1616 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Arnie Hammer życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Arniego Hammera

Arnie Hammer jest amerykańskim aktorem. Urodził się 28 sierpnia 1986 roku w Los Angeles.

Kariera aktorska

Swoją przygodę z profesjonalnym aktorstwem rozpoczął od gościnnych występów w amerykańskich serialach. Można go było zobaczyć w epizodycznych rolach w takich produkcjach jak Gotowe na wszystko, Veronica Mars czy Plotkara. Pierwszym pełnometrażowym filmem, w jakim zagrał był film Flicka z 2006 roku. Produkcja nie odniosła jednak komercyjnego sukcesu i bardzo szybko została zapomniana. Dwa lata później otrzymał angaż do filmu Billy: The Early Years, gdzie wcielił się w tytułową rolę. W tym samym roku zagrał w horrorze Winda oraz w filmie 2081. Jego popularność rosła z każdą kolejną produkcją, ale dopiero występ w filmie The Social Network w 2010 roku stał się dla Arniego przełomowy. W tej biograficznej produkcji opowiadającej historię założenia Facebooka. Amerykanin zagrał podwójną rolę, wcielając się w postaci bliźniaków Winklevoss. Właśnie od tego momentu jego kariera nabrała tempa i już w następnym roku wystąpił w filmie Clinta Eastwooda o tytule J. Edgar. Arnie miał okazję pracować przy tym projekcie u boku Leonardo di Caprio. W 2012 roku został wybrany do roli księcia w hollywoodzkiej adaptacji bajki o Królewnie Śnieżce, w której wystąpił wraz z Julią Roberts i Lily Collins. W koljenych latach aktor grał w wielu znanych produkcjach, budując swoją pozycję w świecie filmowym. Widzowie mogli go oglądać w takich filmach jak: The Lone Ranger , Kryptonim U.N.C.L.E. czy Narodziny narodu. Najbardziej popularnym filmem z udziałem Arniego jest natomiast Tamte dni, tamte noce, gdzie zagrał jedną z głównych ról. W tym świetnie przyjętym przez krytyków filmie aktor wcielił się w postać Olivera, który zakochuje się w 17-letnim Włochu, Elio. Arnie za ten występ otrzymał nominację do Złotego Globu, potwierdzając że jest aktorem, który nie boi się wyzwań. W kolejnych latach zagrał jeszcze w takich filmach jak Hotel Mumbai, Przepraszam, że przeszkadzam, Rany czy Rebecca, a jego dorobek filmowy systematycznie się powiększa.

Oskarżenia i kontrowersje

2020 rok nie był dla Arniego Hammera łaskawy. Za sprawą licznych oskarżeń pod adresem aktora jego wizerunek legł w gruzach. Na początku roku został oskarżony bowiem o... kanibalizm. Informacja ta zszokowała opinię publiczną, a sam gwiazdor zniknął z mediów po tym, jak do sieci trafiły informacje na temat jego życia prywatnego i fantazji seksualnych. Hammer miał dzielić się z kobietami wizjami pełnymi przemocy, gwałtu i kanibalizmu. Następnie pojawiły się również oskarżenia o gwałt. Sam aktor zaprzeczył tym doniesieniom, jednak dochodzenie w tej sprawie nadal trwa i wszystko wskazuje na to, że jego kariera wisi na włosku, a jeśli oskarżenia o molestowanie i wykorzystywanie seksualne się potwierdzą, Arnie może trafić do więzienia.

Życie prywatne

W 2010 poślubił prezenterkę telewizyjną Elizabeth Chambers, z którą ma córkę Harper Grace i syna Forda Armanda Douglasa. Po dziesięciu latach małżeństwa, po licznych oskarżeniach i dowodach na zdrady aktora, para postanowiła się rozwieść, o czym poinformowali opinię publiczną w swoich mediach społecznościowych.

Wybrana filmografia

  • 2006: Flicka - Prefekt
  • 2007: Winda - Tommy
  • 2009: 2081 - Harrison Bergero
  • 2010: The Social Network - Cameron i Tyler Winklevoss
  • 2011: J. Edgar - Clyde Tolson
  • 2012: 2:22 - Dylan
  • 2012: Królewna Śnieżka - książę Andrew Alcott
  • 2013: The Lone Ranger - John Reid/Lone Ranger
  • 2015: Kryptonim U.N.C.L.E. - Illya Kuryakin
  • 2016: Narodziny narodu - Samuel Turner
  • 2017: Tamte dni, tamte noce - Oliver
  • 2018: Przepraszam, że przeszkadzam - Steve Lift
  • 2019: Hotel Mumbai - David
  • 2019: Rany - Will
  • 2020: Rebecca - Maxim de Winter
  • 2021: Śmierć na Nilu - Simon Doyle

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

87 − = 78

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Maximilian Bühn