879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Renée Zellweger życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Renée Zellweger

Renée Zellweger jest amerykańską aktorką. Urodziła się 25 kwietnia 1969 roku w Katy w Teksasie.

Wykształcenie

W 1991 roku ukończyła studia literackie na Uniwersytecie Teksańskim w Austin.

Kariera aktorska

Aktorstwem zainteresowała się podczas studiów po obowiązkowego kursu dramatycznego. Zanim jednak na poważnie zajęła się rozwojem swojej kariery imała się różnych zajęć. Dorabiała, między innymi, w barze ze striptizem. Początkowo brała udział w castingach organizowanych w niedalekim Houston. To właśnie tam otrzymała swoje pierwsze role w takich produkcjach telewizyjnych jak Empire records czy A Taste for Killing w 1992 roku. Dwa lata później wystąpiła w filmie Kaliber 45 i właśnie ten angaż zapewnił jej pierwszą nominację do nagrody dla debiutu aktorskiego Independent Spirit. W tym samym roku początkująca aktorka wystąpiła w głośnym debiucie reżyserskim Bena Stillera Orbitowanie bez cukru u boku takich gwiazd jak Winona Ryder i Ethan Hawke. Zagrała także w czwartej części horroru Teksańska masakra piłą mechaniczną. Po udanych debiutach aktorką bardzo szybko zainteresowali się ludzie z branży filmowej i zaczęła otrzymywać kolejne propozycje współpracy. Pierwszy przełom w karierze Zellweger nadszedł już w 1996 roku, gdy otrzymała szansę zagrania u boku Toma Cruise'a w dramacie sportowym Jerry Maguire. Rola Dorothy przyniosła aktorce nominację do Złotej Satelity, MTV Movie Awards i nagrody Gildii Aktorów Filmowych, nagrodę Broadcast Film Critics Association Awards i międzynarodowy rozgłos dzięki temu, że sam film został aż pięciokrotnie nominowany do Oscara. Produkcja pomogła aktorce zaistnieć w Hollywood, dzięki czemu zaczęła grać u boku największych gwiazd. Coraz częściej otrzymywała także prestiżowe nagrody przemysłu filmowego. Za tytułową rolę w filmie Siostra Betty otrzymała Złoty Glob dla najlepszej aktorki w filmie komediowym lub musicalu i Nagrodę Satelity. Rokiem, który okazał się dla aktorki przełomowym i na zawsze zmienił jej życie był rok 2001, kiedy to została wybrana do odegrania tytułowej roli w filmie Dziennik Bridget Jones. Film okazał się absolutnym sukcesem na całym świecie, a rola nierozgarniętej trzydziestolatki przyniosła Zellweger międzynarodową rozpoznawalność i pierwszą nominację do Oscara. Postać roztrzepanej dziennikarki, która marzy o miłości, podbiła serca kobiet (i nie tylko) na całym świecie. Rok później zagrała Roxie Hart w musicalu Chicago, który został nominowany do Oscara aż w 13. kategoriach. W 2003 roku otrzymała Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę w dramacie Wzgórze nadziei. W 2004 roku powraca do roli w kontynuacji przygód Bridget Jones. W kolejnych latach pojawiła się w takich filmach jak: Człowiek ringu, Miss Potter, Za jakie grzechy, Miłosne gierki i Przypadek 39. Po tym ostatnim aktorka ogłosiła przerwę w karierze i przez sześć lat nie zagrała w żadnej produkcji. Do show-biznesu powróciła w 2016 roku, powracając w roli Bridget Jones w trzeciej części uznanej na całym świecie komedii. Kontynuacja okazała się prawdziwym hitem i udowodniła, że gwiazda nadal jest w formie. W 2019 roku dołącza do obsady pierwszego w swojej karierze serialu What/If. W tym samym roku zagrała główną rolę w filmie biograficznym Judy, za którą została nagrodzona drugim w swojej karierze Oscarem dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej. Otrzymała za nią także Złotego Globa, nagrodę Gildii Aktorów Filmowych i nagrodę BAFTA.

Metamorfozy

Aktorka nie raz udowadniała, że dla roli jest w stanie poświęcić wiele. Do odgrywania roli Bridget Jones Zellweger musiała przytyć aż 10 kilogramów. Również w życiu osobistym gwiazda dała się poznać jako osoba lubiąca eksperymentować z wyglądem, szczególnie w kwestii medycyny estetycznej. Wraz z pierwszymi poważnymi sukcesami aktorka zaczęła eksperymentować z chirurgią plastyczną. W pewnym momencie częściej niż o jej rolach filmowych mówiło się o jej nowych metamorfozach. W 2014 roku media i fani byli zaniepokojeni wyglądem aktorki, której twarz zmieniła się nie do poznania. Zellweger długo walczyła z upływającym czasem, jednak w pewnym momencie postanowiła przestać i postawiła na naturalność.

Życie prywatne

Gwiazda miała bardzo burzliwe życie osobiste. W 1996 roku pierwszy chłopak Renée, basista Sims Ellison, popełnił samobójstwo. Aktorka spotykała się, między innymi, z Jimem Carrey'em, Jackiem Whitem, Bradleyem Cooperem i gitarzystą Doylem Bramhallem II. Po czterech miesiącach znajomości, w 2005 roku wyszła za mąż za muzyka country, Kenny’ego Chesneya. Jednak małżeństwo nie przetrwało próby czasu i jeszcze w tym samym roku małżonkowie złożyli pozew o rozwód.

Wybrana filmografia

  • 1992: A Taste for Killing – Mary Lo
  • 1994: Rebel Highway – Susan
  • 1994: Orbitowanie bez cukru – poetka Tami
  • 1994: Teksańska masakra piłą mechaniczną: Następne pokolenie – Jenny
  • 1994: Kaliber 45 – Starlene Cheatham
  • 1994: 8 sekund – Buckle Bunny
  • 1996: Jerry Maguire – Dorothy Boyd
  • 1997: Kłamca – Elizabeth Loftus
  • 1998: Jedyna prawdziwa rzecz – Ellen Gulden
  • 1999: Kawaler – Anne
  • 2000: Ja, Irena i Ja – Irene P. Waters
  • 2000: Siostra Betty – Betty Sizemore
  • 2001: Bobby kontra wapniaki – Tammy Duvall (głos)
  • 2001: Dziennik Bridget Jones – Bridget Jones
  • 2002: Chicago – Roxie Hart
  • 2002: Biały oleander – Claire Richards
  • 2003: Do diabła z miłością – Barbara Novak
  • 2003: Wzgórze nadziei – Ruby Thewes
  • 2004: Bridget Jones: W pogoni za rozumem – Bridget Jones
  • 2005: Człowiek ringu – Mae Braddock
  • 2006: Miss Potter – Beatrix Potter
  • 2008: Miłosne gierki – Lexi
  • 2009: Za jakie grzechy – Lucy Hill
  • 2009: Przypadek 39 – Emily Jenkins
  • 2016: Bridget Jones 3 – Bridget Jones
  • 2018: Blue Night – Tessa
  • 2019: What/If – Anne Montgomery
  • 2019: Judy – Judy Garland

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 36 = 45

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Siebbi.