

Życie prywatne i związki

Aktor nie mówi w wywiadach zbyt dużo o swoim życiu prywatnym i uczuciowym. Oficjalnie potwierdził, że spotyka się z Lucy Boynton – aktorką, którą poznał na planie Bohemian Rhapsody i która wciela się w postać Mary Austin, najlepszej przyjaciółki Freddiego. To właśnie między innymi Lucy aktor zadedykował zdobytego Oscara.

Wybrana filmografia

  • 2006: Noc w muzeum – Akhmenrah
  • 2009: Noc w muzeum 2 – Akhmenrah
  • 2010: Pacyfik – Merriell „Snafu” Shelton
  • 2011: Larry Crowne. Uśmiech losu – Steve Dibiasi
  • 2012: Mistrz – Clark
  • 2012: Saga „Zmierzch”: Przed świtem – Benjamin
  • 2013: Przechowalnia numer 12 – Nate
  • 2013: Oldboy. Zemsta jest cierpliwa – Browning
  • 2014: Need for Speed – Finn
  • od 2015: Mr. Robot – Elliot Alderson
  • 2017: Papillon – Louis Dega
  • 2018: Bohemian Rhapsody – Freddie Mercury
  • 2020: Nie czas umierać – Safin

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

18 + = 28

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Dominick D.