1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Janusz Chabior życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Janusza Chabiora

Janusz Chabior jest polskim aktorem. Urodził się 17 lutego 1963 roku w Legnicy.

Wykształcenie

Jest absolwentem specjalizacji teatralnej w Państwowym Pomaturalnym Studium Kształcenia we Wrocławiu, które ukończył w 1989 roku.

Kariera

W roli aktora zadebiutował na deskach w Centrum Sztuki – Teatru Dramatycznego i szybko został dostrzeżony przez uznawanych twórców z branży. Filmowy debiut zaliczył w 1993 roku, biorąc udział w pierwszej części obliczonego na sześć odcinków cyklu Outsider. W 1997 zagrał w holenderskim filmie Charakter, który zdobył Oskara w kategorii „Najlepszy Film Zagraniczny”. Rok później wystąpił w Domu Pirków w reżyserii Grażyny Popowicz. Początkowy okres swojej działalności aktor poświęcił rozwojowi kariery teatralnej na deskach legnickiego Teatru Dramatycznego, z którym był związany do roku 1999. Wtedy to przeniósł się do Teatru im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy i zaczął częściej pojawiać się w telewizji, w serialach takich jak: Na dobre i na złe, Lokatorzy i Świat wg Kiepskich. W 2001 roku dołączył do obsady komedii zatytułowanej Gulczas, a jak myślisz.

Prawdziwym przełomem dla Chabiora był występ w spektaklu Made in Poland, w którym rola przyniosła mu wiele wyróżnień i nagród oraz zapewniła mu kolejne propozycje ról serialowych, filmowych i teatralnych. Aktor pojawił się w drugiej części Bożej podszewki, Odzie do radości oraz w filmie Jestem. W 2005 roku aktor wziął udział w filmie i serialu Pitbulla, a swoją rolą udowodnił, że doskonale sprawdza się w kreacjach związanych z kryminalnym i przestępczym światem. Swój talent potwierdził w serialach Oficerowie, Kryminalni i Odwróceni. W 2006 roku aktor dostał pracę w Teatrze Rozmaitości.

W latach 2008-2010 Chabior pojawił się w wielu znanych produkcjach: Małej Moskwie, Kołysance, komedii sensacyjnej Ostatnia akcja oraz dramacie Różyczka. Za rolę w ekranizacji spektaklu Made in Poland otrzymał szereg nagród, w tym Złotego Lwa. W tym czasie Janusz był już cenionym i wziętym aktorem w naszym kraju. Równolegle do jego pracy na planach filmowych rozwijała się jego kariera telewizyjna. Wystąpił, między innymi, w Egzamin z życia, Na Wspólnej, Komisarzu Aleksie, Drugiej szansie i Pod powierzchnią. Pamiętną rolę odegrał w serialu Ślepnąc od świateł do której przytył aż 18 kilogramów.

Jego talent do odgrywania ról zbirów chętnie wykorzystuje reżyser Patryk Vega. Aktor zagrał w już w kilku jego filmach: Pitbullu, Służbach specjalnych, Botoksie i Kobietach mafii.

Chabior jest jednym z najbardziej charyzmatycznych aktorów w Polsce. 

Inne działalności

Aktor często pojawia się w teledyskach do piosenek polskich muzyków. Jest również lektorem audiobooków. Jego głos można usłyszeć w takich książkach jak: Kult Łukasza Orbitowskiego czy Inwazja Wojtka Miłoszewskiego. Od 2019 roku występuje w reklamach serwisu OLX. W 2020 roku, wraz z żoną Agatą, wziął udział w programie Power Couple, w którym znane pary mierzą się ze sobą w konkurencjach zdradzających, jak dobrze znają się ze swoją drugą połówką.

Życie prywatne

Gwiazdor był trzykrotnie żonaty. Pierwszą żoną aktora była Anita Poddębniak. Następnie związał się z dziennikarką Barbarą Chabior, z którą ma syna Nikodema. Ten związek również nie przetrwał próby czasu i para postanowiła się rozwieść w 2013 roku. Aktualną małżonką Chabiora jest aktorka Agata Wątróbska. Wzięli ślub w 2020 roku, a ich związek od samego początku wywoływał duże zainteresowanie mediów z powodu różnicy wieku, jaka dzieli małżonków - kobieta jest bowiem młodsza od swojego wybranka o 18 lat.

Wybrana filmografia

  • 1993: Magneto – Władeczek
  • 1993: Obcy musi fruwać – polski skin w pociągu
  • 1998: Dom Pirków – listonosz
  • 2001: Gulczas, a jak myślisz... – detektyw Jakubowski
  • 2001: Jutro będzie niebo – policjant
  • 2001: Reich – człowiek „Wieśka”
  • 2001: Wiedźmin – zbir
  • 2004: Czwarta władza – ochroniarz
  • 2005: Przebacz – Borek
  • 2005: PitBull – Ciągły
  • 2009: Ostatnia akcja – Matulak
  • 2010: Erratum – syn Antoniego Michalaka
  • 2010: Kołysanka – dziadek Makarewicz
  • 2010: Made in Poland – Wiktor
  • 2013: Drogówka – Jasiu
  • 2013: Chce się żyć – „Łysy”
  • 2015: Disco polo – Witek
  • 2016: Wołyń – ksiądz Józef
  • 2016: Pakt – Robert Lejman
  • 2019: Polityka – Alojzy
  • 2019: Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa – Magi

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

84 − 79 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta