888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Arkadiusz Jakubik życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Arkadiusz Jakubik jest polskim aktorem, reżyserem, scenarzystą filmowym i teatralnym. Urodził się 14 stycznia 1969 roku w Strzelcach Opolskich.

Młodość

Na ekranie zadebiutował w wieku ośmiu lat w filmie Okrągły tydzień w reżyserii Tadeusza Kijańskiego. Po tym epizodzie Arkadiusz miał długą przerwę i do aktorstwa wrócił dopiero w liceum, gdzie uczęszczał do kółka teatralnego. Okazało się, że występy na scenie sprawiają, że chłopiec przestaje się jąkać, a także pomagają mu w pokonywaniu nieśmiałości i lęku przed ludźmi. Po ukończeniu liceum dostał się do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu, którą skończył w 1992 roku.

Początki kariery

Swój pierwszy występ przed publicznością zaliczył w 1993 roku ma scenie Operetki Warszawskiej w musicalu Piaf Pam Gems w reżyserii Jana Szurmieja. Na deskach Operetki występował kolejny rok, a w 1997 roku został zatrudniony w Tatrze Rampa, gdzie spędził trzy następne lata. Przełomem w karierze początkującego aktora teatralnego był występ w komediowym serialu telewizyjnym 13 posterunek w 2000 roku. Rola głupkowatego policjanta Rysia była dla Jakubika zarówno wielką szansą, ponieważ przyniosła mu popularność, jak i przekleństwem, ponieważ łatka „głupka z serialu” ciągnęła się za nim przez kolejne kilka lat.

Rozwój kariery

Swój prawdziwy talent i wszechstronność udało mu się pokazać dopiero w 2005 roku w filmie Wesele w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. Za rolę notariusza Jakubik po raz pierwszy otrzymał nominację do jednej z najważniejszych polskich nagród filmowych, Orła, za najlepszą rolę drugoplanową. Jak się później okazało, Jakubik stał się jednym z ulubionych aktorów Smarzowskiego. Wystąpił w prawie wszystkich filmach tego znanego reżysera i w każdym pokazywał swój kunszt dramatyczny, spektakularnie grając kolejne trudne i skomplikowane role w ciężkich, łamiących tematy tabu i często brutalnych filmach. Aktor pojawił się w: Weselu, telewizyjnej Małżowinie, spektaklu telewizyjnym pt. Kuracja, Domu złym, Drogówce, Pod mocnym aniołem, Wołyniu i Klerze. Za role w Drogówce i Wołyniu Jakubik otrzymał nominacje do Orła. W 2016 roku zagrał główną rolę w głośnym filmie Macieja Pieprzycy zatytułowanym Jestem mordercą, w którym wcielił się w postać niewinnego człowieka wrobionego w serię morderstw. Inne znane filmy z udziałem Jakubika to: Chce się żyć, Najlepszy, Cicha noc. W 2010 roku postanowił bowiem spróbować swoich sił w reżyserii, kręcąc Prostą historię o miłości, w której pojawiła się gwiazdorska obsada (m.in. Andrzej Chyra i Kinga Preis). Debiut reżyserski przyniósł mu uznanie krytyków filmowych i widzów. Jakubik jest obecnie jednym z najbardziej rozchwytywanych aktorów, a zarazem reżyserem o dużych artystycznych ambicjach.

Dr Misio

W 2008 roku Jakubik założył zespół Dr Misio, który tworzy muzykę łączącą rockowe melodie z tekstami Krzysztofa Vargi i Marcina Świetlickiego. W styczniu 2013 roku grupa opublikowała pierwszy teledysk do utworu Młodzi, wyreżyserowany przez Wojciecha Smarzowskiego. W tym samym roku ukazał się debiutancki album zespołu o tym samym tytule. Dr Misio zyskał sławę i rozgłos, dzięki czemu w 2013 roku wystąpił na Jarocin Festiwal, a rok podczas Przystanku Woodstock w Kostrzynie nad Odrą. W 2014 roku wydali drugą płytę zatytułowaną Pogo, a trzy lata później trzecią o tytule Zmartwychwstaniemy.

Wybrana filmografia

  • 1977: Okrągły tydzień – Gustlik, wnuk Karola
  • 1996: Ekstradycja 2 – Członek gangu Tumskiej
  • 1997: Kochaj i rób co chcesz – kierowca TIR-a
  • 2004: Wesele – notariusz Jan Janocha
  • 2009: Dom zły – Edward Środoń
  • 2012: Jesteś Bogiem – Gustaw
  • 2013: Drogówka – sierżant Bogdan Petrycki
  • 2014: Pod Mocnym Aniołem – „Terrorysta”
  • 2014: Ziarno prawdy – Janek Wiewiórski
  • 2014: Kochanie, chyba cię zabiłem – Graś
  • 2015: Carte Blanche – Wiktor
  • 2016: Wołyń – Maciej Skiba
  • 2016: Jestem mordercą – Wiesław Kalicki
  • 2017: Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej – Eugeniusz
  • 2017: Cicha noc – ojciec Adama
  • 2017: Najlepszy – kierownik basenu
  • 2018: Kler – ksiądz Andrzej Kukuła
  • 2018: Saszka – Prokurator

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

8 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Sławek.