737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Shailene Woodley życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Shailene Woodley

    Shailene Woodley jest amerykańską aktorką. Urodziła się 15 listopada 1991 roku w Simi Valley.

  2. Początki kariery

    Shailene zaczynała od występów w reklamach telewizyjnych już wieku czterech lat, a debiutem na małym ekranie był występ w filmie telewizyjnym pt. W poszukiwaniu ojca w 1999 roku. Następnie pojawiała się gościnnie w serialach, takich jak Bez pardonu, Bez śladu i Jordan. Zaczęła grywać w filmach fabularnych, jednak filmem, który dał jej szansę pokazania się szerszej publiczności byli Spadkobiercy, gdzie zagrała u boku George’a Clooneya. Za rolę w tym obrazie otrzymała nominację do Złotego Globu i wygrała nagrodę Film Independent. Od tego momentu zaczęły pojawiać się coraz to większe i ciekawsze propozycje współpracy. W 2013 roku zagrała główną rolę w filmie Cudowne tu i teraz, a już rok później nastąpił prawdziwy przełom w jej karierze, gdy zaproponowano jej rolę w kinowym dramacie Gwiazd naszych wina. Shailene wcieliła się w rolę chorej na nowotwór tarczycy nastolatki, która zakochuje się w chłopaku poznanym na grupie wsparcia dla chorych na raka. Rola ta przyniosła jej światową sławę, została doceniona przez krytyków filmowych i rzesze nastoletnich fanów. Film został nagrodzony wieloma nominacjami i nagrodami.

  3. Niezgodna

    Rok 2014 okazał się dla Shailene bardzo udany, ponieważ oprócz występu w filmie Gwiazd naszych wina zagrała także w pierwszej części trylogii science fiction dla młodzieży pt. Niezgodna. Akcja filmu dzieje się w mrocznej przyszłości, w której społeczność składa się z pięciu frakcji, do których obywatele przydzielani są na podstawie cech charakteru. Grana przez Shailene nastoletnia Tris zostaje przydzielona do kilku partii, przez co jest uznana za zagrożenie. Aby przygotować się do roli młoda aktorka musiała przejść na specjalną dietę i intensywnie trenować. Poświęcenie jednak się opłaciło, ponieważ występ w tej produkcji przyniósł jej prawdziwą sławę oraz zachwyt widzów i krytyków filmowych. Kolejne części serii, Zbuntowana i Wierna, miały premierę w 2015 i 2016 roku.

  4. Rozwój kariery

    Po sukcesie serii Niezgodna aktorka dołączyła do obsady kolejnej produkcji bijącej rekordy popularności. W serialu Wielkie kłamstewka pracuje w prawdziwie gwiazdorskiej obsadzie, bowiem jej koleżankami z planu są: Nicole Kidman, Reese Witherspoon, a w drugiej serii – Meryl Streep. Fabuła serialu opowiada o trzech matkach, których idealne życie przybiera nieoczekiwany obrót, gdy w miasteczku dochodzi do zbrodni.

    2018 roku zagrała żeglarkę w kinowym filmie opartym na faktach pt. 41 dni nadziei.

  5. Działalność środowiskowa, społeczna i polityczna

    Shailene Woodley jest zapaloną działaczką na rzecz środowiska. W 2016 roku została aresztowana w Dakocie podczas manifestacji przeciwko poprowadzeniu podziemnych rurociągów mających transportować ropę naftową na terenie rezerwatu Indian.

    Aktorka silnie angażuje się w akcje na lokalnych szczeblach, często maszerując w pierwszej linii protestujących. Jest również zaangażowana w działalność społeczną i polityczną. W połowie 2016 roku Woodley dołączyła do organizacji politycznej Our Revolution. Organizacja zajmuje się uświadamianiem i edukowaniem wyborców, nakłaniając obywateli do zaangażowania w sprawy polityczne.

  6. Związek

    Wschodząca gwiazda jest dość skrytą osobą, jeśli chodzi o jej życie osobiste. Wiadomo jednak, że jest w związku z Benem Volavolą, zawodnikiem rugby. Para poznała się w Nowej Zelandii, gdzie aktorka kręciła swój film 41 dni nadziei. Początkowo para trzymała swój związek w tajemnicy, jednak po pewnym czasie zaczęli spotykać się publicznie i publikować swoje wspólne zdjęcia w mediach społecznościowych.

  7. Wybrana filmografia:

    • 2004: Wspólny dom – California „Cali” Ford
    • 2005: Once Upon a Mattress – Molly
    • 2005: Przygoda Felicity – Felicity Merriman
    • 2007: Dramatyczny lot – Maya Bender
    • 2007: Interes życia – Ashley
    • 2008–2013: Tajemnica Amy – Amy Juergens
    • 2011: Spadkobiercy – Alexandra King
    • 2013: Cudowne tu i teraz – Aimee Finicky
    • 2014: Gwiazd naszych wina – Hazel Grace Lancaster
    • 2014: Niezgodna – Beatrice „Tris” Prior
    • 2014: Śnieżny ptak – Kat Connor
    • 2015: Zbuntowana – Beatrice „Tris” Prior
    • 2016: Wierna – Beatrice „Tris” Prior
    • 2017–: Wielkie kłamstewka – Jane Chapman
    • 2018: 41 dni nadziei – Tami Oldham

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

45 − = 36

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Mingle Media TV.