1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tamara Arciuch życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tamary Arciuch

Tamara Arciuch jest polską aktorką. Urodziła się 24 marca 1975 roku w Skierniewicach.

Wykształcenie

W 1998 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie.

Kariera

Jeszcze podczas studiów początkującej aktorce udało się zadebiutować w Teatrze Ludowym w Krakowie, gdzie pracowała przez rok. Następnie występowała w Teatrze Wybrzeże, Teatrze Muzycznym w Gdyni, Teatrze MY. W 1997 roku zaczęła karierę filmową, odgrywając drobną rolę w filmie Młode wilki 1/2. W 2000 roku wystąpiła w brytyjskim miniserialu Anna Karenina. Tego samego roku otrzymała angaż do serialu Adam i Ewa. W kolejncyh latach wystąpiła w pojedynczych odcinkach seriali: Lokatorzy, Na dobre i na złe, Kryminalni, Egzamin z życia i Usta usta. Rozpoznawalność przyniosła jej rola Karoliny Łapińskiej w serialu Niania, gdzie grała przez 4 lata. Większe role odrywała w produkcjach takich jak: Oficer, Camera Café, Pierwsza miłość, Halo Hans! czy Teraz albo nigdy! W latach 2010– 2018 wcielała się w postać Anny Gruszyńskiej w serialu M jak miłość.

Mimo że to właśnie seriale stały się głównym repertuarem grywanym przez Arciuch, aktorka nigdy nie zrezygnowała z występów na dużym ekranie. Na swoim koncie ma role w komediach takich jak: Wesele, Złoty środek, Los numeros, Och, Karol 2, Wojna żeńsko-męska oraz 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach. Zagrała też w dramatach Lincz i Mniejsze zło. Ostatnią produkcją z jej udziałem jest serial Tajemnica zawodowa emitowany w stacji TVN.

Występy w telewizji

W 2007 roku była uczestniczką siódmej edycji programu rozrywkowego Taniec z gwiazdami. Wzięła także udział w show Twoja Twarz brzmi znajomo.

Życie prywatne

W latach 1997–2007 mężem aktorki był Bernard Szyc, z którym ma syna, Krzysztofa. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się. W 2007 roku na planie serialu Halo Hans! Arciuch poznała Bartka Kasprzykowskiego, który do dziś jest jej partnerem. Mają wspólnie dwoje dzieci: Michała i Nadię. Ich miłość od samego początku znajdowała się w centrum zainteresowania mediów i fanów, ponieważ zakochani poznali się, będąc jeszcze w związkach małżeńskich. Tamara musiała stoczyć z Bernardem Szycem długą batalię sądową, by ostatecznie sfinalizować rozwód w 2010 roku.

Arciuch i Kasprzykowski często pokazują się razem na rożnego rodzaju imprezach branżowych, ściankach i premierach. Chętnie udzielają wywiadów i pojawiają się na okładkach magazynów.

Wybrana filmografia

  • 1997: Tygrysy Europy – Anna, siostra Jacka
  • 1997: Młode wilki 1/2 – Agata, koleżanka Ani
  • 2000: Anna Karenina – księżniczka Sorokina
  • 2004: Długi weekend – matka Felusia
  • 2007: Halo Hans! – „Piękna Nieznajoma”
  • 2008: Nie kłam, kochanie – Marta
  • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – Iwona Łaniewska
  • 2009: Złoty środek – Wiktoria Kwiatkowska
  • 2010: Operacja Reszka – Jasnowłosa
  • 2010–2018: M jak miłość – Anna Gruszyńska
  • 2011: Los numeros – Marta Sarnowska
  • 2011: Och, Karol 2 – Agata
  • 2014: Jak szaleć to szaleć! – Barbara
  • 2015: Zbrodnia – Krystyna Walicka
  • 2016: Druga szansa – Kinga Kryńska, żona Marcina
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – szefowa Filipa
  • 2019: Przyjaciółki – Daria
  • 2019: Illokucja – Helena Czartoryska
  • 2019: Żmijowisko – matka Sabiny
  • 2020: W rytmie serca – Lidia Lewandowska
  • od 2021: Tajemnica zawodowa – Monika Litwin

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

46 − 36 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73