526 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Karol Wedel życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym przedsiębiorcą?

  1. Życiorys i biografia Karola Wedla

    Karol Wedel był niemieckim cukiernikiem i założycielem przedsiębiorstwa E. Wedel. Urodził się 7 lutego 1813 roku w Ihlenfeld, a zmarł 17 czerwca 1902 roku w Warszawie.

  2. Życie prywatne

    Karol był synem niemieckich ewangelików – Joachima Friedricha Wedla i Christine Friederike Krüger. Miał jedną siostrę. W 1850 roku poślubił Karolinę z Wisnowskich, córkę fabrykanta sukna. Praktykę cukierniczą odbywał w Londynie, Paryżu i Berlinie, zdobył też specjalizację w zakresie wyrobu czekolady.

  3. Początki wielkiego imperium

    Cukiernik Karol Ernest Wedel wraz z żoną, synem Emilem oraz siostrą przybył do Warszawy w 1845 roku. Przez sześć lat współpracował z Karolem Grohnertem prowadzącym cukiernię przy ul. Piwnej 12. W 1851 roku założył przy ul. Miodowej swoją pierwszą firmową kawiarnię z małą przyzakładową manufakturą czekolady. Przez wiele lat publikował na łamach „Kuriera Warszawskiego” reklamy swoich produktów. Największą popularnością w zakładzie prowadzonym przez przedsiębiorczego cukiernika cieszyły się czekolada na gorąco i karmelki śmietankowe polecane jako środek leczniczy i antidotum na „wiosenne słabości”. Poza typowymi przysmakami cukiernia sprzedawała także wyroby aptekarskie: słodowy syrop, karmelki piersiowe czy pastylki miętowe. Początkowo Wedel pracował z żoną i dwoma pracownikami, dopiero w 1853 roku sprowadził dodatkowych pracowników z Wiednia i Berlina. W jego zakładzie funkcjonował również pierwszy w Warszawie piec parowy.

  4. Przekazanie firmy

    W 1876 roku właścicielem firmy został jedyny syn Karola, Emil. Ojciec ofiarował mu swój zakład w dniu ślubu. Wybór Emila na swojego następcę nie był przypadkowy, chłopak bowiem posiadał już potrzebne doświadczenie i chęć do pracy. Odbył praktyki w zakładach cukierniczych w Niemczech, Szwajcarii, Anglii, Francji i uzyskał doktorat z chemii spożywczej. Postanowił rozwinąć zakład, unowocześnić produkcję i rozbudować jej asortyment. W tym celu, sprzedał cukiernię na ulicy Miodowej i przeniósł interes do kamienicy przy ulicy Szpitalnej, gdzie do dziś znajduje się jeden ze sklepów, przypominający XIX-wieczny wygląd tej firmy. W kolejnych latach firma rozwijała się i przechodziła w ręce kolejnych właścicieli – potomków Karola Wedla – wielkiego przedsiębiorcy, który zbudował jedną z najpotężniejszych polskich firm w historii oraz stworzył czekoladowe imperium, zapewniając wielu pokoleniom Polaków przyjemność z jedzenia takich pyszności jak Ptasie Mleczko czy Mieszanka Wedlowska.

  5. Śmierć

    Karol Wedel zmarł w 1902 roku i został pochowany na cmentarzu ewangelicko-augsburskim przy ul. Młynarskiej w Warszawie.

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 12 = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji domeny publicznej. Autorem jest nn.