666 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Domańska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Aleksandry Domańskiej

    Aleksandra Domańska jest polską aktorką i celebrytką. Urodziła się 9 maja 1989 roku w Garwolinie.

  2. Wykształcenie

    W 2012 roku ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie.

  3. Kariera

    Domańska zadebiutowała w telewizji, grając epizodyczne role w popularnych serialach. W 2009 roku pojawiła się w serialu Teraz albo nigdy, później zagrała między innymi w Przepisie na życie i Lekarzach. W 2013 roku zagrała w Ambassadzie Juliusza Machulskiego, a jeszcze w tym samym roku dołączyła do obsady głośnego filmu w reżyserii Wojtka Smarzowskiego, Drogówka. Rok później ten sam reżyser zaangażował młodą aktorkę do swojego kolejnego filmu pt. Pod mocnym aniołem. Szerszej publiczności dała się poznać na małym ekranie, grając Joannę Zarzycką w serialu O mnie się nie martw i Jadwigę Smosarską w Bodo, wtedy też jej kariera nabrała tempa. W 2018 roku Juliusz Machulski ponownie obsadził ją w swoim filmie, Volta, tym razem w jednej z głównych ról. W kinowej komedii romantycznej Podatek od miłości Domańska zagrała główną rolę – wcieliła się w postać Klary, jeszcze w tym samym roku wystąpiła w (Nie)znajomych, polskim remake'u włoskiej komedii. Kariera aktorska Aleksandry nabiera tempa i coraz częściej mamy okazję oglądać ją na małym i dużym ekranie. Od samego początku swojej kariery aktorka występuje na deskach teatralnych. Grała w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu, Teatrze Collegium Nobilium w Warszawie, Och Teatrze, Teatrze Polonia oraz Teatrze 6. piętro.

  4. Pozostałe działalności

    W 2018 roku aktorka uczestniczyła w programie Ameryka Express, gdzie towarzyszył jej młodszy brat, Dawid. Rodzeństwo zajęło pierwsze miejsce w show. W tym samym roku była jednym z gości zaproszonych do programu Kuba Wojewódzki Show, gdzie dała się poznać widzom jako naturalna, otwarta i sympatyczna osoba.

  5. Życie prywatne

    Aleksandra jest obecnie singielką. Aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie udostępnia fanom zdjęcia ze swojego życia prywatnego i zawodowego. Aktorka słynie z tego, że na swoich mediach społecznościowych nie boi pokazywać się bez makijażu. Gwiazda stawia na naturalność i pokazuje, że nie warto poddawać się presji, by zawsze wyglądać idealnie oraz że najważniejszy jest dystans do siebie. Oficjalne konto instagramowe Domańskiej cieszy się sporym zainteresowaniem, a liczba jej fanów ciągle rośnie.

  6. Wybrana filmografia

    • 2009: Teraz albo nigdy! – kelnerka
    • 2011: Przepis na życie – Julka, przyjaciółka Daniela
    • 2013: Mazurek (film krótkometrażowy) – żona Stefana
    • 2013: Lekarze – stażystka Maja Sikorska
    • 2013: Drogówka – Lena
    • 2013: Ambassada – 2 role: Ingeborg; Nela
    • 2014: Pod Mocnym Aniołem – młoda Królowa kentu
    • od 2014: O mnie się nie martw – Joanna Zarzycka
    • 2014: Komisarz Alex – Sandra Majerska
    • 2015: Rybka Canero (spektakl telewizyjny) – Marianna Vogel, córka Ignacego
    • 2015: Amazonia (spektakl telewizyjny) – Aneta
    • 2016: Po prostu przyjaźń – Jadźka
    • 2016: Ojciec Mateusz – Monika Karel, agentka Sandeckiego
    • 2016: Na noże – Kinga „Łyżeczka” Włosik, blogerka kulinarna
    • 2016: Bodo – Jadwiga Smosarska (odc. 4, 7-8, 10-12)
    • 2016: Bodo – Jadwiga Smosarska
    • 2017: Belle Epoque – Helena Pronobis, żona Wiktora
    • 2017: Volta – Aga
    • 2018: Podatek od miłości – Klara
    • 2019: W rytmie serca – Helena Drygas
    • 2019: (Nie)znajomi – Ola

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 + = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła