739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ellen Page życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Ellen Page

    Ellen Page jest kanadyjską aktorką. Urodziła się 21 lutego 1987 w Halifaksie. Jest córką projektanta graficznego i nauczycielki.

  2. Początki kariery

    Ellen pierwsze kroki na scenie stawiała już w wieku 10 lat. Uczęszczała do szkoły teatralnej. W 2005 roku ukończyła Shambhala School, a następnie przez 2 lata studiowała w Vaughan Road Academy w Toronto. Zadebiutowała w 1997 roku w serialu Pit Pony. Za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Gemini, w kategorii najlepszy występ w programie dla dzieci i młodzieży. Po swoim debiucie otrzymała niewielki role w kilku produkcjach. W 2005 roku zagrała główną rolę w głośnym filmie psychologicznym Pułapka. W tym samym roku wystąpiła też w kanadyjskiej produkcji Niepokorna, na potrzeby której zgoliła włosy. Rok później otrzymała propozycję zagrania w ekranizacji kultowego komiksu Jacka Kirby i Stana Lee, superprodukcji X-Men: Ostatni bastion.

  3. Juno

    Przełomem w jej karierze okazał się występ w filmie Juno w 2007 roku, gdzie zagrała tytułową rolę ironicznej i pewnej siebie nastolatki, która dowiaduję się, że jest w ciąży. Za tę rolę dostała nominacje do Oscara oraz Złotego Globu w kategorii Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa. Rola młodej matki szukającej rodziców zastępczych dla swojego dziecka przyniosła jej światową rozpoznawalność i sprawiła, że fani i krytycy dostrzegli jej talent oraz zaczęto postrzegać ją jako wschodzącą gwiazdę Hollywood. Od tego momentu zaczęły pojawiać się także kolejne propozycje współpracy.

  4. Rozwój kariery

    Ellen zaczęła otrzymywać propozycje ról pierwszoplanowych, udowadniając, że posiada umiejętności, by grać zarówno w filmach komediowych, jak i dramatycznych. W 2010 roku zagrała w superprodukcji Incepcja w reżyserii Christophera Nolana. Aktorka zagrała u boku takich gwiazd jak Leonardo Di Caprio czy Tom Hardy. Film okazał się prawdziwym hitem kasowym i uchodzi za arcydzieło w kategorii filmów science fiction.

    Ellen należy obecnie do grona najbardziej utalentowanych i najczęściej nagradzanych aktorek młodego pokolenia, a jej dorobek filmowy stale się powiększa. Gwiazda występuje w wysokobudżetowych produkcjach, chętnie też gra w niskobudżetowych filmach niezależnych i serialach.

  5. Życie prywatne

    Aktorka należy do grona bardzo uduchowionych osób. We wczesnej młodości medytowała i uprawiała jogę w buddyjskiej szkole. Jest też działaczką społeczną – za pośrednictwem internetowej akcji społecznej apelowała o położenie kresu militarnej dyktaturze w Birmie. Określa siebie jako wegankę, ateistkę i feministkę pro-choice. Walczy również o równe prawa dla osób ze środowiska LGBT.

  6. Związek

    W 2014 roku Ellen wyznała, że jest lesbijką. a 4 lata później wzięła ślub ze swoją dziewczyną, tancerką Emmą Portner. Do swojej orientacji publicznie przyznała się podczas konferencji zorganizowanej przez Human Rights Campaign.

  7. Wybrana filmografia

    • 2003: Z ulicy na Harvard – Pops
    • 2003: Zrujnowana – Jennifer
    • 2005: Niepokorna – Sherry
    • 2005: Pułapka – Hayley Stark
    • 2006: X-Men: Ostatni bastion – Kitty Pryde/Shadowcat
    • 2007: Fragmenty Tracy – Tracey Berkowitz
    • 2007: Juno – Juno MacGuff
    • 2008: Recepta na szczęście – Vanessa Wetherhold
    • 2009: Dziewczyna z marzeniami – Bliss Cavendar
    • 2010: Incepcja – Ariadne
    • 2012: Zakochani w Rzymie – Monica
    • 2013: Dotykalscy – Jenny
    • 2014: X-Men: Przeszłość, która nadejdzie – Kitty Pryde /Shadowcat
    • 2015: Głusza – Nell
    • 2016: Tallulah – Tallulah
    • 2017: My Days of Mercy – Lucy
    • 2017: The Cured – Abbie
    • 2017: Linia życia – Courtney
    • 2019: The Umbrella Academy (serial TV) – Vanya Hargreeves

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 2 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Gage Skidmore.