668 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ben Affleck życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Bena Afflecka

    Ben Affleck jest amerykańskim aktorem, reżyserem i producentem filmowym. Urodził się 15 sierpnia 1972 roku w Berkeley.

  2. Dzieciństwo

    Rodzice Bena rozwiedli się, gdy ten miał dwanaście lat. Wraz z bratem został pod opieką mamy. Brat Afflecka, Casey, również jest odnoszącym sukcesy aktorem. W wieku ośmiu lat Ben poznał Matta Damona, z którym przyjaźni się do tej pory.

  3. Wykształcenie

    Studiował język hiszpański na Uniwersytecie Vermontu. W 1993 ukończył Occidental College w Los Angeles.

  4. Kariera

    Aktorstwem interesował się już od najmłodszych lat. Najpierw grał w krótkich filmikach reklamowych, a przed kamerą zadebiutował w serialu The Voyage of Mimi w 1984 roku. Na dużym ekranie zadebiutował w 1992 roku w filmie Więzy przyjaźni w reżyserii Roberta Mandella. Rok później reżyser Kevin Smith zaproponował mu jedną z głównych ról w filmie W pogoni za Amy, a występ w tej produkcji okazał się przełomem w karierze początkującego aktora. W tym okresie mieszkał w Los Angeles z bratem Caseyem i wieloletnim przyjacielem z dzieciństwa Mattem Damonem. To właśnie z nim Ben napisał scenariusz do filmu Buntownik z wyboru, który stał się przepustką do wielkiego świata Hollywood dla obu młodych aktorów. Dramat ten okazał się niesamowitym sukcesem, za który przyjaciele otrzymali swojego pierwszego Oscara i stali się znani i doceniani przez krytyków. W kolejnych latach Affleck nadal występował w filmach niezależnych, ale dzięki rosnącej popularności zaczął otrzymywać również role w kasowych produkcjach. Wystąpił w takich filmach jak: Zakochany Szekspir, Armageddon czy Pearl Harbor. Ben zaczął próbować swoich sił również w reżyserii. Za dramat Gdzie jesteś, Amando, w którym główną rolę zagrał jego brat, Casey, otrzymał nagrodę od Bostońskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych jako najlepszy nowy twórca filmowy. Kolejna wyreżyserowana przez niego produkcja Miasto złodziei z 2010 roku również okazała się sukcesem. W 2013 roku otrzymał swojego pierwszego Złotego Globa, drugiego w swoim życiu Oscara oraz wiele innych prestiżowych nagród i nominacji za reżyserię filmu pt. Operacja Argo. W 2016 roku został obsadzony w roli Batmana w adaptacji komiksu pod tytułem Batman v Superman: Świt sprawiedliwości. W tej roli pojawił się przed kamerą trzy razy.

  5. Życie prywatne

    W 1998 roku związany był z aktorką Gwyneth Paltrow. W 2002 roku zaczął się spotykać z Jennifer Lopez, ale ich związek mimo zaręczyn, zakończył się w 2004 roku. Na planie filmu Daredevil Affleck poznał swoją przyszłą żonę, Jennifer Garner. Para pobrała się w 2005 roku i doczekała trójki dzieci. W czerwcu 2015 roku para ogłosiła, że jest w separacji, a w 2018 roku został sfinalizowany ich rozwód. Powodem rozpadu małżeństwa w dużej mierze były problemy alkoholowe Afflecka i rzekome plotki na temat jego zdrady. Gdy gwiazdor sięgnął dna, była żona zmusiła go, aby na jakiś czas usunął się z życia publicznego i poszedł na odwyk, dzięki czemu ostatecznie udało się wyjść z nałogu. Obecnie Affleck spotyka się z 16 lat młodszą aktorką, Aną de Armas.

  6. Wybrana filmografia

    • 1992: Więzy przyjaźni – Chesty Smith
    • 1993: Uczniowska balanga – Fred O'Bannion
    • 1995: Ostatni dzwonek – Jack
    • 1996: W pogoni za Amy – Holden McNeil
    • 1997: Buntownik z wyboru – Chuckie Sullivan
    • 1998: Zakochany Szekspir – Ned Alleyn
    • 1998: Armageddon – A.J. Frost
    • 1999: Podróż przedślubna – Ben Holmes
    • 2000: Gra o miłość – Buddy Amaral
    • 2001: Pearl Harbor – kapitan Rafe McCawley
    • 2002: Suma wszystkich strachów – Jack Ryan
    • 2003: Daredevil – Matt Murdock / Daredevil
    • 2004: Dziewczyna z Jersey – Ollie Trinke
    • 2006: As w rękawie – Jack Dupree
    • 2009: Kobiety pragną bardziej – Neil
    • 2010: Miasto złodziei – Doug MacRay
    • 2012: Operacja Argo – Tony Mendez
    • 2013: Ślepy traf – Ivan Block
    • 2014: Zaginiona dziewczyna – Nick Dunne
    • 2016: Batman v Superman: Świt sprawiedliwości – Bruce Wayne / Batman
    • 2017: Liga Sprawiedliwości – Bruce Wayne / Batman
    • 2019: Potrójna granica – Tom „Redfly” Davis

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

29 − = 26

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Gage Skidmore.