664 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Piotr Gąsowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Piotra Gąsowskiego

    Piotr Gąsowski jest polskim aktorem, artystą kabaretowym i prezenterem telewizyjnym. Urodził się 16 kwietnia 1964 roku w Mielcu.

  2. Wykształcenie

    W 1986 ukończył studia na Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie ze specjalnością „aktor dramatu”.

  3. Kariera aktorska

    W roku ukończenia studiów związał się z Teatrem Komedia, debiutując w sztuce W naszym domu straszy w reżyserii Tomasza Grochoczyńskiego. Debiut przed ekranem zaliczył w 1998 roku, gdy zagrał w dwóch filmach: Spadek oraz Pozostaniemy wierni. Kolejne role otrzymał w produkcjach Rozmowy kontrolowane, Koniec gry oraz Powodzenia żołnierzyku. Pierwszą poważną rolę otrzymał w 1992 roku w dramacie historycznym Pierścionek z orłem w koronie w reżyserii Andrzeja Wajdy. W kolejnych latach widzowie mogli oglądać Gąsowskiego w takich filmach jak: Miasto prywatne, Nic śmiesznego, Wezwanie czy Złoto dezerterów. W 1999 roku wystąpił w ekranizacji Pana Tadeusza, gdzie wcielił się w rolę Rejenta. Równocześnie występował w wielu polskich serialach. Największą popularność przyniosła mu rola doktora Basena w serialu komediowym Daleko od noszy. Wystąpił także między innymi w Tango z aniołem, Świecie według Kiepskich czy Heli w opałach. Za role w serialach Daleko od noszy i Hela w opałach był nominowany do Telekamery 2007 w kategorii „aktor”. Mimo obowiązków telewizyjnych nie przestał pojawiać się na deskach teatru. Występował w warszawskich teatrach: Komedia, Nowy, Capitol, Kamienica i 6. piętro. Wraz z Hanną Śleszyńską, Wojciechem Kaletą i Robertem Rozmusem założył grupę kabaretową znaną pod nazwą Tercet czyli kwartet. Za duet z Robertem Rozmusem otrzymał w 1992 roku pierwszą nagrodę na 13. Przeglądzie Piosenki Aktorskiej. Gąsowski jest także aktorem dubbingowym

  4. Kariera telewizyjna

    W 2005 roku wystąpił w drugiej edycji tanecznego show Taniec z gwiazdami. Wraz ze swoją taneczną partnerką, Anną Głogowską, zajął piąte miejsce. Producenci programu dostrzegli w Gąsowskim potencjał i w 2007 roku zaproponowali mu prowadzenie programu. Wcześniej z powodzeniem prowadził między innymi muzyczny program Dubidu i teleturniej Kalambury. Od 2014 wraz z Maciejem Dowborem współprowadzi program Twoja twarz brzmi znajomo. Ponadto jest czynnym konferansjerem. Za pracę w telewizji był nominowany do Wiktora Publiczności w 2010 roku.

  5. Życie prywatne

    Życie prywatne aktora od lat przeplata się z życiem zawodowym. Gąsowski przez kilkanaście lat pozostawał w nieformalnym związku z aktorką Hanną Śleszyńską. Para ma syna Jakuba. W 2005 roku na planie programu Taniec z gwiazdami gwiazdor poznał tancerkę Annę Głogowską. Para zaczęła się spotykać, a z ich związku w 2017 roku narodziła się córka Julia.

  6. Wybrana filmografia

    • 1992: Pierścionek z orłem w koronie – lekarz
    • 1993: Balanga – taksówkarz
    • 1993–1994: Bank nie z tej ziemi – mężczyzna na licytacji
    • 1994: Miasto prywatne – recepcjonista
    • 1995: Nic śmiesznego – kierownik planu
    • 1996: Ekstradycja 2 – policjant Ochocki
    • 1998: Ognisty jeździec – mieszczanin
    • 1998: Siedlisko – Edzio, syn ciotki Teodory
    • 1998: Złoto dezerterów – Goldman - Silberman
    • 1999: Pan Tadeusz – Rejent
    • 2000: Taksówka z numerem 1 – taksówkarz
    • 2001: Przedwiośnie – ksiądz Nastek
    • 2003–2009: Daleko od noszy – doktor, później salowy Czesław Basen
    • 2006: Magiczne drzewo – prowadzący telequiz
    • 2006: Niania – Cezary
    • 2006: Hela w opałach – Rysiek
    • 2009: Zamiana – prezydent
    • 2009, 2014: Blondynka – De De, współpracownik Sylwii
    • 2010: Duch w dom – Leszek
    • 2010: Belcanto – generał
    • 2011: 1920. Wojna i miłość – Izaak Lipman
    • 2018: 7 uczuć – tata Ryszka
    • 2019: Futro z misia – Siemion

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

75 + = 85

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paweł Matyka.