884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Szwed życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Aleksandry Szwed

Aleksandra Szwed jest polską aktorką, piosenkarką i celebrytką. Urodziła się 8 sierpnia 1990 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 2014 ukończyła kulturoznawstwo w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, uzyskując tytuł magistra.

Kariera aktorska

Swoją przygodę z show biznesem rozpoczęła już jako dziecko. Jako kilkulatka występowała w dziecięcej grupie tanecznej towarzyszącej Majce Jeżowskiej na scenie. Następnie przez rok występowała w programach telewizyjnych Ziarno i 5-10-15. W 1998 roku dołączyła do obsady serialu Rodzina zastępcza, gdzie przez 11 lat wcielała się w rolę adoptowanej córki, Elizy. W międzyczasie gościnnie pojawiała się w odcinkach takich seriali: Niania, Daleko od noszy, Teraz albo nigdy!, Ranczo czy Na krawędzi. Równocześnie do pracy na planach seriali występowała na deskach teatru, debiutując w 2003 roku w musicalu O dobry dzień w Teatrze Rampa. W kolejnych latach grała w Teatrze Lusterko, Teatrze Capitol oraz Ale! Teatrze.

Kariera muzyczna

Szwed jest także utalentowaną wokalistką. W 2009 roku wraz z Marco Bocchino nagrali piosenkę All My Life. Para zajęła 2. miejsce podczas koncertu Piosenka dla Europy 2009 wyłaniającym reprezentanta Polski w 54. Konkursie Piosenki Eurowizji. Celebrytka nagrała też kilka autorskich singli, między innymi, Ach Ten Pan! czy For Once in My Life.

Kariera telewizyjna

Do telewizji powróciła w 2008 roku, występując w programie rozrywkowym Gwiazdy tańczą na lodzie, w którym zajęła pierwsze miejsce. W tym samym roku pojawiła się w Jak oni śpiewają?, gdzie zajęła 3. miejsce. W 2010 roku wzięła udział w dwóch programach: Taniec z Gwiazdami, gdzie wraz z partnerem tanecznym, Robertem Rowińskim, zajęła 9. miejsce oraz w Królowie Densfloru. Niedługo potem sama została prowadzącą telewizyjnych show Operacja: Stylówa i Ekipa na swoim. W 2016 roku została uczestniczką 5. edycji programu Twoja twarz brzmi znajomo. Była też jurorką w drugiej edycji programu Śpiewajmy razem. All Together Now i poprowadziła program Ninja Warrior Polska.

Życie prywatne

W 2007 roku Szwed przez rok spotykała się z Maciejem Duchem. W latach 2008–2010 partnerem celebrytki był syn Tomasza Stockingera, Robert Stockinger. W 2012 roku jej wybrankiem był wokalista zespołu Afromental, Baron. Ich związek rozpadł się po roku. Od 2013 roku aktorka jest w związku z koszykarzem, Krzysztofem Białkowskim, z którym ma syna Borysa.

Wybrana filmografia

  • 1999–2009: Rodzina zastępcza – jako Eliza
  • 2008: Niania – jako Zoya
  • 2008: Daleko od noszy – jako uczennica Tola Wajdor
  • 2009: Teraz albo nigdy! – jako Franka Drabczyk
  • 2012: Ranczo – jako Marysia, przyjaciółka Jagny
  • 2012: Panienki z Park Avenue – jako Ewa
  • 2013: Na krawędzi – jako Bayo Akijame
  • 2013–2017: Barwy szczęścia – jako Liliana
  • 2016: Rodzinka.pl – jako Aleksandra Wielopolska, korepetytorka Kacpra
  • 2019: Raz jeszcze raz- jako Ewelina
  • 2019: Fighter- jako Agata

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

12 − = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Przytul.