1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

John Krasiński życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Johna Krasińskiego

John Krasiński jest amerykańskim aktorem. Urodził się 20 października 1979 roku w Newton.

Pochodzenie

John ma korzenie polskie po ojcu i irlandzkie po matce.

Wykształcenie

W 2001 roku ukończył studia na Uniwersytecie Brown z literatury angielskiej.

Kariera

Karierę aktorską rozpoczął jeszcze w czasie studiów, grywając na scenie off-Broadwayu. Na ekranie zadebiutował w 2000 roku, występując w filmie Hollywood atakuje. Rok później zaczął regularnie pojawiać się w telewizyjnym show Late Night with Conan O'Brien. Przełom w karierze Krasinskiego nastąpił w 2005 roku, gdy został obsadzony w jednej z głównych ról w komediowym serialu Biuro. W produkcji występował aż do końca jej emisji w 2013 roku.

W międzyczasie rozwijał swoją karierę filmową, stając się coraz bardziej rozpoznawalny przez widzów i ludzi z branży. Pierwszą znaczącą produkcją w jego resume Jarhead - Żołnierz piechoty morskiej w 2005 roku, a już rok później pojawił się w przeboju Holiday u boku takich gwiazd jak: Kate Winslet, Cameron Diaz i Jude Law. W 2007 roku przyszła kolej na pierwszą w swojej karierze główną rolę - była to komedia romantyczna zatytułowana Licencja na miłość, gdzie partnerował Mandy Moore i Robinowi Williamsowi. W tym czasie John zaczął specjalizować się w komediach romantycznych, czego dowodem są takie obrazy jak: To skompilowane, Para na życie i Pożyczony narzeczony.

W 2009 roku spróbował swoich sił jako reżyser i scenarzysta, biorąc na warsztat adaptację książki autorstwa Davida Fostera Wallace'a, tworząc film Brief Interviews with Hideous Men.

W kolejnych latach jego pozycja w Hollywood wraz z każdym filmem ulegała umocnieniu. Zaczął grywać w coraz bardziej znanych produkcjach, które skrupultanie dobierał do powiększenia swojej filmografii. Najbardziej znane filmy z jego udziałem z ostatnich lat to: Promised Land, Aloha, 13 godzin. Tajna misja w Benghazi, Hollarsowie, Nie ma sprawy, Bez śladu, American Dad i Jack Ryan. W 2018 roku wyreżyserował horror Ciche miejsce, który osiągnął wielki sukces na arenie międzynarodowej. Sam obsadził się w jednej z głównych ról, w roli jego filmowej żony występuje prawdziwa - Emily Blunt. Premiera kontynuacji produkcji miała się odbyć w 2020 roku, jednak przez wzgląd na pandemię koronawirusa została przeniesiona na czerwiec 2021 roku.

Życie prywatne

Od 2005 roku był w związku z aktorką Rashidą Johns. Relacja ta przetrwała jednak zaledwie rok. Następnie w 2007 roku spotykał się z Renee Zellweger. W 2008 roku poznał aktorkę Emily Blunt, a po dwóch latach para była już po ślubie. Mają wspólnie dwie córki: Hazel i Violert. Związek aktorów uchodzi za jedno z najsympatyczniejszych i najbardziej dobranych małżeństw w show-biznesie.

Wybrana filmografia

  • 2005: Jarhead. Żołnierz piechoty morskiej – kapral Harrigan
  • 2006: Holiday – Ben
  • 2006: Dreamgirls jako – Sam Walsh
  • 2007: Licencja na miłość – Ben Murphy
  • 2007: Ciastko z niespodzianką – Brevin
  • 2008: Miłosne gierki – Carter Rutherford
  • 2009: To skomplikowane – Harvey
  • 2009: Para na życie – Burt Farlander
  • 2011: Pożyczony narzeczony – Ethan
  • 2012: Promised Land – Dustin Noble
  • 2015: Aloha – John „Woody” Woodside
  • 2016: Hollarsowie – John Hollar
  • 2018: Ciche miejsce – Lee Abbott
  • 2019: Jack Ryan – Jack Ryan

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 2 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Kristin Dos Santos