739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zendaya życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Zendayi

    Zendaya, a właściwie Zendaya Maree Stoermer Coleman, jest amerykańską aktorką, tancerką, piosenkarką i modelką. Urodziła się 1 września 1996 roku w Oakland.

  2. Kariera

    Swoją przygodę z show biznesem rozpoczęła już w wieku 6 lat, będąc dziecięcą modelką w kampaniach Macy’s, Mervyns, Old Navy oraz kilku innych marek. Szybko jednak rzuciła modeling, aby zająć się swoją prawdziwą pasją, czyli tańcem. W 2010 roku połączyła taniec z aktorstwem, zaczynając pracę na planie serialu Taniec rządzi, w którym zagrała jedną z głównych ról. Rok później nagrała swój debiutancki singiel zatytułowany Swag It Out. Swoją pierwszą płytę wydała dwa w 2013 roku. Popularność przyniósł jej także występ w amerykańskiej wersji Tańca z gwiazdami, w którym zajęła drugie miejsce. Światową popularność zyskała dzięki roli ukochanej Spider-mana w ekranizacji komiksowego hitu, Spider-Man: Homecoming w 2017 roku. Jeszcze w tym samym roku dostała szansę zagrania u boku takich gwiazd jak Hugh Jackman i Zac Efron w musicalu Król rozrywki, gdzie mogła zaprezentować wszystkie swoje talenty – wokalne, taneczne i aktorskie. W 2019 roku zagrała główną rolę w serialu HBO zatytułowanym Euforia. Produkcja wzbudziła ogromne kontrowersje i odniosła duży sukces, a sama Zendaya, wcielając się w rolę nastoletniej narkomanki, udowodniła, że świetnie odnajduje się w dramatycznym, dojrzałym repertuarze. Dorobek młodej jest na razie dosyć skromny, ale systematycznie się powiększa.

  3. Życie prywatne i związki

    Dzięki sukcesowi, jaki odniosła Euforia, Zendaya szybko znalazła się w centrum zainteresowania mediów i fanów. Szczególną uwagą cieszy się jej życie prywatne. Niedawno pojawiły się spekulacje, że młoda gwiazda spotyka się z kolegą z planu, Jacobem Elordi. Sami zainteresowani nie komentują jednak tych doniesień.

  4. Wybrana filmografia

    • 2010: Taniec rządzi! – Raquel „Rocky” Blue
    • 2011: Powodzenia, Charlie! – Raquel „Rocky” Blue
    • 2012: Nie-przyjaciele – Halley Brandon
    • 2014: Zaplikowani – Zoey Stevens
    • 2015: Nastoletnia agentka – K.C. Cooper
    • 2017: Spider-Man: Homecoming – Michelle „MJ” Jones
    • 2017: Król rozrywki – Anne Wheeler
    • 2019: Euforia – Rue Bennet
    • 2019: Spider-Man: Daleko od domu – Michelle „MJ” Jones
    • 2020: Dune – MJ

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

22 − 20 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Toglenn.