1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Borys Szyc życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Borysa Szyca

Borys Szyc jest polskim aktorem. Urodził się 4 września 1978 roku w Łodzi.

Wykształcenie

W 2001 roku ukończył Wydział Aktorski Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera

Na dużym ekranie zadebiutował już jako 9-latek, pojawiając się w przebraniu krasnoludka na planie komedii Juliusza Machulskiego Kingsajz. W roku ukończenia studiów związał się z Teatrem Współczesnym. Swoje pierwsze kroki w branży aktorskiej stawiał więc na scenie, ale szybko zaczął pojawiać się na szklanym ekranie. Grywał epizodyczne role w serialach, takich jak: Adam i Ewa, Na dobre i na złe, Klan czy Boże skrawki. Niedługo potem zaczął też wcielać się w drobne role w polskich filmach pełnometrażowych. Debiutem Szyca na dużym ekranie był występ w filmie Enduro Boys w 2000 roku. Ogólnokrajową rozpoznawalność zdobył dosyć szybko, głównie za sprawą roli w Symetrii z 2003 roku, która przyniosła mu nagrodę Orła. Kreacja ta okazała się przełomowa w karierze młodego aktora, który szybko zyskał przychylność krytyków i sympatię widzów. Od tego momentu pojawiał się na wielkim ekranie coraz częściej grając ważniejsze role. W 2004 roku zagrał główną rolę złodziejaszka w komedii Juliusza Machulskiego Vinci oraz wcielił się w postać Bartosza w Pręgach w reżyserii Katarzyny Piekorz. Szerszej publiczności dał się poznać dzięki kreacji podkomisarza Tomasza Kruszyńskiego w serialu Oficer. Inne produkcje z jego udziałem z tego okresu to: Job, czyli ostatnia szara komórka, Ryś, Testosteron i Lejdis.

W 2009 roku nastąpił kolejny ważny moment w karierze Szyca. Został wtedy wybrany do odegrania głównej roli w filmie Xawerego Żuławskiego Wojna polsko-ruska. Za tę kreację otrzymał Złotą Kaczkę za najlepszą rolę męską oraz Orła za najlepszą męską rolę główną. W tym samym roku zagrał jeszcze w trzech filmach: Enen, Randka w ciemno i Mniejsze zło. W 2010 roku wystąpił w Ślubach panieńskich, a rok później zagrał w produkcjach historycznych: Bitwa pod Wiedniem i Bitwa warszawska 1920.

Borys jest także utalentowanym aktorem dubbingowym i często użycza swojego głosu przy ścieżkach do filmów animowanych, gier i filmów. Można go było usłyszeć, między innymi w: Broken Sword, Assassin's Creed, Asterix na olimpiadzie, Gnomeo i Julia, Jeż Jerzy, Legion samobójców.

Liczba pozycji w filmografii aktora jest imponująca i stale się powiększa. Aktor należy do grona najbardziej cenionych polskich aktorów i twórcy filmowi bardzo chętnie zapraszają go do współpracy.

Życie prywatne

Życie osobiste aktora zawsze było dosyć burzliwe. Ze związku z Anną Bareją ma córkę Sonię. Najgłośniejszymi związkami Szyca były te, które tworzył z Kają Śródką i Zofią Ślotałą. Żaden z nich nie przetrwał jednak próby czasu i imprezowego stylu życia gwiazdora. W 2019 roku ożenił się z Justyną Nagłowską, z którą ma syna Henryka.

W 2008 roku aktor utracił prawo jazdy po tym, jak prowadził samochód pod wpływem alkoholu. Dzięki terapii, w 2017 roku poinformował, że pokonał nałóg.

Wybrana filmografia

  • 2000–2001: Adam i Ewa – dealer narkotyków
  • 2003: Symetria – Albert
  • 2003: Defekt – aspirant Markiewicz
  • 2004: Vinci – Julian
  • 2004: Pręgi – Bartosz
  • 2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein – Knecht Herman
  • 2006: Południe-Północ – Jakub
  • 2006: Job, czyli ostatnia szara komórka – Chemik
  • 2007: Testosteron – Tytus, kelner
  • 2008: Lejdis – Błażej Dywanik, brat Marka
  • 2009: Wojna polsko-ruska – Silny
  • 2009: Randka w ciemno – Karol
  • 2010: Stepy – Roman
  • 2011: Sztos 2 – Janek
  • 2011: Kac Wawa – Andrzej
  • 2012: Big Love – współwięzień
  • 2017: Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej – Krystian
  • 2017: Listy do M. 3 – policjant „Gibon”
  • 2018: Zimna wojna – Lech Kaczmarek
  • 2018: Kamerdyner – Fryderyk von Krauss
  • 2018: Serce nie sługa – Maciek
  • 2019: Planeta singli 3 – Leszek Wilczyński
  • 2019: Mowa ptaków – Jakubiec
  • 2019: Piłsudski – Józef Piłsudski
  • 2019: Legiony – Zbigniew Dunin-Wąsowicz
  • 2020: Król – Janusz Radziwiłek

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

25 − 19 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta