739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jacek Rozenek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Jacka Rozenka

    Jacek Rozenek jest polskim aktorem telewizyjnym, teatralnym i dubbingowym. Urodził się 31 marca 1969 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    W 1995 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

  3. Kariera aktorska

    Rozenek rozpoczął swoją karierę od angażu w Teatrze Współczesnym. W kolejnych latach grał na deskach Teatru Powszechnego, Teatru Prezentacje oraz Teatru Kamienica. Aktor ma na swoim koncie role w kilku filmach fabularnych, między innymi w Szczurze, filmie biograficznym Chopin. Pragnienie miłości, Generale Nilu, Popiełuszko. Wolność jest w nas oraz Tricku. Jednak widzom dużo bardziej znany jest z ról w serialach. Wystąpił w kilkudziesięciu produkcjach telewizyjnych, takich jak Ekstradycja, Klan, Na Wspólnej czy Złotopolscy. W ostatnich latach regularnie występuje w serialu Barwy szczęścia.

  4. Dubbing

    Rozenek udziela głosu do filmów i gier. W Ogniem i mieczem dubbingował Jurko Bohuna, w superprodukcji Batman v Superman: Świt sprawiedliwości, Legionie samobójców i Lidze sprawiedliwości użyczył swojego głosu Batmanowi. Jego głos dobrze znają fani gry opartej na opowiadaniach Andrzeja Sapkowskiego, aktor podkładał bowiem głos Geraltowi z Rivii w trzech częściach gry Wiedźmin.

  5. Inne przedsięwzięcia

    W 2014 roku aktor założył firmę Audytorium, której celem jest rozwój osobisty i zawodowy klientów oraz szkolenia coachingowe. Od latach 2013–2014 współprowadził program śniadaniowy Pytanie na śniadanie. W 2014 roku był uczestnikiem programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, w którym wraz ze swoją taneczną partnerką ostatecznie zajął szóste miejsce.

  6. Życie prywatne

    W 2003 roku poślubił Małgorzatę, z którą ma dwóch synów: Stanisława i Tadeusza. Chłopcy przyszli na świat dzięki metodzie in vitro. Zanim zaczął się spotykać z Małgosią media bardzo rzadko interesowały się jego życiem i karierą. Po sukcesie żony w programie Perfekcyjna Pani Domu i zapoczątkowaniu przez nią kariery w celebryckim świecie Jacek został dostrzeżony przez media i portale plotkarskie. Dziennikarze odkryli, że Rozenek już wcześniej był żonaty, a owocem pierwszego małżeństwa jest syn, Adrian. W 2014 roku aktor rozwiódł się z Małgorzatą, jednak zainteresowanie jego życiem nie zmalało. Po rozwodzie widywany był z młodszą o kilkanaście lat Katarzyną Pietraszek, z którą spotykał się prawie trzy lata, ale w styczniu 2017 roku doszło do rozstania. Następnie związany był z Roksaną Gąską, z którą rozstał się w 2018 roku. Rok później Rozenek przeszedł udar mózgu, w wyniku którego tymczasowo utracił panowanie nad prawą częścią ciała oraz zdolność mówienia. Dzięki długotrwałej rehabilitacji stan aktora systematycznie się poprawia.

  7. Wybrana filmografia

    • 2000: Pół serio – reżyser Marek
    • 2002: Chopin. Pragnienie miłości – Felicien Mallefille
    • 2005–2009: Złotopolscy – Radosław Tulczyński, mąż Agaty
    • 2005: Rozdroże Cafe – Piotr Matys
    • 2007: Z miłości – Edgar
    • 2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas – Grzegorz Piotrowski
    • 2009: Generał Nil – pułkownik Józef Różański
    • 2010: Trick – Waldemar Konar
    • od 2012: Barwy szczęścia – Artur Chowański

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 83 = 90

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Nowoczesna Firma S.A.