879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Macaulay Culkin życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Macaulaya Culkina

Macaulay Culkin jest amerykańskim aktorem i celebrytą. Urodził się 26 sierpnia 1980 roku w Nowym Jorku.

Kariera

Swoją karierę rozpoczął bardzo wcześnie, bo mając zaledwie pięć lat występował na scenie Filharmonii Nowojorskiej w spektaklu Bach Babies. Karierę aktorską rozpoczął trzy lata później w filmie Rocket Gibraltar, ale dopiero po występie w filmach Pogrzeb wikinga i Zobaczymy się jutro został zauważony przez krytyków filmowych, otrzymując pozytywne recenzje. W 1989 roku zagrał w filmie Wujaszek Buck i już wtedy uzyskał status wschodzącej gwiazdy kina. Rok później został wybrany od odtworzenia tytułowej roli w komedii Kevin sam w domu, co okazało się przełomem w życiu i karierze młodej gwiazdy. Rola odważnego chłopca, który dzięki swojemu sprytowi i pomysłowości walczy ze złodziejami chcącymi obrabować jego dom przyniosła mu międzynarodową sławę i rozpoznawalność. Culkin szybko stał się idolem dzieci i nastolatków na całym świecie. Sam film odniósł miażdżący sukces i jest uznawany za jeden z najbardziej kultowych filmów świątecznych. Obecnie chyba nikt nie wyobraża sobie okresu świątecznego bez emisji Kevina samego w domu w telewizji. Dwa lata później pracował na planie filmu Moja dziewczyna i drugiej części świątecznych przygód Kevina w kontynuacji Kevin sam w Nowym Jorku. Następne filmy Macaulay Culkina przynosiły tak samo jemu, jak i producentom, coraz większe zyski, co spowodowało, że był pierwszą gwiazdą dziecięcą, która zarobiła tak duże pieniądze w Hollywood. W wieku 13 lat Culkin zagrał psychopatę w filmie Synalek. Kreacja ta, całkiem inna niż grane do tej pory, pozwoliła mu odrobinę odciąć się od łatki aktora jednej roli. W 1994 roku zagrał w trzech filmach: Potyczkach z tatą, Richie milionerze i Władcy ksiąg. W latach 1994–2003 nie wystąpił w żadnym filmie. Do branży powrócił w filmie Party monster, który nie odbił się dużym echem, w którym zagrał narkomana i mordercę. Następną jego produkcją był film Wszyscy święci! z 2004 roku. W kolejnych latach nie pojawiał się zbyt często w filmach. W 2007 roku zagrał w filmie Sex and Breakfast. Ostatnim filmem z udziałem gwiazdora był Changeland w 2019 roku. W międzyczasie próbował swoich sił poza ekranem. Jest autorem opublikowanej w 2006 roku autobiograficznej książki Junior. Był również wokalistą grupy The Pizza Underground. W 2018 wystąpił w świątecznej reklamie Google Assistant, ponownie wcielając się w Kevina McCallistera.

Życie prywatne

Mimo że kariera młodego aktora w latach 80. i 90. rozwijała się w bardzo szybkim tempie i wielu wróżyło mu świetlaną przyszłość w Hollywood, Culkin niestety nie poradził sobie z błyskawiczną sławą. Na załamanie jego kariery wpłynęła także sytuacja rodzinna i kryzys małżeństwa rodziców dziecięcej gwiazdy. Gdy w 1995 roku rodzice postanowili się rozstać, rozpoczęła się walka o prawa rodzicielskie oraz majątek syna. Do porozumienia nigdy nie doszło. W 2018 roku Culkin przyznał, że do zawieszenia kariery doszło także przez fakt, iż był ofiarą przemocy domowej. Ujawnił, że ojciec znęcał się nad nim zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Po osiągnięciu pełnoletności Macaulay próbował osiągnąć stabilizację i założyć własną rodzinę. W 1998 roku, mając zaledwie 18 lat, wziął ślub z Rachel Miner. Małżeństwo to jednak nie przetrwało próby czasu i okazało się pomyłką. W 2000 roku byli już w separacji, a dwa lata później ostatecznie się rozwiedli. W maju 2002 roku zaczął się spotykać z aktorką, Milą Kunis. Para była w związku przez 9 lat, jednak w 2011 roku oficjalnie potwierdzili, że nie są już razem. Pod koniec 2013 roku aktor zaczął się spotykać z Jordan Lane Price. Jego obecną partnerką życiową jest aktorka Brenda Song, z którą zagrał w filmie Changeland. Mimo braku aktywności zawodowej o Culkinie słuch nie zaginął. Aktor systematycznie popadał w coraz większe uzależnienie od narkotyków. W 2004 roku został aresztowany za posiadanie marihuany i leków psychotropowych. Podczas rozprawy nie przyznał się do winy, a ostatecznie został skazany na trzy roczne wyroki pozbawienia wolności. W 2012 roku media obiegły szokujące zdjęcia aktora w coraz gorszym stanie. Do 2016 roku o aktorze mówiło się głównie w kontekście kontrowersyjnych zdjęć i działań. Na szczęście rok później aktor zaczął wracać do formy i wiele wskazuje na to, że aktor wyszedł na prostą, jest w szczęśliwym związku i poradził z przeszłością.

Wybrana filmografia

  • 1988: Pogrzeb wikinga – Cy Blue Black
  • 1989: Zobaczymy się jutro – Billy Livingstone
  • 1989: Wujaszek Buck – Miles Russell
  • 1990: Kevin sam w domu – Kevin McCallister
  • 1991: Moja dziewczyna – Thomas J. Sennett
  • 1991: Tylko samotni – Billy
  • 1992: Kevin sam w Nowym Jorku – Kevin McCallister
  • 1993: Synalek – Henry Evans
  • 1994: Potyczki z tatą – Timmy Gleason
  • 1994: Richie milioner – Richie Rich
  • 1994: Władca ksiąg – Richard Tyler
  • 2003: Party Monster – Michael Alig
  • 2004: Wszyscy święci! – Roland
  • 2007: Sex and Breakfast – James
  • 2012: Service Man – Chris

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Matt Biddulph.