1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agnieszka Dygant życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Agnieszki Dygant

Agnieszka Dygant jest polską aktorką. Urodziła się 27 marca 1973 roku w Piasecznie.

Wykształcenie

W 1998 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi.

Kariera

Na deskach teatralnych zadebiutowała jeszcze w czasie studiów. W 1997 roku po raz pierwszy wystąpiła przed kamerami w filmie Farba. Rok później wzięła udział w Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, na którym zajęła 2. miejsce. Po ukończeniu studiów zaczęła regularnie grać w filmach i serialach. Zagrała między innymi w miniserialu Gosia i Małgosia oraz Twarze i maski. Wcieliła się w epizodyczne role w filmach Tydzień z życia mężczyzny, Patrzę na ciebie, Marysiu i Enduro Bojz, a w 2000 roku zagrała drugoplanową rolę w Egoistach.

Szerszej publiczności dała się poznać w roku 1999, kiedy pojawiła się w popularnym serialu Na dobre i na złe, gdzie grała aż do 2009 roku. W 2003 roku wcieliła się rolę komisarz Czarnej w kryminalnej produkcji Fala zbrodni. Dwa lata później nastąpił przełom w jej karierze - zagrała główną rolę w serialu Niania. Dołączenie do obsady tego serialu dało jej przepustkę kolejnych ról, przyniosło jej też ogromną popularność i sympatię widzów. Równocześnie z pracą na planie serialu aktorka grała w filmach fabularnych. W 2006 roku zagrała w przebojowej komedii romantycznej Tylko mnie kochaj, a dwa lata później w filmie Serce na dłoni.

W 2011 roku wystąpiła w świątecznej komedii romantycznej Listy do M., która okazała się wielkim sukcesem komercyjnym w naszym kraju. Produkcja doczekała się aż trzech kontynuacji, a w każdej z nich Dygant miała szansę się zaprezentować. Po występie w sympatycznej komedii przed aktorką stanęło wyzwania zagrania poważniejszej i bardziej skomplikowanej roli w produkcji Patryka Vegi zatytułowanej Pitbull. Nowe porządki. W tym samym roku aktorka powróciła na mały ekran, wcielając się w główną rolę w serialu Prawo Agaty. Po udanym występie w Pitbullu Agnieszka współpracowała z Vegą jeszcze 3 razy - na planach filmów Botoks, Kobiety mafii i Kobiety mafii 2.

Dygant jest utalentowaną aktorką dubbingową. Swojego głosu użyczyła między innymi w filmach: Dżungla, Renifer Niko ratuje święta, Auta 2, Rio i Rio 2.

Wygląd

O aktorce zrobiło się głośno w mediach za sprawą metamorfozy, jaką przeszła. Internauci zarzucają gwieździe, że ta nie przypomina siebie sprzed kilku lat i na pewno jest to wynik stosowanych przez nią usług chirurga plastycznego. Aktorka zdecydowanie zaprzeczyła tym doniesieniom, twierdząc że młodzieńczy wygląd zawdzięcza wtłaczaniu w skórę aktywnych składników, takich jak wyciąg z jadu węża, algi, witaminy i minerały.

Życie prywatne

Po zakończeniu studiów aktorka wyszła za mąż za Marcina Władyniaka. Uczucie to nie przetrwało jednak próby czasu i rosnącej popularności Dygant. W 2006 roku para się rozwiodła. Niedługo później Agnieszka związała się z reżyserem Patrickiem Yoką, z którym ma syna Xawerego.

Wybrana filmografia

  • 1998: Farba – Ola
  • 1999: Tydzień z życia mężczyzny – reporterka telewizyjna
  • 2000: Patrzę na ciebie, Marysiu – dziewczyna w pokoju szpitalnym Artura
  • 2001: Egoiści – Ilonka, żona „Młodego”
  • 2006: Tylko mnie kochaj – Agata, wspólniczka Michała
  • 2008: Sztuka masażu – Renia
  • 2008: Serce na dłoni – psychiatra
  • 2011: Listy do M. – Karina Lisiecka
  • 2015: Listy do M. 2 – Karina Lisiecka
  • 2016: Pitbull. Nowe porządki – „Kura”
  • 2017: Botoks – dr Beata Winkler
  • 2017: Listy do M. 3 – Karina Lisiecka
  • 2018: Kobiety mafii – Daria Wawrzyniak
  • 2019: Kobiety mafii 2 – Daria Wawrzyniak
  • 2020: Listy do M. 4 – Karina Lisiecka, żona Szczepana

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73