879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Natalie Portman życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Natalie Portman

Natalie Portman jest amerykańską aktorką. Urodziła się 9 czerwca 1981 roku w Jerozolimie.

Pochodzenie

Urodziła się w Jerozolimie. Z pochodzenia jest pół-Żydówką, pół-Amerykanką. Rodzice jej matki pochodzili z Rosji i Austrii, a dziadek od strony ojca był Polakiem pochodzącym z Rzeszowa. W związku ze swoim pochodzeniem Natalie Portman ma podwójne obywatelstwo amerykańsko-izraelskie.

Wykształcenie

W 2003 roku ukończyła psychologię na Uniwersytecie Harvarda.

Kariera

Portman rozpoczynała karierę w teatrze, gdzie zagrała kilka mniejszych ról. Na dużym ekranie debiutowała w 1994 roku w filmie Luca Bessona Leon Zawodowiec u boku takich gwiazd jak Jean Reno czy Gary Oldman. Jej debiut filmowy okazał się wielkim sukcesem i spowodował, że o utalentowanej trzynastolatce szybko zrobiło się głośno, a kariera młodej aktorki zaczęła się szybko rozwijać. Już niecały rok później zagrała z Robertem De Niro i Alem Pacino w Gorączce, a w 1996 roku udało się jej wystąpić aż w trzech filmach: Pięknych dziewczętach, Wszyscy mówią: kocham cię w reżyserii Woody'ego Allena oraz Marsjanie atakują! Tima Burtona. W 1999 roku dołączyła do obsady kolejnej części sagi Gwiezdnych wojen oraz w dramacie Wszędzie, byle nie tu. W 2003 roku wystąpiła w nagrodzonym wieloma wyróżnieniami Wzgórzu nadziei, a rok później w niezależnym filmie w reżyserii Zacha Braffa Powrót do Garden State. Również w 2004 roku stworzyła dojrzałą i pełną emocji kreację striptizerki w filmie Closer. Za rolę w tym dramacie aktorka otrzymała Złoty Glob oraz nominację do Oskara. W 2006 roku aktorka wystąpiła w głośnym filmie braci Wachowskich V jak Vendetta, do roli w którym niemal całkowicie ogoliła głowę. W 2008 roku zagrała w historycznym filmie Kochanice króla, a dwa lata później wystąpiła w produkcjach Bracia oraz Zakochany Nowy Jork. W 2010 roku wcieliła się w postać baleriny w dramacie Darrena Aronofsky'ego Czarny Łabędź, za którą nagrodzono ją Oscarem dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej oraz Złotym Globem i nagrodą BAFTA. W następnych latach Portman zagrała również w takich produkcjach jak: Sex Story, Thor, Thor: Mroczny świat, Opowieść o miłości i mroku (do której sama napisała scenariusz i stanęła za kamerą), Jackie, Vox Lux, Anihilacja oraz w superkasowej produkcji ze studia Marvela, Avengers: Koniec gry.

Życie prywatne

Od 2012 roku mężem Portman jest tancerz Benjamin Millepied. Para ma syna, Aleph i córkę, Amalię.

Wybrana filmografia

  • 1994: Leon zawodowiec – Matylda
  • 1994: Developing – Nina
  • 1995: Gorączka – Lauren Gustafson
  • 1996: Piękne dziewczęta –Marty
  • 1996: Wszyscy mówią: kocham cię – Laura Dandridge
  • 1996: Marsjanie atakują! – Taffy Dale
  • 1999: Gwiezdne wojny: część I – Mroczne widmo – królowa Amidala / Padmé Amidala
  • 1999: Wszędzie byle nie tu – Ann August
  • 2000: Gdzie serce twoje – Novalee Nation
  • 2002: Gwiezdne wojny: część II – Atak klonów – senator Padmé Amidala
  • 2003: Wzgórze nadziei – Sara
  • 2004: Powrót do Garden State – Sam
  • 2004: Prawda – Francine
  • 2004: Bliżej – Alice
  • 2005: Domino One – Dominique Bellamy
  • 2005: Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów – senator Padmé Amidala
  • 2005: Free Zone – Rebecca
  • 2005: V jak vendetta – Evey Hammond
  • 2006: Zakochany Paryż – Francine (nowela „Faubourg Saint-Denis”)
  • 2006: Duchy Goi – Inés / Alicia
  • 2007: Jagodowa miłość – Leslie
  • 2007: Pociąg do Darjeeling – była dziewczyna Jacka
  • 2008: Kochanice króla – Anna Boleyn
  • 2009: Miłość i inne komplikacje – Emilia Greenleaf
  • 2009: Bracia – Grace Cahill
  • 2010: Hesher jako Nicole
  • 2010: Czarny łabędź – Nina Sayers
  • 2011: Sex Story – Emma
  • 2011: Thor – Jane Foster
  • 2013: Thor: Mroczny świat – Jane Foster
  • 2015: Opowieść o miłości i mroku – Fania Oz
  • 2015: Niepokonana Jane – Jane Hammond
  • 2015: Rycerz pucharów – Elizabeth
  • 2016: Planetarium – Laura Barlow
  • 2016: Jackie – Jacqueline Kennedy
  • 2017: Song to Song – Rhonda
  • 2018: Anihilacja – Lena
  • 2018: Vox Lux – Celeste
  • 2018: The Death and Life of John F. Donovan – Sam Turner
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Jane Foster
  • 2019: Lucy in the Sky – Lucy Cola

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 81 = 82

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: makoto2007.