899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Nikolaj Coster-Waldau życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Nikolaja Costera-Waldau

Nikolaj Coster-Waldau jest duńskim aktorem teatralnym, filmowym i telewizyjnym. Urodził się 27 lipca 1970 roku w Rudkøbing.

Początki kariery

Aktorstwa nauczył się w Statens Teaterskole, duńskiej narodowej szkole teatralnej i tańca współczesnego w Kopenhadze. Naukę ukończył w 1993 roku. Na deskach teatru zadebiutował w Betty Nansen Theatre, wcielając się w rolę Laertesa w Hamlecie. Popularność w swoim ojczystym kraju przyniosła mu rola w filmie Nocny strażnik w 1994 roku. Po kilku latach i występach w duńskich filmach postanowił spróbować swoich sił w Stanach Zjednoczonych. Pierwszym amerykańskim filmem w jakim wystąpił Waldau była oscarowa produkcja Helikopter w ogniu w reżyserii Riddleya Scotta. W tym samym roku zagrał też w Enigmie Michaela Apteda u boku Kate Winslet. W 2004 roku wcielił się w postać tenisisty w komedii romantycznej Wimbledon w reżyserii Richarda Loncraine'a. Rok później po raz kolejny zagrał w filmie Ridleya Scotta, Królestwie Niebieskim, gdzie wystąpił obok takich gwiazd jak Orlando Bloom, Liam Neeson czy Eva Green. W kolejnych latach kariera Duńczyka rozkwitła. Coster-Waldau gra zarówno w kinie akcji (Domino), komediach romantycznych (Inna kobieta), jak i dramatach (Druga szansa). Jednak rolą, która przyniosła mu międzynarodową rozpoznawalność i sukces była rola Jaimego Lannistera w serialu Gra o tron.

Gra o tron

W bijącej rekordy popularności produkcji aktor wcielił się w jednego z głównych bohaterów. Jego postać początkowo nienawidziły, a następnie kochały miliony widzów na całym świecie. Emisję serialu zakończono w 2019 roku, a rola w tej superprodukcji telewizyjnej stała się przepustką do ugruntowania swojej pozycji na rynku filmowym oraz większej ilości propozycji współpracy.

Życie prywatne

Aktor od dwudziestu lat jest mężem Nukâki, byłej Miss Grenlandii, aktorki i piosenkarki. Para ma wspólnie dwie córki. Nikolaj skrupulatnie oddziela życie zawodowe od prywatnego. Jest znany ze swojej działalności społecznej. Swoją popularność wykorzystuje w szczytnych celach: bierze udział w akcjach dotyczących przeciwdziałaniu globalnemu ociepleniu oraz na rzecz zagrożonych wyginięciem zwierząt, walczy także o systemowe równouprawnienie płci.

Wybrana filmografia

  • 1994: Nocny strażnik – Martin Bork
  • 1997: Piętno – Wolf
  • 1998: Wildside – Ossy
  • 2001: Enigma Puck – Michael Apted
  • 2001: Helikopter w ogniu – starszy sierżant Gary Gordon
  • 2002: 24 godziny z życia kobiety – Anton
  • 2003: Kradnąc Rembrandta – Kenneth
  • 2004: Mam na imię Modesty – Miklos
  • 2004: Wimbledon – Dieter Prohl
  • 2005: Królestwo niebieskie – szeryf wioski
  • 2006: Firewall – Liam
  • 2007: Piekarz – Bjorn
  • 2009: Wirtualne sny – komandor Frank Pike
  • 2011: Blackthorn – młody James Jovin
  • 2011: Łowcy głów – Clas Greve
  • 2013: Niepamięć – Sykes
  • 2014: Inna kobieta – Mark King
  • 2014: Druga szansa – Andreas
  • 2016: Bogowie Egiptu – Horus
  • 2017: Drobne zbrodnie – Joe Denton
  • 2017: Skazany – Jacob 'Money' Harlon
  • 2019: Domino – Christian

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

24 + = 33

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Gage Skidmore.