1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Charlize Theron życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Charlize Theron

Charlize Theron jest południowoafrykańską aktorką. Urodziła się 7 sierpnia 1975 roku w Benoni.

Wykształcenie

Studiowała na National School of the Arts w Johannesburgu.

Kariera

Swoją karierę w show biznesie rozpoczęła już jako nastolatka, podpisując kontrakt z agencją modelek. Po roku wyjechała do Los Angeles, gdzie zaczęła próbować swoich sił w nowej dziedzinie - aktorstwie. Swoją pierwszą rolę otrzymała w horrorze Dzieci kukurydzy III: Miejskie żniwa w 1995 roku - była to niewielka kreacja, a nazwisko aktorki nie pojawiło się w czołówce. Potem otrzymała nieco większą rolę w filmie Dwa dni w dolinie, a następnie wystąpiła w debiucie reżyserskim Toma Hanksa zatytułowanym Szaleństwa młodości. Już niecały rok później zagrywała w swoim pierwszym znaczącym i znanym filmie Adwokat diabła, gdzie prezentowała się u boku Ala Pacino i Keanu Reeves’a.

W 1998 roku aktorka wystąpiła u Woody’ego Allena w filmie Celebrity oraz w filmie Wielki Joe, zaś kolejny rok przyniósł jej role w takich filmach jak Wbrew regułom i Żona astronauty, gdzie wystąpiła u boku Johnny’ego Deppa. Kariere Theron nabrała tempa i bardzo szybko wkroczyła do grona najpopularniejszych aktorów Hollywood.

W 2000 roku aktorka została okrzyknięta jedną z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie przez magazyn „People”.

W 2001 roku zagrała śmiertelnie chorą kobietę w filmie Słodki listopad, a już dwa lata później otrzymała Oscara dla najlepszej pierwszoplanowej aktorki za rolę morderczyni w filmie Monster. W 2005 roku wystąpiła w filmie Daleka północ, który przyniósł jej szereg nominacji do prestiżowych nagród: Oskara, BAFTA i Złotego Globu. W 2007 roku zagrała w dwóch filmach - w produkcji Detektyw Emily Sanders oraz Bitwa w Seattle. Rok 2008 przyniósł jej trzy role: w Hancocku, Śnie na jawie oraz w Granicach miłości. Rok później wzięła udział w filmie Droga u boku Viggo Mortensena.

Po tym sukcesie zagrała w takich produkcjach, jak: Kobieta na skraju dojrzałości, Prometeusz, Królewna Śnieżka i Łowca, Milion sposobów, jak zginąć na Dzikim Zachodzie, Mad Max: na drodze gniewu. W 2017 roku wystąpiła w ósmej części popularnej serii Szybcy i wściekli, a rok później zagrała zapracowaną matkę w komediodramacie Tully.

Charlize Theron znajduje się w pierwszej lidze największych gwiazd Hollywood i jest regularną bywalczynią najważniejszych branżowych imprez. Aktorka każdą kolejną rolą udowadnia, że jest jedną z najbardziej utalentowanych aktorek naszych czasów.

Życie prywatne

Kobieta przez dziewięć lat spotykała się z aktorem Stuartem Townsendem, którego poznała na planie filmu 24 godziny. Para rozstała się w 2010 rok, a trzy lata później Theron związała się w z Seanem Pennem. Związek ten przetrwał do 2015 roku.

Charlize wychowuje dwoje adoptowanych dzieci: syna Jacksona i córkę August.

Wybrana filmografia

  • 1996: Szaleństwa młodości – Tina
  • 1996: Prawem na lewo – Billie Tyler
  • 1997: Adwokat diabła – Mary Ann Lomax
  • 1999: Wbrew regułom – Candy Kendall
  • 1999: Żona astronauty – Jilian Armacost
  • 2000: Siła i honor – Gwen Sunday
  • 2001: Słodki listopad – Sara Deever
  • 2002: 24 godziny – Karen Jennings
  • 2003: Monster – Aileen Wuornos
  • 2003: Włoska robota – Stella Bridger
  • 2005: Daleka północ (North Country) jako Josey Aimes
  • 2007: Co się zdarzyło w Seattle (Battle in Seattle) jako Ella
  • 2008: Hancock jako Mary Embrey
  • 2012: Prometeusz – Meredith Vickers
  • 2012: Królewna Śnieżka i Łowca – Zła Królowa
  • 2014: Milion sposobów, jak zginąć na Zachodzie – jako Anna
  • 2015: Mad Max: Na drodze gniewu – Imperator Furiosa
  • 2016: Łowca i Królowa Lodu – Zła Królowa
  • 2017: Atomic Blonde – Lorraine Broughton
  • 2018: Tully – Marlo
  • 2018: Raz się żyje – Elaine Markinson
  • 2019: Niedobrani – Charlotte Field
  • 2019: Gorący temat – Megyn Kelly

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 16 = 26

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore