1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maciej Zakościelny życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Macieja Zakościelnego

Maciej Zakościelny jest polskim aktorem. Urodził się 7 maja 1980 roku w Stalowej Woli.

Wykształcenie

W 2004 roku ukończył Warszawską Akademię Teatralną.

Kariera

W momencie ukończenia studiów młody aktor miał już swoim dorobku występy w kilku filmach i serialach. Jego debiutem w telewizji była drobna rola Marka Bednarka w Plebanii, a filmowym – epizod u w sensacyjnym filmie Bez litości w reżyserii Wojciecha Wójcika. Szerszej publiczności dał się poznać w tym czasie w serialu Na dobre i na złe, gdzie przez dwa lata wcielał się w postać kolegi Tomka. W 2003 roku zagrał epizodyczną rolę w ekranizacji Starej baśni oraz występował w serialu Samo życie. Prawdziwy przełom w karierze Zakościelnego nadszedł w roku 2004, gdy dołączył do obsady serialu Kryminalni, gdzie wcielał się w rolę podkomisarza Marka Brodeckiego. Rola ta przyniosła aktorowi ogromną sympatię widzów i ogólnopolską popularność. Kariera Macieja zaczęła rozwijać się w błyskawicznym tempie, a on sam bardzo szybko zyskał status jednego z najprzystojniejszych gwiazdorów polskich młodego pokolenia. W kolejnych latach potwierdzał etykietę amanta polskiego kina, dzięki rolom w kasowych komediach romantycznych, takich jak: Tylko mnie kochaj i Dlaczego nie!

W 2008 roku dołączył do obsady serialu wojennego Czas honoru, a następnie produkcji Reguły Gry i Czasu honoru- Powstanie. W 2015 roku wystąpił w obrazach Persona non grata, Strażacy i kontynuacji bijącej w kinach rekordy oglądalności świątecznej komedii Listy do M. 2. Rok później zagrał w komedii 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach.

Oprócz działalności filmowej i serialowej Zakościelny ma na swoim koncie także prace dubbingowe. Swojego głosu udzielał, między innymi, w takich produkcjach jak: Fałszywa dwunastka, Harry Potter i więzień Azkabanu, Eragon czy Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć.

Aktor występuje również w teatrze. Podczas swojej kariery związany był z warszawskimi: Teatrem Scena prezentacje, Teatrem Współczesnym i Teatrem Na Woli. Grał również w spektaklach Teatru Telewizji.

Życie prywatne

Życie osobiste aktora obfitowało w wiele związków. Zakościelny był związany z Izą Miko, modelką Dianą Tadjuideen-Pakulską i aktorką Caity Lotz, z którą był nawet zaręczony. W 2014 roku związał się z modelką Pauliną Wyką. Para ma wspólnie dwóch synów.

Wybrana filmografia

  • 2002: Na jelenie – Emil
  • 2003: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem – Wramot
  • 2005: Solidarność, Solidarność… – Janek
  • 2006: Tylko mnie kochaj – Michał
  • 2007: Dlaczego nie! – Jan
  • 2008: Serce na dłoni – sekretarz Konstantego
  • 2015: Listy do M. 2 – Robert „Redo” Bartosiewicz
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Kordian Bachleda-Mostowicz
  • 2016: Po prostu przyjaźń – Grzesiek
  • 2018: Dywizjon 303. Historia prawdziwa – Jan „Donald” Zumbach
  • 2019: 1800 gramów – mecenas Paweł Raszyński
  • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Piotr Wolański
  • 2020: Jak zostać gwiazdą? – piosenkarz Olo Zawistowski
  • 2021: Koniec świata, czyli kogel-mogel 4 – Piotr Wolański

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 29 = 32

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek