737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Portia de Rossi życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Portii de Rossi

    Portia de Rossi jest australijską aktorką i celebrytką. Urodziła się 31 stycznia 1973 roku w Horsham.

  2. Młodość i zmiana nazwiska

    Aktorka pierwotnie nazywała się Amanda Lee Rogers. Od wczesnego dzieciństwa interesowała się aktorstwem, grała w reklamach telewizyjnych oraz pracowała jako modelka. Mając 15 lat zdecydowała się zmienić imię na Portia de Rossi. Po latach w jednym z wywiadów przyznała, że nowe imię zaczerpnęła z dzieła Williama Szekspira Kupiec wenecki, a włoskie nazwisko wydawało jej się oryginalne i wyszukane.

  3. Kariera aktorska

    Dla kariery aktorskiej Portia przerwała studia prawnicze. Zadebiutowała w 1993 roku w filmie Syreny. Później zagrała jeszcze w kilku filmach, między innymi, w horrorze Krzyk 2. Popularność przyniosła jej rola prawniczki Nelle Porter w serialu Ally McBeal w 1998 roku. W kolejnych latach aktorka zagrała jeszcze w kilku znanych produkcjach, takich jak: Stygmaty, Żar, Korporacja według Teda, Przeklęta czy serialu Bogaci bankruci.

  4. Życie prywatne

    Od początku kariery duże zainteresowanie mediów wzbudza życie prywatne Portii. W 1996 roku wyszła za mąż za reżysera filmów dokumentalnych, Mela Metcalfe. Małżeństwo to pomogło jej w uzyskaniu zielonej karty i szybko się zakończyło. W okresie największej popularności aktorka zaczęła chorować na anoreksję. W latach 2000–2004 była związana z piosenkarką Francescą Gregorini. Po rozstaniu szybko związała się z popularną aktorką i komiczką Ellen DeGeneres i oficjalnie wyznała, że jest lesbijką. W 2009 roku Portia i Ellen wzięły ślub i są szczęśliwym małżeństwem do dziś. Wspólnie działają na rzecz mniejszości seksualnych w wielu organizacjach i fundacjach.

  5. Wybrana filmografia

    • 1993: Syreny – Giddy
    • 1997: Krzyk 2 – Murphy
    • 1998–2002: Ally McBeal – Nelle Porter
    • 1999: The Invisibles – Joy
    • 1999: Stygmaty – Jennifer Kelliho
    • 2002: Żar – Jackie Lawrence
    • 2003: Na własne oczy – Emily Thompson
    • 2003: Pechowe tournée – Hilary Hunter
    • 2003–2006, 2013, 2018: Bogaci bankruci – Lindsay Bluth Fünke
    • 2004: Hotel umarlaków – Kelly
    • 2005: Przeklęta – Zela
    • 2014-2017: Skandal – Elizabeth North

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

29 − 24 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z https://pl.m.wikipedia.org. Jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Pulicciano.