899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Joanna Kulig życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Joanny Kulig

Joanna Kulig jest polską aktorką telewizyjną i filmową. Urodziła się 24 czerwca 1982 roku w Krynicy-Zdrój.

Wykształcenie

Joanna jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, którą ukończyła ze specjalizacją wokalno-estradową.

Kariera

Swoją karierę rozpoczynała jako piosenkarka. W 1998 roku wzięła udział w programie rozrywkowym Szansa na sukces, który wygrała. Kilka lat później zaczęła próbować swoich sił w aktorstwie. Po ukończeniu studiów przez rok współpracowała z Teatrem Starym w Krakowie. Na dużym ekranie zadebiutowała w filmie Środa, czwartek rano w 2007 roku. Przełom w jej karierze nastąpił trzy lata później, gdy wystąpiła w filmie Milion dolarów, gdzie partnerowała Jakubowi Gierszałowi. W 2011 roku wystąpiła w Kobieta z piątej dzielnicy, gdzie zagrała u boku Ethana Hawka i Kristin Scott Thomas oraz w dramacie Sponsoring z Juliette Binoche. To właśnie film w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej stał się furtką do kariery dla młodej aktorki, dzięki której pojawiły się kolejne propozycje współpracy, także w produkcjach międzynarodowych. Od tamtej pory Kulig zagrała w wielu filmach, takich jak: Ida, Nieulotne, Warsaw by night, Facet (nie)potrzebny od zaraz, Disco polo, Niewinne. Jej filmografia udowadnia, że aktorka świetnie odnajduje się zarówno w repertuarze komediowym, jak i dramatycznym. Rozgłos za granicami Polski przyniósł jej także udział w nominowanym do Oscara filmie Pawła Pawlikowskiego, Zimna wojna, w którym wraz z Tomaszem Kotem stworzyła niezapomniany duet. Zimna wojna grana była w kinach na całym świecie i otworzyła Joannie drogę do światowej kariery. Dowodem na to jest fakt, że dostał szansę zagrania w serialu The Eddy Netfliksa, w reżyserii laureata Oscara, Damiena Chazelle'a. Obraz miał swoją premierę na festiwalu Berlinale 2020.

Życie prywatne

Aktorka rzadko opowiada o swoim życiu osobistym i chroni swoich bliskich przed medialnym szumem. W 2009 roku Joanna Kulig została żoną reżysera i scenarzysty Macieja Bochniaka, a w lutym 2019 roku parze urodził się syn, Jan. Aktorka ma czworo rodzeństwa, a jedną z jej sióstr jest aktorka, Justyna Schneider.

Wybrana filmografia

  • 2007: Środa, czwartek rano – Teresa
  • 2009: I Love You So Much – Ewelina
  • 2010: Milion dolarów – Zuzanna
  • 2010: Maraton tańca – Agnieszka
  • 2010: Zagubiony czas – Magdalena Limonowska
  • 2011: Sponsoring – Alicja
  • 2011: Kobieta z piątej dzielnicy – Ania
  • 2011: Los numeros – Sylwia, siostra Ani
  • 2012: Nieulotne – Marta, koleżanka Kariny
  • 2013: Hansel i Gretel: Łowcy czarownic – rudowłosa czarownica
  • 2013: Ida – piosenkarka
  • 2014: Warsaw by Night – kobieta
  • 2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz – Patrycja, przyjaciółka Zosi
  • 2014: Way Back Home – Yalka
  • 2015: Disco polo – Anka „Gensonina”
  • 2016: Niewinne – Siostra Irena
  • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – „Zuza”
  • 2018: Zimna wojna – Zula Lichoń
  • 2018: Kler – Hanka Tomala, gospodyni i kochanka ks. Trybusa
  • 2018: Miłość jest wszystkim – Magda
  • 2018: 7 uczuć – mama Gosi
  • 2019: Safe Inside – Sylvie
  • 2019: Ja teraz kłamię – agentka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 + 6 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Fryta 73.