879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Omar Sy życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Omara Sy

Omar Sy jest francuskim aktorem i komikiem. Urodził się 20 stycznia 1978 roku w Trappes.

Wykształcenie

Aktor nie zdobył też wyższego wykształcenia i zaraz po zakończeniu szkoły średniej rozpoczął karierę zawodową, aby móc się samodzielnie utrzymać.

Kariera

Zadebiutował w 2001 roku, występując we francuskim filmie Szklana Pułapka 3 i 1/2. Niedługo potem pojawił się w kolejnych produkcjach, grając drobne i drugoplanowe role. Zagrał, między innymi w: Pościgu za milionem, Samuraj oraz The Race, a także otrzymał szansę zagrania epizodycznej roli malarza filmie przygodowym Asterix i Obelix: Misja Kleopatra. W kolejnych latach Omar Sy wystąpił w kilkunastu francuskich produkcjach i pracował jako aktor dubbingowy. Pierwszą poważniejszą rolą w karierze Omara była rola Josepha w produkcji Szczęśliwe dni w 2006 roku, za którą otrzymał między innymi nagrodę dla „najbardziej obiecującego aktora” podczas ceremonii NRJ Ciné Awards, został też nominowany w kategorii „najlepszy aktor drugoplanowy”.. To otworzyło mu drogę do dalszego rozwoju kariery. Pojawiły się kolejne propozycje filmowe. W kolejnych latach grywał coraz to ważniejsze role. Największą popularność Omarowi Sy przyniosła natomiast postać Drissa w filmie Nietykalni. Za tę rolę aktor otrzymał Cezara dla najlepszego aktora. Został też wyróżniony w tej samej kategorii podczas kilkunastu innych rozdań nagród. Angaż do tego filmu okazał się prawdziwym przełomem w karierze aktora. Dzięki sukcesowi, jaki odniosła komedia Francuz zaczął otrzymywać propozycje ról w głośnych hollywoodzkich produkcjach. W kolejnych latach Omar wystąpił w takich hitach jak: Nieobliczalni, X-Men: Przeszłość, która nadejdzie i Jurassic World. W 2016 roku głośno było o jego roli w filmie Chocolat. Obecnie kontynuuje dobrą passę i stara się systematycznie powiększać swój dorobek filmowy. W 2021 roku premierę będzie mieć kontynuacja filmu Jurassic World z jego udziałem.

Życie prywatne

Aktor jest czwartym z ośmiorga dzieci emigrantów z Afryki Zachodniej, którzy osiedli na stałe we Francji. Jego matka pochodziła z Mauretanii i pracowała jako sprzątaczka, a ojciec urodził się w Senegalu i był pracownikiem fabryki. W 2007 roku Omar poślubił Hélène Sy, z którą przed zawarciem małżeństwa był w związku od 10 lat. Para ma pięcioro dzieci.

Wybrana filmografia

  • 2001: Szklana Pułapka 3 i 1/2 – taksówkarz
  • 2002: Pościg za milionem – Malian
  • 2002: Samuraj – Tyson
  • 2003: Marycha – Michel Dembele, sąsiad
  • 2004: Le carton – Lorenzo
  • 2006: Szczęśliwe dni – Joseph
  • 2008: Ich dwóch i Paryż – Sammy Bouglioni
  • 2009: King Wilhelm – Jean-Peter
  • 2009: Envoyés très spéciaux – Jimmy
  • 2009: Bazyl. Człowiek z kulą w głowie – Remington
  • 2009: Prawo Murphy'ego – Joachim Ortega
  • 2010: Safari – Youssouf Hammal
  • 2011: Nietykalni – Driss
  • 2013: Nieobliczalni – Ousmane Diakhité
  • 2014: X-Men: Przeszłość, która nadejdzie – Bishop
  • 2014: Samba – Samba Cissé
  • 2015: Jurassic World – Barry
  • 2015: Chocolat – Rafael Padilla dit Chocolat
  • 2016: Jutro będziemy szczęśliwi – Samuel
  • 2016: Inferno – Christoph Bouchard
  • 2018: Gliniarz z Belleville – Sebastian 'Baaba' Bouchard
  • 2018: Yao – Seydou Tall
  • 2020: Zew krwi – Perrault

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 61 = 65

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard.