884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kacper Kuszewski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kacpra Kuszewskiego

Kacper Kuszewski jest polskim aktorem serialowym, filmowym i teatralnym. Urodził się 21 czerwca 1976 roku w Słupsku.

Wykształcenie

Uczył się w państwowej szkole muzycznej im. Artura Rubinsteina w Bydgoszczy, w klasie fortepianu i klarnetu. W 1999 roku ukończył studia w Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera aktorska

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął już jako dziecko. Gdy miał 6 lat, wystąpił w spektaklu Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim, a następnie w musicalu Nędznicy w Teatrze Muzycznym. Na ekranie pierwszy raz pojawił się w 1999 roku, gdy zagrał epizody w filmie Jak narkotyk oraz serialu wojennym Wszystkie pieniądze świata. Równocześnie poświęcał się pracy na deskach teatrów, zaczął występować w teatrze Scena Prezentacje, a także w Teatrze Narodowym i Teatrze Polskim. W 2000 roku otrzymał angaż do popularnej produkcji TVP zatytułowanej M jak miłość, a rola Marka Mostowiaka przyniosła mu ogromną popularność i zdefiniowała kolejne lata pracy zawodowej. Granego przez Kuszewskiego bohatera nie omijały życiowe, miłosne i zawodowe przejścia. Polacy pokochali telenowelę opowiadającą o perypetiach wielopokoleniowej rodziny Mostowiaków, a wraz z nią całą występującą w niej obsadę. Kacper pracował na planie serialu od momentu jego powstania do 2018 roku, gdy postanowił opuścić obsadę i poświęcić się innym projektom. Dzięki wzrostowi popularności aktor zaczął otrzymywać kolejne propozycje współpracy. Zaczął grać w Teatrze Roma, a obecnie występuje we wrocławskim Teatrze Pieśń Kozła. W 2013 roku pojawił się w serialu Hotel 52, a rok później zagrał w kinowej komedii Wkręceni oraz jej kontynuacji.

Dubbing

Kuszewski jest utalentowanym aktorem dubbingowym o charakterystycznym głosie, którego użyczał między innymi w produkcjach takich jak Aladyn: Powrót Dżafara, Zakochany Kundel II: Przygody Chapsa, Atlantyda: Powrót Milo. Podkładał głos także Myszce Miki oraz w serii filmów o Harrym Potterze użyczał swojego głosu bratu Rona, Percy'emu Weasleyowi.

Kariera telewizyjna

W 2008 roku był uczestnikiem programu rozrywkowego Jak oni śpiewają, w którym zajął 3. miejsce. W 2011 roku wystąpił w Tańcu z Gwiazdami, gdzie wraz ze swoją taneczna partnerką, Anną Głogowską, zwyciężył i otrzymał Kryształową Kulę. Sześć lat później wygrał program Twoja twarz brzmi znajomo, a obecnie zasiada w jego jury i sam ocenia uczestników.

Muzyka

Kuszewski próbuje swoich sił także w muzyce. W 2015 roku nagrał płytę Album Rodzinny, która zawiera 11 piosenek inspirowanych szlagierami międzywojennymi. W latach 2016–2018 był wokalistą zespołu Leszcze.

Życie prywatne

Aktor pochodzi z rodziny o artystycznych tradycjach. Matka, Małgorzata Szudarska jest aktorką, a ojciec, Jarosław Kuszewski, był reżyserem. Kacper bardzo chroni swoje życie prywatne i rzadko wypowiada się na jego temat.

Wybrana filmografia

  • 1998: Litwo, ojczyzno moja jako Obsada aktorska
  • 1999: Jak narkotyk – student
  • 1999: Wszystkie pieniądze świata – Zygmuś „Fagot”
  • 2000–2018: M jak miłość – Marek Mostowiak
  • 2000: Strefa ciszy – „Mały”
  • 2005: Karol. Człowiek, który został papieżem – Witold Brożek
  • 2013: Hotel 52 – Filip Malik, partner Mai
  • 2014: Wkręceni – komendant Grygalewicz
  • 2015: Wkręceni 2 – komendant Grygalewicz
  • od 2019: W rytmie serca – Cezary Witkowski
  • od 2020: Przyjaciółki – Hydraulik Sławek

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 + 5 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Serecki.