1616 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Woody Harrelson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Woody'ego Harrelsona

Woody Harrelson jest amerykańskim aktorem. Urodził się 23 lipca 1961 roku w Midland.

Wykształcenie

Studiował literaturę angielską oraz sztukę teatralną w Hanover College.

Kariera

Swoją karierę aktorską zaczął po ukończeniu studiów, debiutując na deskach Broadwayu w sztuce Biloxi Blues. Pierwszy występ przed kamerą zaliczył w serialu Zdrówko, gdzie wcielał się w rolę barmana Woody’ego Boyda. W 1989 roku a swój występ za otrzymał nagrodę Emmy. Jego debiutem na wielkim ekranie był udział w komedii Dzikie koty w 1986 roku. Dwa lata później wystąpił w głośnym filmie Instynkt mordercy. W 1992 roku wystąpił w komedii Biali nie potrafią skakać, który stał się wielkim hitem w Stanach Zjednoczonych, a Harrelsonowi zapewnił rozpoznawalność. Międzynarodową sławę przyniósł mu jednak dopiero kontrowersyjny film Urodzeni mordercy w reżyserii Olivera Stone'a. Dzieło to było szeroko komentowane w mediach i wywołało głośną dyskusję. Wielu zarzucało mu, że gloryfikuje morderstwa. Dla Harrelsona film ten stał się przepustką do kolejnych wielkich hollywoodzkich produkcji. W 1996 roku zagrał główną rolę w filmie Skandalista Larry Flint, która przyniosła mu nominację do Złotego Globu i Oscara dla najlepszego aktora pierwszoplanowego. W kolejnych latach występował głownie w rolach drugoplanowych. Pojawił się, między innymi w: Alei snajperów, komedii Fakty i akty, w dramacie wojennym Cienka czerwona linia oraz w komedii Ed TV. W 1999 roku aktor otrzymał swoją szóstą nominację do nagrody Emmy w kategorii „Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym” za rolę w serialu Frasier. Po tym wydarzeniu Woody zrobił sobie przerwę w aktorstwie. Na ekran powrócił w 2003 roku w filmie Dwóch gniewnych ludzi , gdzie wcielił się w rolę transwestyty. W 2007 roku zagrał w głośnym, oscarowym obrazie braci Coen zatytułowanym To nie jest kraj dla starych ludzi. Wkrótce zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji. Zagrał w takich produkcjach jak Zombieland, 2012 i W imieniu armii, za którą otrzymał kolejną nominację do Oscara. Od 2012 roku Woody grał w kolejnych częściach megahitu Igrzyska śmierci. Olbrzymie uznanie i popularność wśród widzów przyniósł mu występ w serialu Detektyw, gdzie wcielał się w jedną z głównych ról. Kolejne wielkie role tego aktora to występy w filmach: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, Han Solo: Gwiezdne wojny – historie i Venom.

Życie prywatne

Harrelson był dwukrotnie żonaty. W 1985 roku poślubił Nancy Simon, jednak para rozwiodła się już rok później. Jego drugą żoną została Laura Louie, z którą ożenił się w 2008 roku. Ma z nią trzy córki: Deni, Zoe i Makani. Aktor nie miał łatwego dzieciństwa – jego ojciec, Charles Harrelson, został skazany na 15 lat pozbawienia wolności za dokonanie płatnego morderstwa. Mimo że wyszedł na wolność wcześniej, ponieważ zwolniono go za dobre zachowanie, w 1981 roku ponownie dokonał morderstwa, za które otrzymał dożywocie. Sam Woody był w młodości kilkukrotnie zatrzymywany za zakłócenia porządku, a już jako gwiazda często wchodził też w konflikty z fotoreporterami.

Wybrana filmografia

  • 1986: Dzikie koty (Wildcats) jako Krushinski
  • 1987: Paul Reiser Out on a Whim
  • 1988: Instynkt mordercy (Killer Instinct) jako Charlie Long
  • 1988: Mickey's 60th Birthday jako Woody Boyd
  • 1989: Kenny Rogers Classic Weekend
  • 1990: Chłodny odcień błękitu (Cool Blue) jako Dustin
  • 1990: Mother Goose Rock 'n' Rhyme jako Owca Lou
  • 1991: Doktor Hollywood (Doc Hollywood) jako Hank Gordon
  • 1991: Historia z Los Angeles (L.A. Story) jako szef Harrisa (niewymieniony w czołówce)
  • 1991: Ted and Venus jako Bezdomny weteran z Wietnamu
  • 1992: Biali nie potrafią skakać (White Men Can't Jump) jako Billy Hoyle
  • 1993: Niemoralna propozycja (Indecent Proposal) jako David Murphy
  • 1994: Potyczki z Jeannie (I'll Do Anything) jako Ground Zero Hero
  • 1994: Rodeo w Nowym Jorku (The Cowboy Way) jako Pepper
  • 1994: Urodzeni mordercy (Natural Born Killers) jako Mickey Knox
  • 1995: Pociąg z forsą (Money Train) jako Charlie
  • 1996: Kręglogłowi (Kingpin) jako Roy Munson
  • 1996: Skandalista Larry Flynt (The People vs. Larry Flynt) jako Larry Flynt
  • 1996: Dogonić słońce (The Sunchaser) jako dr Michael Reynolds
  • 1997: Aleja snajperów (Welcome to Sarajevo) jako Flynn
  • 1997: Fakty i akty (Wag the Dog) jako sierżant William Schumann
  • 1998: Cienka czerwona linia (The Thin Red Line) jako sierżant Keck
  • 1998: Palmetto jako Harry Barber
  • 1998: Kraina Hi-Lo (The Hi-Lo Country) jako Big Boy Matson
  • 1999: Ed TV jako Ray Pekurny
  • 1999: Kumpel do bicia (Play It to The Bone) jako Vince Boudreau
  • 2003: Dwóch gniewnych ludzi (Anger Management) jako Galaxia
  • 2003: Kasjerzy czy kasiarze? (Scorched) jako Jason 'Woods' Valley
  • 2004: Po zachodzie słońca (After the Sunset) jako Stan Lloyd
  • 2004: Ona mnie nienawidzi (She Hate Me) jako Leland Powell
  • 2005: Ciało za milion (The Big White) jako Raymond Barnell
  • 2005: The Prize Winner of Defiance, Ohio jako Leo „Kelly” Ryan
  • 2005: Daleka północ (North Country) jako Bill White
  • 2006: Przez ciemne zwierciadło (A Scanner Darkly) jako Ernie Luckman
  • 2006: Ostatnia audycja (A Prairie Home Companion) jako Dusty
  • 2006: Uwolnić słonia (Free Jimmy) jako Roy Arnie (głos)
  • 2007: Facet do towarzystwa (The Walker) jako Carter Page III
  • 2007: To nie jest kraj dla starych ludzi (No Country for Old Men) jako Carson Wells
  • 2007: Bitwa w Seattle jako Dale
  • 2007: The Grand jako Jednooki Jack Faro
  • 2008: Kolej transsyberyjska (Transsiberian) jako Roy
  • 2008: Sen na jawie (Sleepwalking) jako Randall
  • 2008: Semi-Pro: Drużyna marzeń? (Semi-Pro) jako Monix
  • 2008: Siedem dusz (Seven Pounds) jako Ezra Turner
  • 2008: Hotelowa miłość (Management) jako Jango
  • 2008: Surfer, Dude jako Jack Mayweather
  • 2009: W imieniu armii (The Messenger) jako kapitan Anthony 'Tony' Stone
  • 2009: Zombieland jako Tallahassee
  • 2009: Defendor jako Arthur / Defendor
  • 2009: 2012 jako Charlie Frost
  • 2010: Bunraku jako Barman
  • 2011: Brudny glina jako Dave Brown
  • 2012: Igrzyska śmierci jako Haymitch Abernathy
  • 2012: 7 psychopatów jako Charlie Costello
  • 2013: Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia jako Haymitch Abernathy
  • 2013: Iluzja jako Merritt McKinney
  • 2014: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1 jako Haymitch Abernathy
  • 2015: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 jako Haymitch Abernathy
  • 2016: Iluzja 2 jako Meritt McKinney/Chase McKinney
  • 2016: Gorzka siedemnastka (The Edge of Seventeen) jako Max Bruner
  • 2017: Lost in London jako on sam
  • 2017: Trzy billboardy za Ebbing, Missouri jako szeryf Bill Willoughby
  • 2017: Wilson jako Wilson
  • 2017: Wojna o planetę małp jako Pułkownik
  • 2018: Han Solo: Gwiezdne wojny – historie jako Tobias Beckett
  • 2018: Venom jako Cletus Kasady
  • 2019: The Highwaymen jako Maney Gault
  • 2019: Midway jako Chester Nimitz
  • 2021: Venom 2: Carnage jako Cletus Kasady / Carnage

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 59 = 61

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: LBJ Library