1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

John Travolta życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Johna Travolty

John Travolta jest amerykańskim aktorem. Urodził się 18 lutego 1954 roku w Englewood.

Kariera

Gdy miał 17 lat postanowił spełnić swoje marzenie o byciu aktorem, porzucił liceum i zapisał się na zajęcia z aktorstwa w Nowym Jorku. Szybko udało mu się dostać do obsady musicalu Over Here! Karierę telewizyjną rozpoczął w 1972 roku, występując w serialu Emergency. Trzy lata później pojawił się sitcomie Witaj z powrotem, Kotter. To właśnie ta rola przyniosła mu pierwszą falę rozpoznawalności, a w efekcie zaczął dostawać coraz więcej propozycji filmowych. Na dużym ekranie zadebiutował w 1976 roku rolą w horrorze Carrie. Przełomem w życiu i karierze młodego aktora okazał się angaż do muzycznego filmu zatytułowanego Gorączka sobotniej nocy rok później. Za rolę Tony’ego Manero otrzymał pierwszą nominację do Oskara i Złotego Globu. W 1978 roku John wystąpił w kolejnym kultowym już musicalu Grease. Po raz kolejny udowodnił, że jest nie tylko świetnym aktorem, ale też wytrawnym tancerzem.

Mimo tak wielkich sukcesów w latach 70. Travolta wcale nie stał się rozchwytywanym aktorem. Grał w niewielu, raczej słabych i nieznanych filmach, a jego świetnie rozpoczęta kariera wydawała się gasnąć. Na szczęście, w 1989 roku, otrzymał rolę w popularnej komedii - I kto to mówi. Aktor ponownie stał się popularny i wystąpił w dwóch kontynuacji produkcji. W 1994 roku nastąpił kolejny przełom - dołączył do obsady głośnego filmu Quentina Tarantino Pulp Fiction. Za ten występ aktor otrzymał nominacje do Oskara, Złotego Globu i BAFTA, a sam film szybko zyskał status kultowego. Kariera gwiazdora wróciła na właściwy tor i otworzyły się dla niego drzwi do wysokobudżetowych i szeroko rozpowszechnianych produkcji.

W kolejnych latach wystąpił w komedii kryminalnej Dorwać małego, Tajnej broni, filmie fantasy Fenomen i komedii romantycznej Michael. W 1997 roku zagrał w filmie sensacyjnym Miejski obłęd oraz thrillerze sensacyjnym Bez twarzy. Rok później wystąpił w znanym dramacie wojennym Cienka czerwona linia i komedii Barwy kampanii. Następnie zagrał w Sprawie honoru, Bitwie o ziemię, Kodzie dostępu i Terenie prywatnym.

W 2003 wystąpił w filmach: Sekcja 8., Punisher, oraz Płonąca pułapka. W tym okresie grał w mniejszej ilości filmów. Pojawił się w tytułach: Be cool, Gang dzikich wieprzy, American Crime Story: Sprawa O.J. Simpsona i Gotti. Ostatni film z udziałem gwiazdora pochodzi z 2020 roku i jest to Die Hart.

Życie prywatne

W 1991 roku Travolta ożenił się aktorką, Kelly Preston. Przez prawie 30 lat byli bardzo udanym małżeństwem, jednak rozdzieliła ich śmierć Preston spowodowana rakiem piersi. Mieli córkę Ellę Bleu i dwóch synów – Benjamina i Jetta. Pierwszy syn aktorskiej pary, Jett, zmarł w 2009 roku z powodu uderzenia głową w wannę podczas napadu epilepsji.

W 1975 Travolta, wychowany w wierze rzymskokatolickiej, przystąpił do kościoła scjentologicznego, którego członkiem jest do dziś. Według ich wierzeń nie należy podawać się tradycyjnym metodom leczenia - dlatego też w opinii publicznej pojawiły się oskarżenia względem gwiazdora, że nie zapewnił synowi należytej opieki (pod koniec życia Jett cierpiał na chorobę Kawasaki.

Wybrana filmografia

  • 1975: Diabelski deszcz – Danny
  • 1977: Gorączka sobotniej nocy – Tony Manero
  • 1978: Grease – Danny Zuko
  • 1983: Pozostać żywym – Tony Manero
  • 1989: I kto to mówi – James Ubriacco
  • 1991:Opiekun – Bobby
  • 1994: Pulp Fiction – Vincent Vega
  • 1997: Miejski obłęd – Sam Baily
  • 1998: Cienka czerwona linia – generał Quintard
  • 2000: Numer stulecia – Russ Richards
  • 2000: Bitwa o Ziemię – Terl, szef bezpieczeństwa
  • 2004: Płonąca pułapka – kapitan Kennedy
  • 2007: Lakier do włosów – Edna Turnblad
  • 2009: Stare wygi – Charlie
  • 2010:Pozdrowienia z Paryża – Wax
  • 2012: Savages: Ponad bezprawiem – agent Dennis
  • 2016: American Crime Story – Robert Shapiro

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 11 = 16

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard