1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Terry Crews życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Terry'ego Crewsa

Terry Crews jest amerykańskim aktorem. Urodził się 30 lipca 1968 roku we Flint.

Kariera sportowa

Swoją popularność zyskał zarówno dzięki talentowi aktorskiemu, jak i swojej nienagannej sylwetce i muskulaturze. Wygląd ten zawdzięcza swojej sportowej przeszłości. Podczas studiów grał w piłkę nożną oraz futbol amerykański. W 1988 roku wygrał mistrzostwa Mid-American Conference. Później był związany między innymi z takimi drużynami jak: Los Angeles Rams, San Diego Chargers, Washington Redskins i Philadelphia Eagles.

Aktorstwo

Na dużym ekranie zadebiutował w 2000 roku w filmie 6-ty dzień, w którym wcielił się w postać Vincenta Banswortha. W kolejnych latach występował w niewielkich rolach w takich produkcjach jak Dzień próby, Kto pierwszy, ten lepszy czy Starsky i Hutch. Przełomowy dla jego kariery okazał się występ w komedii Agenci bardzo specjalni w 2004 roku, w którym pokazał swój talent komediowy. Dzięki tej pamiętnej roli został dostrzeżony przez twórców hollywoodzkich i bardzo szybko zaczął otrzymywać kolejne propozycje współpracy. Zaraz po tym zagrał w komedii Wykiwać klawisza, w której wystąpił razem z Adamem Sandlerem i Chrisem Rockiem. W 2006 roku dołączył do obsady seriali Wszyscy nienawidzą Chrisa, gdzie grał ojca tytułowego bohatera. Za rolę tę został nominowany do nagrody Teen Choice w kategorii „Ulubiona serialowa jednostka rodzicielska”.

Crews zaczął być postrzegany jako wszechstronny aktor, a wysportowana sylwetka pomagała mu w otrzymywaniu ról twardzieli, policjantów i bandytów. W 2010 roku wystąpił w filmie Niezniszczalni, gdzie partnerował takich sławom jak Sylwester Stallone czy Jason Statham. W kolejnych latach pojawiał się w coraz większej liczbie produkcji, a jego popularność stale rosła. Rzesze fanów przyniósł mu również udział w serii reklam Old Spice. W 2013 przyjął rolę sierżanta Terry’ego Jeffordsa w sitcomie policyjnym Brooklyn 9-9, w którym grał aż do 2020 roku. Najbardziej znane produkcje z udziałem Terry'ego Crewsa to: Deadpool 2. Rodzinne rewolucje, Druhny, Dorwać Smarta i Newsroom.

Konto Terry'ego na Instagramie obserwuje już niemal 8 milionów osób. Aktor chętnie umieszcza na swoim profilu zarówno zdjęcia ze swoimi najbliższymi, jak i materiały z projektów, w które obecnie jest zaangażowany. Obecnie aktor jest ambasadorem marki kosmetyków dla mężczyzn oraz prowadzącym w amerykańskiej wersji programu Mam talent.

Życie prywatne

Od 1990 roku jest mężem Rebecci King-Crews, z którą ma trzy córki: Azriel, Terę i Wynfrey oraz jednego syna Isaiaha. Aktor ma również pasierbicę i wnuczkę z poprzedniego związku żony.

W swojej autobiografii wyznał, że przez wiele lat był uzależniony od pornografii, co negatywnie wpływało na jego małżeństwo. Aktor kilkakrotnie już brał udział terapii leczenia uzależnień.

Wybrana filmografia

  • 2002: Kto pierwszy, ten lepszy – Vernon
  • 2004: Starsky i Hutch – portier
  • 2004: Agenci bardzo specjalni – Latrell
  • 2005: Wykiwać klawisza – Cheeseburger Eddy
  • 2005: Klik: I robisz, co chcesz – śpiewający mężczyzna w samochodzie
  • 2008: Królowie ulicy – detektyw Terrence Washington
  • 2009: Terminator: Ocalenie – Jericho
  • 2010: Niezniszczalni – Hale Caesar
  • 2012: Niezniszczalni 2 – Hale Caesar
  • 2013: Straszny film 5 – Martinod
  • 2013–2020: Brooklyn 9-9 – Terry Jeffords
  • 2014: Rodzinne rewolucje – Nickens
  • 2014: Niezniszczalni 3 – Hale Caesar
  • 2017: Sandy Wexel – "Bedtime" Bobby Barnes
  • 2018: Przepraszam, że przeszkadzam – Sergio Green
  • 2018: Deadpool 2 – Jesse Aaronson / Bedlam

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

54 − = 44

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore