1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Daria Widawska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Darii Widawskiej

Daria Widawska jest polską aktorką. Urodziła się 1 maja 1977 roku w Gdańsku.

Wykształcenie

W 2000 roku ukończyła warszawską Akademię Teatralną.

Kariera

Zadebiutowała w 1998 roku, łącząc debiut teatralny z telewizyjnym, zagrała w Teatrze Telewizji w sztuce Cesarska miłość. Rok później otrzymała angaż do serialu Tygrysy Europy . Serial zapoczątkował karierę telewizyjną początkującej aktorki. W kolejnych latach pojawiała się w mniejszych lub większych rolach w takich produkcjach jak: Twarze i maski, M jak miłość, Na Wspólnej, Tygrysy Europy 2, Na dobre i na złe czy Klinika samotnych serc. Równolegle do pracy na planach seriali rozwijała swoją karierę w teatrze. Widawska współpracowała z warszawskimi teatrami: Na Woli, Rozmaitości i Scena Prezentacje.

Na swój przełomowy moment w karierze musiała czekać aż do 2005 roku. Ważnym momentem było dołączenie do obsady serialu Magda M., dzięki któremu dała się poznać szerszej publiczności. Serial był obecny na antenie przez 2 lata i przez ten czas Daria wcielała się w nim w postać Agaty - przyjaciółki tytułowej bohaterki. Rola ta przyniosła jej rozpoznawalność i sympatię widzów. Przez ten czas aktorka grała mniejsze role w wielu innych produkcjach. W 2007 roku pojawiła się na dużym ekranie w filmie Hania. Jej kolejnym dużym angażem okazał się serial 39 i pół emitowany od 2008 roku. Rok później wystąpiła w filmie telewizyjnym I pół powstałym na podstawie serialu.

W kolejnych latach dołączyła do obsady seriali: Apetyt na życie, Rezydencja i Samo Życie. W latach 2012-2015 grała w popularnym Prawie Agaty u boku Agnieszki Dygant.

W 2018 roku zagrała w filmie sensacyjnym Patryka Vegi zatytułowanym Plagi Breslau. W 2019 roku na ekranach pojawiła się nowa wersja 39 i pół pod tytułem 39 i pół tygodnia, w której aktorka ponownie wcieliła się w jedną z głównych ról.

Inne działalności

W 2007 roku, jako znana i ceniona aktorka serialowa, została zaproszona do udziału w w szóstej edycji programu rozrywkowego Taniec z gwiazdami. Wraz ze swoim tanecznym partnerem Widawska zajęła 7. miejsce w show. W 2010 roku została nominowana w plebiscycie Viva! Najpiękniejsi w kategorii „Najpiękniejsza Polka”.

Życie prywatne

W 2007 poślubiła operatora kamery, Michała Jarosińskiego, z którym wcześniej była w związku przez 7 lat. Para ma dwóch synów – Iwa i Brunona.

Wybrana filmografia

  • 1999: Tygrysy Europy – Karolcia, służąca w domu Nowaków
  • 2000: Twarze i maski – młoda aktorka poszukująca pracy
  • 2003: M jak miłość – Beata, koleżanka Joli z pracy
  • 2003–2006: Na Wspólnej – recepcjonistka w domu na Wspólnej
  • 2003: Tygrysy Europy 2 – Karolcia, służąca w domu Nowaków
  • 2005–2007: Magda M. – Agata Bielecka, przyjaciółka Magdy
  • 2007: Hania – wychowawczyni w domu dziecka
  • 2006: Hela w opałach – Zofia 
  • 2008–2009: 39 i pół – Anna Jankowska, żona Darka
  • 2009: I pół – Anna Jankowska, żona Darka
  • 2010: Samo życie – Kamila Adamska
  • 2011–2012: Rezydencja – Karolina Musiał, przyjaciółka Basi
  • 2012–2015: Prawo Agaty – Dorota Gawron, przyjaciółka Agaty
  • 2019: 39 i pół tygodnia – Anka Jankowska, żona Darka Jankowskiego
  • 2018: Plagi Breslau – Magda Drewniak vel Iwona Bogacka
  • 2020: Komisarz Alex – mecenas Bogucka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 4 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Serecki