1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kamilla Baar życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kamilli Baar

Kamilla Baar jest polską aktorką. Urodziła się 6 października 1979 roku w Człuchowie.

Wykształcenie

W 2002 roku ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie.

Kariera

O karierze aktorki marzyła już jako nastolatka. W ramach przygotowania do wymarzonego zawodu uczęszczała do studium aktorskiego w Krakowie. Na deskach teatralnych zadebiutowała rok po ukończeniu studiów, wcielając się w rolę Julii w przedstawieniu Norway today.

W 2002 roku po raz pierwszy wystąpiła przed kamerą, grając w serialu Oszuści. Rok później rozpoczęła pracę ma planie serialu Na dobre i na złe, w którym z przerwami grała do 2015 roku. Baar zagrała również w kilku innych serialach, takich jak Odwróceni, Londyńczycy, Prawo Agaty czy Na krawędzi. Inne produkcje telewizyjne z jej udziałem to: Ojciec Mateusz, Druga szansa, Niania w wielkim mieście i Echo serca.

W filmie debiutowała w 2004 roku rolą Magdy w komedii sensacyjnej Vinci w reżyserii Juliusza Machulskiego, w której zagrała u boku takich sław, jak Robert Więckiewicz i Borys Szyc. Za tę rolę aktorka była nominowana w 2005 roku do Złotej Kaczki, a w 2012 roku otrzymała te statuetkę w kategorii najlepsza aktorka polskich filmów sensacyjnych. W kolejnych latach kilkakrotnie występowała z znanych polskich produkcjach kinowych. Zagrała, między innymi, w: Krótka histeria czasu, Nadziei i Zero. Wcieliła się w rolę córki generała Sikorskiego w filmie Generał, za rolę w którym ponownie została nominowana do nagrody Złotej Kaczki. W 2014 roku zagrała w głośnej komedii Wkręceni, a kilka lat później w produkcji historycznej Kamerdyner.

Mimo licznych wystąpień na planach filmowych i serialowych Baar nadal aktywnie pracuje na scenie. W swojej karierze grała na deskach Studia Teatralnego KOŁO w Warszawie, Scenie Fundacji Starego Teatru w Krakowie, Teatrze Polskim w Warszawie, Teatrze STU w Krakowie, a także Teatrze Telewizji. Obecnie jest etatową aktorką Teatru Narodowego.

Życie prywatne

W roku 2005 Kamilla wyszła za mąż za aktora Wojciecha Solarza. Ich małżeństwo przetrwało cztery lata i rozpadło się w roku 2009. Następnie aktorka była związana z Wojciechem Błachem, z którym ma syna Brunona. W 2014 roku Kamilla i Wojciech się rozstali. Od 2015 roku mężem Baar jest adwokat Piotr Kochański.

Wybrana filmografia

  • 2004: Vinci – Magda
  • 2005: Oficer – laborantka Ewa Nowak
  • 2005: Krótka histeria czasu – Julia
  • 2005: Boża podszewka II (odc. 15)
  • 2006: Autor wychodzi – bohaterka
  • 2006: Kilka fotografii – Magda
  • 2006: Nadzieja – Klara
  • 2007: Odwróceni – Jadwiga, narzeczona Gazdy
  • 2009: Zero – żona pracownika firmy prezesa
  • 2009: Generał – Zofia Leśniowska, córka generała Sikorskiego
  • 2009: Generał – zamach na Gibraltarze – Zofia Leśniowska, córka generała Sikorskiego
  • 2009: Londyńczycy 2 – Kasia Przybylska
  • 2010: Hotel 52 – Gośka (odc. 9 i 12)
  • 2011–2015: Na dobre i na złe – dr Hana Goldberg, siostra Przemka Zapały
  • 2011: Siła wyższa – Kinga
  • 2014: Wkręceni – dziennikarka Adrianna
  • 2014: Na krawędzi 2 – Lena Korcz
  • 2014: Służby specjalne – Joanna Cerat
  • 2017: Niania w wielkim mieście – Monika Rychter
  • 2018: Druga szansa – dr Urszula Lipińska
  • 2018: Kamerdyner – Angela von Krauss
  • 2019–2020: Echo serca – doktor Magdalena Borska, psycholog kliniczny

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 36 = 37

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta