737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Saoirse Ronan życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Saoirse Ronan

    Saoirse Ronan jest irlandzką aktorką. Urodziła się 12 kwietnia 1994 roku w Nowym Jorku.

  2. Rodzina

    Saoirse urodziła się na Bronksie, ale dorastała w Irlandii, na przedmieściach Dublina. Jest córką znanego irlandzkiego aktora, Paula Ronana, i Moniki Ronan. Od wczesnego dzieciństwa była związana z przemysłem filmowym, ponieważ ojciec często zabierał ją na plan filmowy.

  3. Imię

    Imię Saoirse jest narodowym imieniem irlandzkim i w języku galickim oznacza „wolność”. Imię aktorki jest trudne do wymówienia, a pomysłów, jak powinno brzmieć jest tyle, ile próbujących je wymówić osób. Jednak imię aktorki powinno się wymawiać [Sersza].

  4. Kariera

    Zadebiutowała na małym ekranie w 2003 roku, grając Rhiannon Geraghty w 4 odcinkach serialu telewizyjnym Klinika. Następnie, dwa lata później, wcieliła się w postać Orli Boland w drugim sezonie serialu Proof, zastępując Emmę Bolger.

    Na dużym ekranie zadebiutowała w 2007 roku w komedii romantycznej Nigdy nie będę Twoja w reżyserii Amy Heckerling. Dziewczynka wcieliła się wtedy w rolę Izzie, córki postaci granej przez Michelle Pfeiffer. Tego samego roku do kin weszły kolejne dwie produkcje z jej udziałem: Cudowne święta Jonatana i Houdini: Magia miłości. Jednak największym przełomem w karierze młodziutkiej aktorki okazał się występ w ekranizacji powieści Iana McEwana, pt. Pokuta, gdzie wystąpiła u boku Keiry Knightley i Jamesa McAvoya. Saoirse udowodniła, że doskonale odnajduje się w repertuarze dramatycznym, a jej występ w tym filmie został doceniony przez krytyków i nagrodzony wieloma nagrodami i nominacjami (w tym nominacją do Oscara i Złotego Globu). Po tym wydarzeniu usłyszał o niej cały świat, a ona sama zaczęła dostawać kolejne propozycje współpracy. Zaczęła grać role pierwszoplanowe, a także tytułowe (m.in. w Nostalgii Anioła, Hannie, Intruzie i wielu innych). 2016 rok przyniósł jej kolejną nominację do Oscara za rolę młodej irlandzkiej imigrantki w latach 50. w filmie Brooklyn.

  5. Lady Bird

    Kolejną nominację do Oscara i wielu innych prestiżowych nagród filmowych Saoirse otrzymała w 2018 roku za fenomenalne odegranie tytułowej roli w filmie Lady Bird. Aktorka zagrała zbuntowaną dziewczynę, uczącą się w katolickim liceum, unosząc ciężar psychologiczno-egzystencjalnej przemiany postaci. Po tym filmie Irlandka po raz kolejny zyskała przychylność krytyków filmowych i zachwyt widzów na całym świecie.

    Młoda aktorka systematycznie powiększa swój dorobek filmowy, starannie wybierając produkcje, w których zagra. Z każdym kolejnym filmem pokazuje nowe umiejętności aktorskie i nie boi się ról trudnych i wymagających. Uznawana jest za jedną z najzdolniejszych aktorek młodego pokolenia.

  6. Działalność społeczna

    Aktorka jest zaangażowana w kampanie mające na celu szerzenie świadomości na temat stosowania przemocy wobec dzieci. W 2016 roku wystąpiła też w teledysku do piosenki Cherry Wine Hoziera, wcielając się w rolę kobiety zmagającej się z przemocą i agresją ze strony swojego partnera. Za pomocą teledysku artyści zabrali głos w sprawie problemu przemocy domowej i swoją działalnością wparli organizacje charytatywne walczące z tym problemem na całym świecie.

  7. Życie prywatne

    Jest jedną z tych gwiazd, które nie ujawniają mediom faktów ze swojego życia prywatnego i wolą zachować je dla siebie. Niewiele więc wiadomo o jej życiu uczuciowym, jednak według oficjalnych informacji Saoirse jest obecnie singielką.

  8. Wybrana filmografia

    • 2007: Nigdy nie będę twoja – Izzie
    • 2007: Pokuta – Briony Tallis
    • 2008: Miasto cienia – Lina Mayfleet
    • 2009: Nostalgia anioła – Susie Salmon
    • 2010: Niepokonani – Irena
    • 2011: Hanna – Hanna
    • 2012: Byzantium – Eleanor
    • 2013: Intruz – Melanie Stryder
    • 2013: Jeżeli nadejdzie jutro – Daisy
    • 2014: Grand Budapest Hotel – Agatha
    • 2015: Brooklyn – Ellis Lacey
    • 2017: Twój Vincent – Marguerite Gachet
    • 2017: Lady Bird – Christine „Lady Bird” McPherson
    • 2018: Mewa – Nina
    • 2018: Maria, królowa Szkotów – Maria I Stuart
    • 2019: Małe kobietki – Jo March
    • 2020: Ammonite – Charlotte Murchison

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

69 + = 75

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest MTV International.