664 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Krzysztof Czeczot życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Krzysztofa Czeczota

    Krzysztof Czeczot jest polskim aktorem, dramaturgiem i reżyserem. Urodził się 25 lipca 1979 roku w Bytowie.

  2. Wykształcenie

    W 2002 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, gdzie obronił także doktorat i obecnie pracuje jako wykładowca.

  3. Kariera aktorska

    Aktor w latach 2002–2009 związany był z Teatrem Współczesnym w Szczecinie, a po siedmiu latach przeniósł się do Warszawy, by występować w Teatrze Rozmaitości. W 2016 roku Czeczot otworzył sezon we Wrocławskim Teatrze Współczesnym spektaklem Gwiazda. W 2014 roku Czeczot zadebiutował jako reżyser w Teatrze Telewizji inscenizując Miss HIV Macieja Kowalewskiego. Na dużym ekranie Czeczot zadebiutował w 2001 roku w filmie Głośniej od bomb w reżyserii Przemysława Wojcieszka. Rola przyniosła aktorowi nagrodę Jantara za główną rolę męską w konkursie pełnometrażowych debiutów fabularnych na festiwalu Młodzi i Film w Koszalinie. Od tego czasu Krzysztof zagrał w kilkudziesięciu serialach telewizyjnych. W 2008 r. otrzymał rolę Maćka w serialu BrzydUla, która przyniosła mu rozpoznawalność wśród szerszej publiczności. Gościnnie zagrał także w takich serialach jak Odwróceni, Ekipa, Pensjonat pod Różą, Glina, Rodzinka, Psie serce czy Samo życie. Aktor oprócz ról serialowych ma na swoim koncie wiele kreacji filmowych, w takich produkcjach jak Trójka do wzięcia, Drzazgi czy Ile waży koń trojański?. W 2009 roku wystąpił w głównej roli w komedii Macieja Prykowskiego pt. Zgorszenie publiczne. Jego nazwisko stało się głośne w 2019 roku, gdy oficjalnie ogłoszono, że aktor wcieli się w postać Zenona Martyniuka, lidera zespołu Akcent, w biograficznym filmie o jego życiu zatytułowanym Zenek.

  4. Inne działalności

    Krzysztof Czeczot jest wszechstronnie uzdolniony. Swoje talenty artystyczne wykorzystuje nie tylko w zawodzie aktora,ale także jako autor piosenek. Czeczot wciąż szuka nowych form. Jest autorem kilku dramatów, libretta operetki Piękna Helena Jacques’a Offenbacha. Jest również autorem słuchowisk radiowych oraz audiobooków. Wyreżyserowany przez Czeczota audiobook Gra o Tron otrzymał nagrodę miesięcznika Film – Złota Kaczka 2012. W lutym 2013 Program Trzeci Polskiego Radia wyemitował słuchowisko Czeczota pt. Andy, w którym tytułową rolę zagrał Adam Woronowicz. Czeczot do tej pory zrealizował takie audiobooki jak Krzyżacy, Jan Karski, Karaluchy, Filip, Blade Runner, Ojciec Chrzestny. Od 2013 roku prowadzi dom producencki osorno.pl. Jest też pomysłodawcą i producentem największego słuchowiska na świecie – BIBLIA AUDIO superprodukcja. Jego słuchowisko pt. Andy otrzymał prestiżową nagrodę Best European Radio Drama of the Year 2013 na festiwalu Prix Europa w Berlinie.

  5. Życie prywatne

    Pomimo rosnącej popularności Krzysztof Czeczot rzadko pojawia się na oficjalnych imprezach branżowych. Stroni od ścianek i czerwonych dywanów. Ceni sobie jednak kontakt ze swoimi fanami w mediach społecznościowych. Aktor bardzo rzadko wypowiada się na tematy związane ze swoim życiem prywatnym. Jest mężem Jadwigi Juczkowicz, która jest scenarzystką wielu polskich seriali. W 2019 roku parze urodziła się córka, Pola.

  6. Wybrana filmografia

    • 2001: Głośniej od bomb – Dżefrej
    • 2005: Doskonałe popołudnie – Krzysiek
    • 2007: Za horyzont – Żurek
    • 2007: Ekipa – dziennikarz
    • 2008: Zero – młody chłopak
    • 2008: Ile waży koń trojański? – chuligan w Sopocie
    • 2009: Dom zły – Banaś
    • 2010: Chrzest – „Dres”
    • 2010: Zgorszenie publiczne – Romanek
    • 2010: 80 milionów – Józef Pinior
    • 2011: Los numeros – „Kwadrat”
    • 2012: Polski film – Głowacki
    • 2012: Drogówka – Ecik,
    • 2014: Lena i ja – mąż Leny
    • 2014: Miasto 44 – mężczyzna w klasztorze
    • 2015: Król życia – szef
    • 2016: Pitbull. Nowe porządki – „Zupa”
    • 2017: Porady na zdrady – Antek
    • 2017: Gotowi na wszystko. Exterminator – Jaromir
    • 2019: Pan T. – Smutny
    • 2019: Kobiety mafii 2 – Paweł
    • 2020: Mayday – Policjant
    • 2020: Zenek – Zenek Martyniuk

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

53 − = 47

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła