1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Daniel Day-Lewis życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Daniela Day-Lewis

Daniel Day-Lewis jest angielskim aktorem. Urodził się 29 kwietnia 1957 roku w Greenwich.

Wykształcenie

Studiował aktorstwo w Bristol Old Vic Theatre School w Bristolu.

Kariera

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął już jako nastolatek - w wieku 14 lat po raz pierwszy pojawił się na dużym ekranie w filmie Ta przeklęta niedziela. Prawdziwą karierę filmową zaczął w latach 80. W 1982 roku otrzymał niewielką rolę w Gandhim w reżyserii Richarda Attenborougha, a dwa lata później zagrał w Buncie na Bounty u boku takich gwiazd jak Mel Gibson i Anthony Hopkins. W 1985 roku otrzymał szansę odegrania pierwszoplanowych ról w filmach Moja piękna pralnia i Pokój z widokiem.

W 1989 roku wcielił się w rolę niepełnosprawnego Christy’ego w biograficznym dramacie Moja lewa stopa. Zanim rozpoczął zdjęcia do tej produkcji spędził pół roku w ośrodku dla dzieci z porażeniem mózgowym. Jego rzetelne i pełne poświęcenia przygotowanie do roli przyniosło mu szereg nagród - Oscara, BAFTA, nominację do Złotego Globu i do Europejskiej Nagrody Filmowej oraz liczne nagrody krytyków. Po wielkim sukcesie o aktorze zrobiło się głośno, dzięki czemu zaczął się częściej pojawiać na ekranie. W 1993 zagrał w kolejnym, głośnym filmie biograficznym w reżyserii zatytułowanym W imię ojca i ponownie został nominowany do BAFTA, Oscara i Złotego Globu. W tym samym roku zaczął współpracę z Martinem Scorsese na planie Wieku niewinności. Po trzyletniej przerwie w karierze Daniel wrócił na ekran w obrazie Czarownice z Salem w 1996 roku. Rok później wystąpił w dramacie obyczajowym Bokser, gdzie partnerował Emily Watson. Po tym filmie znowu zrobił sobie przerwę w pracy - tym razem pięcioletnią - a powrócił w głośnym filmie Scorsese pt. Gangi Nowego Jorku, w którym za rolę Billa „Rzeźnika” otrzymał BAFTA, nominację do Oscara i Złotego Globu.

W 2005 roku wystąpił dramacie Ballada o Jacku i Rose, a dwa lata później ponownie stworzył niezapomnianą kreację, tym razem w filmie zatytułowanym Aż poleje się krew. Za tę rolę aktor otrzymał drugiego w swojej karierze Oscara, Złotego Globa, BAFTA i innych ważnych nagród. W 2009 roku wystąpił w musicalu Nine - Dziewięć. Trzecią statuetkę Oscara przyniosła mu rola prezydenta Stanów Zjednoczonych, Abrahama Lincolna, w filmie biograficznym Lincoln. Ostatnim filmem gwiazdora jest Nić widmo z 2017 roku. Na razie nie wiadomo, czy przerwa w działalności aktorskiej Day-Lewisa jest tymczasowa, czy tym razem już na stałe zakończył swoją karierę.

Daniel Day-Lewis to jeden z najpopularniejszych oraz najbardziej szanowanych i cenionych brytyjskich aktorów. Pomimo niewielkiej liczby filmów, w jakich brał udział, lista nagród i wyróżnień, jakie zdobył, jest imponująca.

Życie prywatne

W latach 1989–1994 był związany z Isabelle Adjani, z którą ma syna Gabriela-Kane’a. W 1996 roku ożenił się z Rebeccą Miller. Para ma dwóch synów – Ronana Cala i Cashela Blake’a.

Wybrana filmografia

  • 1982: Jak daleko stąd do Babilonu? – Alex
  • 1982: Gandhi – Colin
  • 1984: Bunt na Bounty – Fryer
  • 1985: Pokój z widokiem – Cecil Vyse
  • 1985: Moja piękna pralnia – Johnny
  • 1986: The Insurance Man – Franz Kafka
  • 1988: Nieznośna lekkość bytu – Tomasz
  • 1988: Anglik w Nowym Jorku – Henderson Dores
  • 1989: Moja lewa stopa – Christy Brown
  • 1989: Uśmiech New Jersey – dr Fergus O’Connell
  • 1992: Ostatni Mohikanin – Sokole Oko
  • 1993: Wiek niewinności – Newland Archer
  • 1993: W imię ojca – Gerry Conlon
  • 1996: Czarownice z Salem – John Proctor
  • 1997: Bokser – Danny Flynn
  • 2002: Gangi Nowego Jorku – William "Bill The Butcher" Cutting
  • 2005: Ballada o Jacku i Rose – Jack Slavin
  • 2007: Aż poleje się krew – Daniel Plainview
  • 2009: Dziewięć – Guido Contini
  • 2012: Lincoln – Abraham Lincoln
  • 2017: Nić widmo – Reynolds Woodcock

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

85 − 81 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Jaguar MENA