1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michał Mikołajczak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Michała Mikołajczaka

Michał Mikołajczak jest polskim aktorem. Urodził się 19 sierpnia 1986 roku w Czaplinku.

Wykształcenie

Początkowo studiował w PWSFTviT, ale zdecydował się na zmianę uczelni i naukę kontynuował w Akademii Teatralnej w Warszawie, którą ukończył w 2011 roku.

Kariera teatralna

Na scenie zadebiutował w 2009 roku w Teatrze Rozmaitości w Warszawie w sztuce Piera Paolo Pasoliniego zatytułowanej Teoremat w reżyserii Grzegorza Jarzyny. Rok później grał na deskach Teatru Collegium Nobilium w kilku spektaklach. W kolejnych dwóch latach występował na scenach Teatru STU w Krakowie. Zagrał tam w takich przedstawieniach jak: Hamlet warszawski, Wyzwolenie, Wesele czy Wędrowanie. W 2012 roku przeniósł się do Teatru Współczesnego w Warszawie, gdzie gra do dziś.

Seriale i filmy

Swój debiut telewizyjny zaliczył w 2007 roku, pojawiając się w jednym z odcinków serialu komediowego Mamuśki. Kolejne epizodyczne role miał okazje zagrać w takich produkcjach jak: Teraz albo nigdy! , Usta usta czy Ludzie Chudego. W 2012 roku nastąpił przełom w jego karierze na ekranie - wtedy dołączył bowiem do obsady serialu Prawo Agaty, gdzie przez 3 lata wcielał się w postać Bartka Janowskiego, asystenta tytułowej bohaterki granej przez Agnieszkę Dygant. To właśnie dzięki tej kreacji aktor dał się poznać szerszej widowni, dzięki czemu zyskał rozgłos i sławę. W 2016 przyjął rolę Dariusza Żbika w telenoweli Na Wspólnej i mimo że postać, w jaką się wcielał była negatywna, Mikołajczakowi przyniosła sympatię widzów i zwiększenie jego grona fanów. W międzyczasie pojawiał się gościnnie w takich serialach jak: Ojciec Mateusz, Czas honoru, Komisarz Alex, Pierwsza miłość czy W rytmie serca.

Równocześnie cały czas pojawiał się na dużym ekranie, zdobywając z czasem coraz większe role w filmach pełnometrażowych. Mikołajczak grał w takich produkcjach jak: Miasto 44, Światło, Underdog i Na bank się uda. W 2020 roku dołączył do obsady głośnej ekranizacji powieści Blanki Lipińskiej - 365 dni. Film cieszył się ogromną oglądalnością na platformie Netflix i zdobył rozgłos zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Inne działalności

W 2018 roku wziął udział i zwyciężył w programie Agent – Gwiazdy. Rok później Mikołajczak został ambasadorem zegarków marki Boss. Aktor prowadzi również własną firmę sprzedającą akcesoria do telefonów komórkowych.

Życie prywatne

Aktor nie komentuje swojego życia prywatnego, nie wiadomo więc, czy jego serce jest obecnie zajęte. Rąbka tajemnicy uchylają treści publikowane na jego koncie na Instagramie. Mikołajczak zamieszcza tam jednak głównie zdjęcia z planów filmowych, kulisów swojej pracy i innych działalności zawodowych.

Wybrana filmografia

  • 2007: Mamuśki – młody tata
  • 2010: Usta usta – nauczyciel matematyki
  • 2011: Ludzie Chudego – złodziej
  • 2012: Światło – policjant Jędrek
  • 2012-2015: Prawo Agaty – Bartek Janowski
  • 2013: Ojciec Mateusz – kucharz Wiktor
  • 2014: Portrety wojenne – Orkan
  • 2014: Miasto 44 – Aleksander, brat Biedronki
  • 2014: Czas honoru. Powstanie – SS-man Gerd
  • 2015: Komisarz Alex – aktor Patryk Bielecki
  • od 2016: Na Wspólnej – Dariusz Żbik
  • od 2017: Pierwsza miłość – Piotr Majczyk
  • 2017: W rytmie serca – Patryk, narzeczony Karoliny
  • 2017: Syn królowej śniegu – Skorpion
  • 2019: Underdog – Nagan
  • 2019: Na bank się uda – prezes banku Maciej Tarapacz
  • 2020: 365 dni – szef ochrony

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

6 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Serecki.