1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Lamparska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Lamparskiej

Magdalena Lamparska jest polską aktorką. Urodziła się 6 stycznia 1988 roku w Słupsku.

Wykształcenie

W 2010 roku ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

Debiutem Lamparskiej na ekranie była rola w filmie telewizyjnym Jutro idziemy do kina w reżyserii Michała Kwiecińskiego, gdzie wcieliła się w postać Małgosi. Rok później, w 2008, początkująca aktorka pojawiła się w polsko-rosyjskim melodramacie Tylko nie teraz. Za postać Elki, którą zagrała u boku Aleksandra Domagarowa i Daniela Olbrychskiego, otrzymała wyróżnienie za główną rolę żeńską na festiwalu Kinoforum w Petersburgu oraz główną nagrodę za najlepszą rolę kobiecą na VIII Otwartym Festiwalu Teatru i Filmu Rosyjskiego Amurska Jesień 2010 w Moskwie.

Dosyć szybko trafiła na swoją przełomową rolę, którą okazała się postać Marty w serialu telewizyjnym 39 i pół. W 2010 roku zagrała epizodyczną rolę w telenoweli Na dobre i na złe, a także otrzymała rolę Marty w serialu Hotel 52 , w którym grała przez trzy lata. W kolejnych latach aktorka pojawiała się w takich produkcjach telewizyjnych jak Ojciec Mateusz, Prawo Agaty, To nie koniec świata, O mnie się nie martw. Dzięki występom w telewizji aktorka zyskała rozpoznawalność i popularność wśród szerszej publiczności. Równocześnie do swojej pracy serialowej rozwijała też karierę filmową. Wystąpiła w takich znanych produkcjach jak, między innymi, Big Love, Bogowie, Wkręceni 2, Listy do M. 2, Porady na zdrady czy Niania w wielkim mieście.

Jej kariera nabrała tempa od kiedy wyjechała do Stanów Zjednoczonych. Niedługo potem wystąpiła w ekranizacji historii Antoniny i Jana Żabińskich zatytułowanej Azyl. Główną rolę w tej produkcji zagrała Jessica Chastain. Wcześniej Lamparska wystąpiła ze Stephenem Baldwinem w czarnej komedii Bez paniki, z odrobiną histerii w reżyserii T. Szafrańskiego.

Aktorka związana jest również z teatrem. Zadebiutowała w sztuce Betlejem polskie w Teatrze Nowym w Słupsku, a także grała w Balladynie w Teatrze Narodowym w Warszawie.

365 dni

W 2020 roku Lamparska dołączyła do obsady głośnego filmu 365 dni będącego ekranizacją powieści autorstwa Blanki Lipińskiej. Aktorka wcieliła się tam w postać Olgi, przyjaciółki głównej bohaterki. Film cieszył się ogromną oglądalnością na platformie Netflix i zdoby rozgłos zarówno w Polsce, jak i za granicą. Mimo nieprzychylnych komentarzy i krytyki widzów i znawców dzieło doczeka się jeszcze dwóch części. Twórców nie zniechęcił fakt, że ekranizacja doczekała się Złotej Maliny w kategorii „najgorszy scenariusz” . Był to pierwszy raz w historii, gdy polska produkcja otrzymała tę nieprzychylną nagrodę przemysłu filmowego. Lamparska ma wystąpić również w kontynuacjach tego kontrowersyjnego dzieła.

Życie prywatne

W przeszłości aktorka spotykała się z aktorami: Tomaszem Karolakiem, Pawłem Tomaszewskim oraz Erykiem Lubosem. Obecnie związana jest z Bartkiem Osumkiem. Para ma wspólnie syna Tymoteusza.

Wybrana filmografia

  • 2007: Jutro idziemy do kina – Małgosia
  • 2008: Tylko nie teraz – Elka
  • 2008–2009: 39 i pół – Marta, dziewczyna Patryka
  • 2010: Na dobre i na złe – Joasia
  • 2012: Big Love – koleżanka z klasy Emilii
  • 2012: Prawo Agaty – Marlena Moczulska 
  • 2013–2014: To nie koniec świata – Ulka, przyjaciółka Anki
  • 2014: O mnie się nie martw – Dorota
  • 2014: Bogowie – barmanka
  • 2015: Wkręceni 2 – aktorka
  • 2015: Ojciec Mateusz – Anka
  • 2015: Listy do M. 2 – Magda
  • 2016: Bez paniki, z odrobiną histerii – Kamila
  • 2016: Kochaj! – Weronika, przyjaciółka Sawy
  • 2017: Porady na zdrady – Kalina
  • 2017: Niania w wielkim mieście – Danuta „Dana” Mazurek
  • 2017: Azyl – Wanda Englert
  • 2019: 1800 gramów – Bożena
  • 2020: W rytmie serca – Alicja Szumil
  • 2020: 365 dni – Olga, przyjaciółka Laury
  • 2020: Banksterzy – Magda

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Wrodarczyk