1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bartłomiej Kasprzykowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bartłomieja Kasprzykowskiego

Bartłomiej Kasprzykowski jest polskim aktorem. Urodził się 19 maja 1977 roku w Szczecinie.

Wykształcenie

W 2000 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną we Wrocławiu.

Kariera

Po ukończeniu studiów związał się z Teatrem im. Słowackiego w Krakowie, gdzie grał do 2008 roku. Współpracował również z lubelskim Teatrem In Vitro, Teatrem MY, Teatrem Tańca. Wkrótce początkujący aktor dostał się do telewizji i zaczął grać w serialach i to właśnie one zajmują większą część jego dorobku aktorskiego. Po raz pierwszy na szklanym ekranie pojawił się w produkcji Świat według Kiepskich w 1999 roku.

Największą popularność zyskał, grając w produkcjach takich jak: Magda M., Halo Hans!, Teraz albo nigdy!, Ranczo, Dom nad rozlewiskiem, Życie nad rozlewiskiem, Na dobre i na złe, Czas honoru, Podejrzani zakochani, Prawo Agaty czy Bodo. Od 2012 wciela się w postać Pawła Strzeleckiego w serialu Przyjaciółki.

Telewizja

W 2009 roku wziął udział w programie Taniec z gwiazdami, gdzie tańczył z Blanką Winiarską. Para dotarła do finału show o statecznie zajęła drugie miejsce. W 2015 roku Kasprzykowski wygrał program Twoja twarz brzmi znajomo, a w kolejnych edycjach zasiadał w jury.

Kontrowersje

Na początku 2021 roku o Kasprzykowskim zrobiło się głośno w mediach. Powodem doniesień na temat aktora był jego komentarz zamieszczony na Instagramie, w którym publicznie skrytykował Kasię Skrzynecką za to, że jego zdaniem jako jurorka programu Twoja twarz brzmi znajomo celowo i niesprawiedliwie przyznała Tamarze Arciuch niską notę za pierwszy występ w show. Sprawa wywołała duże poruszenie w sieci, a komentarz aktora zapoczątkował prawdziwą przepychankę celebrytów i obserwujących całą sprawę internautów. W odpowiedzi na zarzuty Skrzynecka zapewniła, że ocenia występy sprawiedliwie i zawsze uzasadnia przyznawane uczestnikom noty.

Życie prywatne

Pierwsze małżeństwo aktora zakończyło się rozwodem w 2008 roku. W 2007 roku na planie serialu Halo Hans! Kasprzykowski poznał Tamarę Arciuch, która do dziś jest jej partnerką. Mają wspólnie dwoje dzieci: Michała i Nadię. Ich miłość od samego początku znajdowała się w centrum zainteresowania mediów i fanów, ponieważ zakochani poznali się, będąc jeszcze w związkach małżeńskich. Aktorska para często pokazuje się razem na rożnego rodzaju imprezach branżowych, ściankach i premierach. Chętnie udzielają wywiadów i pojawiają się na okładkach magazynów.

Wybrana filmografia

  • 1998: Syzyfowe prace – Andrzej Radek
  • 1999: Świat według Kiepskich – policjant
  • 2000: Syzyfowe prace – Andrzej Radek
  • 2000: Nie ma zmiłuj – salesman Rysiek
  • 2005: Karol. Człowiek, który został papieżem – kapitan Łukowski
  • 2005–2007: Magda M. – Wojciech Płaska, przyjaciel i wspólnik Piotra
  • 2007: Hania – Janek Gabriel, przyjaciel Oli
  • 2007: Niania – Bartek
  • 2007: Halo Hans! – Karol vel Jan Kos vel Hans Klopss, agent J-24
  • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – Robert Orkisz, mąż Marty
  • 2008–2011, 2014–2016: Ranczo – ksiądz Robert
  • 2009: Grzeszni i bogaci – Rodżer Blejk
  • 2009: Dom nad rozlewiskiem – dentysta Janusz Lisowski
  • 2010: Duch w dom – dentysta
  • 2010: Milczenie jest złotem – Jurek
  • 2011: Wszyscy kochają Romana – Roman
  • 2011: Życie nad rozlewiskiem – dentysta Janusz Lisowski
  • 2011: Komisarz Alex – Grzegorz Szczerbiak
  • 2012–2013: Na dobre i na złe – Wywrocki
  • od 2012: Przyjaciółki – Paweł Strzelecki
  • 2012: Nad rozlewiskiem – dentysta Janusz Lisowski
  • 2012: M jak miłość – Jerzy, kierownik ośrodka pomocy społecznej
  • 2012: Hotel 52 – mąż Ireny (odc. 60)
  • 2013: Podejrzani zakochani – Albert Wolski
  • 2013–2014: Czas honoru – Antoni Karkowski
  • 2014: Prawo Agaty – Karol Bandurski, ojciec Filipa
  • 2014: Ojciec Mateusz – Daniel Rozen
  • 2015: Przekraczając granice – Eddie Belka
  • 2016: Bodo – Żwirski
  • 2019: 39 i pół tygodnia – lekarz na SORze
  • 2019: W rytmie serca – Bruno, ojciec Tymoteusza
  • 2020: Będzie dobrze, kochanie – posterunkowy Gustaw Kabura
  • od 2020: Leśniczówka – Wojtek Lipiński, terapeuta Ingi

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + 5 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73