1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Marieta Żukowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mariety Żukowskiej

Marieta Żukowska jest polską aktorką. Urodziła się 1 lipca 1982 roku w Żywcu.

Wykształcenie

Ukończyła Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Początki przygody z aktorstwem wiązały się z graniem na scenie. Jeszcze podczas studiów Marieta zadebiutowała na deskach łódzkiego Teatru im. im. Stefana Jaracza w spektaklu Blask życia, w reżyserii Mariusza Grzegorzka. Następnie wystąpiła w sztuce Lew na ulicy, za rolę w której otrzymała szereg nagród, między innymi łódzką Złotą Maskę.

Przed kamerami po raz pierwszy pojawiła się w 2006 roku w filmie Bezmiar Sprawiedliwości w reżyserii Wiesława Saniewskiego. Już dwa lata później zagrała jedną z głównych ról w dramacie Nieruchomy poruszyciel u boku Jana Frycza i Andrzeja Chyry. Za swoją kreację Żukowska została nominowana do nagrody Orła w kategorii: „Odkrycie roku” oraz do Złotej Kaczki za najlepszą kobiecą rolę sezonu. W 2009 roku zagrała w filmie biograficznym pt. Generał. Zamach na Gibraltarze, a w kolejnych latach można ją było zobaczyć na kinowych ekranach w komediach romantycznych: Nigdy nie mów nigdy i Ciacho. Filmografia aktorki powiększała się konsekwentnie z każdym kolejnym rokiem, a w swoim dorobku ma także role w produkcjach: W imieniu diabła, Instynkt, Zbliżenia i Słaba płeć? W 2017 roku zagrała ponownie u Patryka Vegi, dołączając do obsady głośnej produkcji Botoks, za rolę w którym otrzymała niestety nominację do nagrody Węża.

Równolegle do rozwoju swojej kariery filmowej Żukowska regularnie pojawiała się na ekranach telewizorów. To właśnie dzięki serialom zyskała największą popularność i sympatię widzów. Swoje najbardziej znane i pamiętne kreacje stworzyła w dwóch najpopularniejszych telenowelach: M jak miłość i Barwach szczęścia. Inne produkcje telewizyjne, w których wzięła udział to między innymi: Sprawa na dziś, Kryminalni, Pierwsza miłość, Londyńczycy, Hotel 52, Anna German, Ojciec Mateusz, Przypadki Cezarego P., Druga szansa oraz Całe szczęście.

W 2020 roku dołączyła do obsady serialu komediowego Kowalscy kontra Kowalscy.

Życie prywatne

Przez kilka lat partnerem aktorki był reżyser, Wojciech Kasperski. Para ma wspólnie córkę Polę, urodzoną w 2012 roku. W lipcu 2021 roku media poinformowały, że związek aktorki się rozpadł, a partnerzy postanowili się rozstać. Powodem miały być kwestie finansowe wynikające z przedłużającej się pandemii koronawirusa.

Wybrana filmografia

  • 2004: Kryminalni Monika Jastrzębska
  • 2004–2006: Pierwsza miłość  Joanna Nowicka, sekretarka
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości Dominika Łukińska
  • 2006–2010: M jak miłość Marzena Sadowska
  • 2008: PitBull Edyta
  • 2008: Nieruchomy poruszyciel Teresa Szyman
  • 2009: Nigdy nie mów nigdy  Ewa, współpracownica Amy
  • 2009: Londyńczycy 2  Maria Rost
  • 2009: Generał – zamach na Gibraltarze Alicja Iwańska
  • 2009: Generał Alicja Iwańska
  • 2010: Ciacho Ela Rudnicka
  • 2010: Majka Aleksandra Duszyńska, pierwsza żona Michała
  • 2011: W imieniu diabła Marta
  • 2011: Instynkt  Aleksandra Lewicka
  • 2012: Anna German Aniela
  • 2014: Zbliżenia matka Marty w młodości
  • 2015: Przypadki Cezarego P. Magda, była żona Cezarego
  • od 2015: Barwy szczęścia Bożena Wiśniewska, córka Wiśniewskiego
  • 2015: Słaba płeć? Marianna Kula
  • 2016: Dwoje we troje Michelle
  • 2017: Druga szansa Jagoda
  • 2017: Botoks dr Patrycja Banach
  • 2019: Jestem Ren Ela
  • 2019: Całe szczęście profesor Ludmiła Stefańska
  • od 2020: Kowalscy kontra Kowalscy Anna Kowalska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73