1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Koleśnik życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Koleśnik

Magdalena Koleśnik jest polską aktorką. Urodziła się 27 lutego 1990 roku w Białymstoku.

Wykształcenie

W 2015 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera

Na deskach teatralnych zadebiutowała jeszcze podczas studiów, występując w spektaklu Siła przyzwyczajenia wyreżyserowanym przez Magdalenę Miklasz w Teatrze Ateneum. Teatralna kariera początkującej aktorki nabrała rozpędu w 2015 roku, gdy wcieliła się w postać Lei w Dybuku w Teatrze Żydowskim w Warszawie i została etatową aktorką warszawskiego Teatru Powszechnego. Współpracowała też z teatrami: Ochoty „Bagatela” w Krakowie oraz Teatrem Wielkim – Operą Narodową. Za swoją działalność sceniczną ma na swoim koncie już kilka prestiżowych nagród.

Swoją przygodę z pracą przed kamerą i filmem rozpoczęła zanim ukończyła studia. Pierwsze angaże zaczęła otrzymywać w 2014 roku - wystąpiła wtedy aż w trzech produkcjach: Mieście 44 Jana Komasy, Kamieniach na szaniec Roberta Glińskiego i etiudzie operatorskiej Córy Wody Soni Pałęgi. Wkrótce Koleśniak zaczęła pojawiać się na srebrnym ekranie - wystąpiła w kilku popularnych serialach telewizyjnych, takich jak: Komisarz Alex, Singielka oraz Drogi wolności. W 2020 roku dołączyła do obsady serialu BrzydUla 2, w którym zagrała Nadię, nową asystentkę Marka Dobrzańskiego. Dzięki roli w reaktywacji znanego i lubianego serialu aktorka dala się poznać szerszej publiczności.

Prawdziwym przełomem w filmowej karierze aktorki była główna rola w produkcji Sweat w reżyserii Magnusa von Horna, gdzie zagrała trenerkę fitness Sylwię Zając. Debiut w głównej roli filmowej przyniósł Koleśnik uznanie krytyków i wiele wyróżnień – zarówno polskich, jak i zagranicznych. Produkcja znalazła się na liście premier 73. Festiwalu Filmowego w Cannes. Aktorka otrzymała także statuetki Odkrycie Onetu i Kryształowa Gwiazda Elle. W styczniu 2021 roku brytyjski magazyn „Screen International” uznał rolę Koleśnik za jedną z dziesięciu najlepszych kreacji aktorskich w filmach nieanglojęzycznych 2020 roku.

Na 2021 rok zaplanowane są aż 3 filmy z jej udziałem: Inni ludzie, Kruk. Czorny woron nie śpi i Klangor. Wszystko wskazuje na to, że kariera młodej aktorki dopiero się rozkręca i jeszcze nie raz usłyszymy o niej w kontekście znakomitych ról i projektów.

Życie prywatne

Gwiazda chroni swoją prywatność, dlatego w sieci nie znajdziemy informacji na temat jej związku. Wiadomo, że przyrodnim bratem Koleśnik jest aktor Bartosz Bielenia. Aktorka posiada konto na Instagramie, gdzie publikuje zdjęcia zarówno z życia prywatnego, jak i zawodowego. 

Wybrana filmografia

  • 2014: Miasto 44 – sanitariuszka Klara
  • 2014: Kamienie na szaniec – Monia, dziewczyna „Rudego”
  • 2016: Powiedz tak! – Urszula, panna młoda
  • 2016: Komisja morderstw – współlokatorka Ester
  • 2016: Singielka – Iza Szafrańska, koleżanka Natalii
  • 2017: Miasto skarbów – kobieta Milera
  • 2018: Zabawa zabawa – Patrycja Leszczyńska
  • 2018: Drogi wolności – Olga Sygalis
  • 2020: Sweat – Sylwia Zając
  • 2020: Maryjki – Marzenka
  • 2020: BrzydUla 2 – Nadia Marczyk
  • 2021: Inni ludzie – Anetka
  • 2021: Kruk. Czorny woron nie śpi – Justyna
  • 2021: Klangor – Paulina

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

6 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Jakub Pietrasiak