1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Frances McDormand życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Frances McDormand

Frances McDormand jest amerykańską aktorką. Urodziła się 23 czerwca 1957 roku w Chicago.

Wykształcenie

W 1982 roku ukończyła studia z tytułem magistra sztuk pięknych w Yale School of Drama.

Kariera

Po studiach występowała na deskach teatralnym, natomiast na wielkim ekranie zadebiutowała w 1984 roku w filmie braci Coen zatytułowanym Śmiertelnie proste. Cztery lata po debiucie zagrała w swoim pierwszym ważnym filmie Missisipi w ogniu w reżyserii Alana Parkera, za rolę w którym otrzymała pierwszą nominację do Oscara. Mimo takiego spektakularnego wejścia do świata filmu, jej kariera nie nabrała wtedy rozpędu. W kolejnych latach grywała w mało znaczących i popularnych filmach. Przełom nadszedł dopiero w roku 1996, kiedy to dołączyła do obsady filmu Fargo. Rola komendantki lokalnego posterunku policji przyniosła pierwszego w życiu Oscara i szereg innych prestiżowych nagród. Dopiero wtedy w ogromnych ilościach zaczęły pojawiać się propozycje współpracy. W tym czasie aktorka postanowiła, że zajmie się rodziną i na ekranie pojawiała się sporadycznie, podczas gdy jej mąż wraz z bratem („Bracia Coen”) odnosili wielkie sukcesy, zdobywając wyróżnienia za swoje filmy.

Na ekran wróciła w wielkim stylu w 2000 roku, grając choć drugoplanową rolę w filmie U progu sławy w reżyserii Camerona Crowe'a. W tym samym roku pojawiła się też w Cudownych chłopcach u boku Michaela Douglasa. W kolejnych latach każda rola, jakiej się podejmowała przynosiła jej nagrody i wyróżnienia oraz sprawiała, że jej nazwisko stawało się w Hollywood symbolem sukcesu. Wystąpiła, między innymi w: Dalekiej północy, Człowieku, którego nie było, Tajne przez poufne oraz filmie Kochankowie z księżyca. W 2014 roku zagrała tytułową rolę w miniserii HBO Olive Kitteridge. Za tę kreację Frances nagrodę Emmy.

W 2018 roku za rolę w filmie Trzy billboardy za Ebbing, Missouri otrzymała Złoty Glob oraz statuetkę Akademii Filmowej w kategorii „Najlepsza aktorka pierwszoplanowa”. Grała tam samotną matkę, która straciła córkę w wyniku brutalnego morderstwa.

Kolejny sukces nadszedł w 2021 roku. Aktorka otrzymała bowiem trzeciego w swojej karierze Oscara za kreację w filmie Nomadland. Na 2021 rok planowana jest premiera szekspirowskiego Mackbeta, w którym Frances wciela się w rolę Lady Mackbet. Aktorka po raz kolejny w karierze wystąpi w filmie swojego męża Joela Coena.

Oscary

W 2021 roku McDormand wyrównała wynik Meryl Streep w liczbie zdobytych Oscarów. Historia zna tylko jedną aktorkę, która posiadała ich więcej niż te dwie aktorki - była to Katherine Hepburn, która w swojej karierze zdobyła aż 4 statuetki.

Życie prywatne

Od 1984 roku związana z reżyserem, Joelem Coenem, którego poznała na planie swojego pierwszego filmu Śmiertelnie proste. Wraz z mężem adoptowali dwóch porzuconych chłopców z Paragwaju.

Wybrana filmografia

  • 1984: Śmiertelnie proste – Abby
  • 1985: Fala zbrodni – Nun
  • 1987: Arizona Junior – Dot
  • 1988: Missisipi w ogniu – pani Pell
  • 1990: Człowiek ciemności – Julie Hastings
  • 1990: Tajna placówka – Ingrid
  • 1991: Żona rzeźnika – jako Grace
  • 1992: Odszedł bez słowa – Nora Scanlan
  • 1992: Szalona w miłości – Clare
  • 1995: Ucieczka z Rangunu – Andy Bowman
  • 1996: Fargo – jako Marge Gunderson
  • 1996: Lęk pierwotny – Molly Arrington
  • 1996: Na granicy – Bunny
  • 1997: Rajska droga – dr Verstak
  • 1998: Szepty aniołów – Conlon
  • 1998: Śmierć w obiektywie – Alice
  • 2000: Cudowni chłopcy – Sara Gaskell
  • 2000: U progu sławy – Elaine Miller
  • 2002: Dochodzenie – Michelle
  • 2008: Tajne przez poufne – Linda Litzke
  • 2012: Kochankowie z Księżyca – Laura Bishop
  • 2016: Ave, Cezar! – C.C. Calhoun
  • 2017: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri – Mildred Hayes
  • 2020: Nomadland – Fern

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

13 − = 10

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Red Carpet Report on Mingle Media TV