1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jennifer Jason Leigh życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jennifer Jason Leigh

Jennifer Jason Leigh, a właściwie Jennifer Lee Morrow, jest amerykańską aktorką. Urodziła się 5 lutego 1962 roku.

Kariera

Wywodząca się z rodziny o aktorskich korzeniach Jennifer pierwsze kroki w tej branży zaczęła stawiać już w dzieciństwie. W roku 1981 otrzymała pierwsza dużą rolę w spektaklu Najlepsza dziewczynka na świecie. Na dużym ekranie zadebiutowała rok później w komedii Beztroskie lata w Ridgemont High - gdzie na planie filmowym pracowała z takimi gwiazdami jak Sean Penn czy Nicolas Cage. Lata 80. okazały się bardzo pracowite dla początkującej aktorki - w tym okresie zagrała w takich produkcjach jak: Łatwe pieniądze, Ciało i krew, Autostopowicz, W sercu nocy i Pogrzebany żywcem. Z każdą kolejną rolą budowała swoją pozycję na rynku filmowym i sprawiała, że twórcy coraz chętniej zatrudniali ją do swoich projektów. Następne lata przyniosły jej występy w jeszcze popularniejszych produkcjach i granie w towarzystwie znanych gwiazd światowego kina. Zagrała wtedy w takich filmach jak Ognisty podmuch, W matni, Zagubione serca i Sublokatorka. Za rolę w tym ostatnim otrzymała nagrodę MTV Movie Award w kategorii „Najlepszy Czarny Charakter”.

W 1995 roku Jason Leigh zagrała w ekranizacji powieści Stephena Kinga o tytule Dolores. Za kreację stworzoną w tym obrazie otrzymała nominację do nagrody Saturna. Jeszcze w tym samym roku została nominowana do Independent Spirit Award, New York Film Critics Circle Award oraz otrzymała nagrodę dla Najlepszej Aktorki na MFF w Montrealu za rolę w dramacie muzycznym zatytułowanym Georgia. Dwa lata później Jennifer wystąpiła w filmie Agnieszki Holland - Plac Waszyngtona, a w 1998 roku zagrała w melodramatach List miłosny i Wojna w zatoce.

W nowym tysiącleciu aktorka nie próżnowała - co chwilę pojawiała się w nowym filmie, w mniejszych lub większych rolach. Do najważniejszych projektów w dorobku aktorki w tym okresie należą niewątpliwe: Droga do zatracenia, thriller Tatuaż, dramat Mechanik, thriller Obłęd oraz film biograficzny Na śmierć i życie. Rolą, którą zdobyła największy rozgłos w ostatnich latach jest postać Daisy Domergue, w jaką wciela się w filmie Quentina Tarantino Nienawistna ósemka. Za tę rolę Jason Leigh otrzymała nominacje do Oscara, Złotego Globu oraz nagrody BAFTA.

Życie prywatne

W 2001 roku zaczęła spotykać się z reżyserem Noahem Baumbachem, z którym wzięła ślub cztery lata później. Mają wspólnie syna, Rohmera. Niestety małżeństwo nie przetrwało próby czasu i para w 2010 roku postanowiła się rozstać. Rozwód został sfinalizowany trzy lata później.

Wybrana filmografia

  • 1985: Ciało i krew – Agnes
  • 1986: Autostopowicz – Nash
  • 1991: Ognisty podmuch – Jennifer Vaitkus
  • 1991: W matni – Kristen Cates
  • 1992: Sublokatorka – Hedra Carlson
  • 1993: Na skróty – Lois Kaiser
  • 1994: Hudsucker Proxy – Amy Archer
  • 1995: Dolores – Selena St. George
  • 1995: Georgia – Sadie Flood
  • 1996: Kansas City – Blondie O'Hara
  • 1997: Plac Waszyngtona – Catherine Sloper
  • 1997: Tysiąc akrów – Caroline Cook
  • 1999: eXistenZ – Allegra Geller
  • 2000: Król żyje – Gina
  • 2001: Party na słodko – Sally Therrian
  • 2002: Droga do zatracenia – Annie Sullivan
  • 2003: Tatuaż – Pauline
  • 2004: Childstar – Suzanne
  • 2004: Mechanik (El Maquinista) – Stevie
  • 2005: Obłęd (The Jacket) – dr Beth Lorenson
  • 2007: Margot jedzie na ślub – Pauline
  • 2009–2012: Trawka – Jill Price-Gray
  • 2014: Alex of Venice – Maureen, szefowa Alex
  • 2015: Nienawistna ósemka – Daisy Domergue
  • 2016: Morgan – Dr. Kathy Grieff
  • 2017: Amityville: Przebudzenie – Joan
  • 2017-2021: Atypowy – Elsa Gardner
  • 2018: Anihilacja – Dr Ventress
  • 2021: Kobieta w oknie – Jane Russell

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

95 − = 89

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore