1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mateusz Banasiuk życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mateusza Banasiuka

Mateusz Banasiuk jest polskim aktorem. Urodził się 21 września 1985 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Ukończył Wyższą Szkołę Filmową w Warszawie, a w 2011 roku został absolwentem warszawskiej Akademii Teatralnej.

Kariera

Swoje pierwsze kroki związane z aktorstwem stawiał jeszcze przed ukończeniem studiów. Na dużym ekranie zadebiutował w filmie Pręgi w reżyserii Magdaleny Piekorz, w którym zagrał kelnera. Wkrótce zaczął się pojawiać w popularnych polskich serialach telewizyjnych, takich jak Plebania, Pensjonat pod różą, Na Wspólnej czy Niania. Jego pierwszą większą rolą filmową była rola jednego z licealistów w opartym na faktach dramacie Cisza opowiadającym tragicznej w skutkach lawinie, do której doszło w 2003 roku w Tatrach. W 2006 roku Banasiuk zagrał w takich produkcjach jak OficerowieKto nigdy nie żył...Egzamin z życia oraz Pogoda na piątek. Rok później dołączył do obsady serialu Tylko miłość, gdzie występował do 2009 roku.

Największą popularność przyniosły mu jednak późniejsze role w takich produkcjach jak Płynące wieżowce czy Wszystko, co kocham. W obu filmach pokazał swój talent do wcielania się w skomplikowane, dramatyczne postaci. Szczególnie ważna w jego karierze była rola biseksualnego Kuby, w którego postać wcielił się w Płynących wieżowcach. Kreacja ta przyniosła mu wiele nagród i wyróżnień.

W kolejnych latach Mateusz równocześnie rozwijał swoją karierę filmową i telewizyjną. Widzowie mieli go okazję zobaczyć w takich serialach jak Ojciec MateuszPrawo AgatyStrażacyDruga szansa czy Barwy szczęścia. Szerszej publiczności najbardziej znany jest z roli Radka w serialu Pierwsza miłość.
Aktor ma na swoim koncie również występy w filmach długometrażowych, takich jak: Miasto z morza, Big Love, 1920 Bitwa Warszawska, 7 uczuć czy Miłość do kwadratu.

Banasiuk jest też utalentowanym aktorem dubbingowym. Jego głos mogliśmy usłyszeć w takich produkcjach jak Victoria znaczy zwycięstwo czy Pszczółka Maja.

Inne występy

Aktor wielokrotnie był zapraszany do programów rozrywkowych w charakterze uczestnika. Do tej pory wziął udział w: Taniec z gwiazdami, Twoja twarz brzmi znajomo oraz Ninja Warrior Polska. Największy sukces osiągnął w pierwszym z nich - wraz ze swoją taneczną partnerką zajął wtedy 4. miejsce.

Życie prywatne

Życie osobiste aktora od jakiegoś czasu cieszy się dużym zainteresowaniem mediów i portali plotkarskich, Dzieje się tak za sprawą jego wieloletniego związku z aktorką Magdaleną Boczarską, która jest od niego starsza o 7 lat. Para ma wspólnie syna Henryka i bardzo stara się chronić prywatność swojej rodziny.

Ojcem Mateusza jest znany polski aktor, Stanisław Banasiuk.

Wybrana filmografia

  • 2004: Pręgi – kelner
  • 2006: Kto nigdy nie żył… – Mateusz
  • 2009: Wszystko co kocham – Staszek, brat Janka
  • 2009: Wszystko – chłopak
  • 2009: Miasto z morza – Niemiec
  • 2009-2010: M jak Miłość – Jurek Jaroszy, syn Waldemara
  • 2010: Cisza – Wojtek Domagała
  • 2011-2019: Pierwsza miłość – Radosław Zieliński
  • 2011: 1920 Bitwa Warszawska – żołnierz
  • 2012: Na Wspólnej – Maciej Niesłuchowski
  • 2012: Big love – członek zespołu The Ptack
  • 2013: Płynące wieżowce – Kuba
  • 2018: Barwy szczęścia – Franek Palkowski
  • 2018: 7 uczuć – Marunio, brat Zosi
  • 2018-2019: Pod powierzchnią – Radosław Szot, syn Marii Byszewskiej
  • 2020: Młody Piłsudski - Tomasz Arciszewski
  • 2020: Echo serca - Michał
  • 2021: Miłość do kwadratu - Enzo

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 20 = 29

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta