737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kirk Douglas życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Kirka Douglasa

    Kirk Douglas, a właściwie Issur Danielovitch Demsky, był amerykańskim aktorem. Urodził się 9 grudnia 1916 roku w Amsterdamie w stanie Nowy Jork, a zmarł 5 lutego 2020 roku w Beverly Hills.

  2. Wykształcenie

    Studiował język angielski na St. Lawrence University w Canton. Otrzymał także stypendium na Amerykańskiej Akademii Sztuk Dramatycznych w Nowym Jorku.

  3. Służba w Marynarce i zmiana nazwiska

    Aktorskie plany młodego mężczyzny przerwało włączenie się Stanów Zjednoczonych do II wojny światowej w 1941 roku. Kirk pełnił służbę w Marynarce Wojennej, a przed wstąpieniem w jej szeregi zmienił nazwisko na Kirk Douglas. Do Nowego Jorku wrócił w 1945 roku i zaczął spełniać swoje marzenia dotyczące aktorstwa.

  4. Kariera aktorska

    Zaczął pracę w radiu, teatrze i reklamach, a także występował na Broadwayu. Po raz pierwszy przed kamerą wystąpił w 1946 roku w filmie Dziwna miłość Marthy Ivers. Trzy lata później zagrał boksera w filmie Champion, a rola ta przyniosła mu pierwszą w karierze nominację do Oscara. Kolejne nominacje do tej nagrody przyniosły mu: rola producenta filmowego w Złym i pięknym w 1952 roku oraz Vincenta van Gogha w Pasji życia cztery lata później – oba w reżyserii Vincenta Minellego. Największe sukcesy aktora przypadły na lata 50. i 60. Światową sławę zdobył tytułową rolą przywódcy powstania niewolników, w filmie Spartakus w 1960 roku w reżyserii Stanleya Kubricka. Zagrał też w takich kultowych filmach jak: Bezkresne niebo, Ścieżki chwały, Układ czy Był sobie łajdak.

    Przez 60 lat kariery zawodowej wystąpił w 83 filmach i 9 sztukach. Kirk Douglas uważany jest za jednego z największych gwiazdorów „Złotej Ery Hollywood”. Jego nazwisko znalazło się na 17. miejscu na liście największych amerykańskich aktorów wszech czasów według Amerykańskiego Instytutu Filmowego. W 1968 został uhonorowany Nagrodą Cecile’a B. DeMille’a (Honorowym Złotym Globem), a w 1996 roku otrzymał Oscara za całokształt twórczości. W 2003 roku zagrał u boku syna, Michaela w filmie Wszystko w rodzinie, a ostatnią rolą Kirka Douglasa był występ w filmie Iluzja w 2004 roku.

    Douglas spełniał się również pisarsko – był autorem siedmiu książek – dwóch autobiografii: Syn śmieciarza i Wspinając się na górę, trzech powieści oraz dwóch książek dla dzieci.

  5. Działalność charytatywna

    Aktor był aktywny społecznie i charytatywnie. Dzięki stworzonym przez siebie fundacjom przekazał z żoną dziesiątki milionów dolarów na cele charytatywne. Szczególnie bliskie ich sercu było finansowanie nauki dzieci z biednych rodzin. Pomogli też wybudować 400 boisk w szkołach publicznych w Los Angeles.

  6. Życie prywatne

    Aktor był żonaty dwukrotnie. Jego pierwszą żoną była aktorka, Diana Dill. Para miała wspólnie dwóch synów, Michaela i Joela. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i rozpadło się w 1951 roku. Po trzech latach Douglas ożenił się Anne Buydens, z którą również miał dwóch synów, Petera i Erica. W 2004 roku Eric zmarł z powodu przedawkowania narkotyków. Małżeństwo z Anne trwało do końca życia aktora. Wspólnie mieszkali w Los Angeles. W 1991 roku gwiazdor cudem przeżył katastrofę helikoptera, w której zginęło dwoje ludzi. Wypadek sprawił, że Kirk nawrócił się na judaizm. Pięć lat później przeszedł groźny udar.

  7. Wybrana filmografia

    • 1946: Dziwna miłość Marthy Ivers – Walter O’Neil
    • 1947: Człowiek z przeszłością – Whit Sterling
    • 1948: Mury Jerycha – Tucker Wedge
    • 1949: Champion – Michael „Midge” Kelly
    • 1950: Młody człowiek z trąbką – Rick Martin
    • 1951: Na granicy życia i śmierci – szeryf Len Merrick
    • 1952: Piękny i zły – Jonathan Shields
    • 1963: Historia trzech miłości – Pierre Narval
    • 1953: Kuglarz – Hans Muller
    • 1954: Ulisses – Ulisses
    • 1957: Ścieżki chwały – płk. Dax
    • 1960: Spartakus – Spartakus
    • 1961: Ostatni zachód słońca – Brendan O’Malley
    • 1962: Ostatni kowboj – John W. „Jack” Burns
    • 1969: Układ – Eddie Anderson
    • 1970: Był sobie łajdak – Paris Pitman Jr.
    • 1973: Doktor Jekyll i pan Hyde – dr Jekyll/pan Hyde
    • 1973: Nicpoń – Peg
    • 1978: Furia – Peter Sandza
    • 1980: Rodzinka na ekranie – dr Tuttle
    • 1980: Saturn 3 – Adam
    • 1981: Końcowe odliczanie – kpt. Matthew Yelland
    • 1982: Człowiek znad Śnieżnej Rzeki – Harrison/Spur
    • 1983: Dopaść Ediego – Carl Marzack
    • 1984: Sięgnij po broń – Harry H. Holland
    • 1985: Amos – Amos Lasher
    • 1986: Twardziele – Archie Long
    • 1988: Kto sieje wiatr – Matthew Harrison Brady
    • 1991: Oscar – Eduardo Provolone
    • 1992: Tajemnica – Mike Dunmore
    • 1994: Sknerus – Joe McTeague
    • 1999: Brylanty – Harry Agensky
    • 2003: Wszystko w rodzinie – Mitchell Gromberg
    • 2004: Illusion – Donal Baines
    • 2008: Empire State Building Murders – Jim Kovalski

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 83 = 93

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji domeny publicznej. Autorem zdjęcia jest Onbekend